Procreate voor beginners: Deze 20(!) tips heb je nodig!

Op je iPad kunnen tekenen wordt met de Procreate app heel makkelijk! Althans, dat zeg ik niet alleen, dat zeggen ook de honderden cursisten van de Gouden Lijntjes cursus Digitaal tekenen in Procreate. Wil jij een vliegende start maken met deze geweldig fijne tekenapp? Dan zijn deze 20 Procreate beginnerstips (allemaal tips uit de eerste 3 lessen van de cursus) perfect voor jou:

Procreate tip 1: Undo en redo gebruiken

Met een tik van twee vingers op je scherm ga je tijdens het tekenen een stapje achteruit gaan en met een tik van drie vingers op je scherm een stapje vooruit. Zo maak je acties heel snel gedaan en ongedaan. 

Procreate tip 2: Leer de aanwezige brushes kennen

Als je voor het eerst de tekenapp opent, zie je al honderden brushes staan. Alle digitale brushes in de app zijn meteen klaar voor gebruik. Wacht dus nog even met online zoeken naar bijzondere brushes, maar leer eerst de brushes die al aanwezig zijn kennen.

Procreate tip 3: Maak van je iPad scherm een split-screen 

Naast Procreate nog een app openen op je iPad? (Zoals de cursus, een YouTube video of een referentiefoto?) Dat kan! Tik bovenin je scherm op de 3 puntjes en kies voor Split view. 

Procreate tip 4: Stel je canvas altijd van tevoren goed in

Wil jij jouw Procreate creaties misschien uit gaan printen? Zorg ervoor dat de instellingen van je canvas goed staan voordat je begint met tekenen. Door rekening te houden met de grootte van jouw canvas kun je ervoor zorgen dat je canvas bestaat uit voldoende pixels. Ik adviseer altijd om je canvas een maatje groter in te stellen zodat je zeker weet dat de kwaliteit van jouw tekening niet verloren gaat als je naar de drukker gaat.

Procreate tip 5: Gebruik quickshapes

Als je cirkels, rechthoeken, ovalen en vierkanten tekent in Procreate, hoef je dat niet perfect vanuit de losse pols te doen. Teken een vorm en houd je Apple Pencil ietsjes langer op het scherm. Procreate zal de vorm zelf zo aanpassen dat die er goed uitziet. Jij kunt vervolgens met de kleine, blauwe puntjes nog aanpassingen maken aan je vorm. 

Procreate tip 6: Importeer af en toe eens een foto 

Je hoeft niet altijd alles uit je hoofd te tekenen. Een referentiefoto toevoegen aan je Procreate canvas doe je door linksboven op instellingen te tikken, dan op Add en dan op Insert a photo. De foto kun je als losse layer gebruiken en dus ook later nog verwijderen. 

Procreate tip 7: Gebruik eenvoudig complementaire kleuren

In het kleurenmenu (rechtsboven achter het gekleurde bolletje) kun je tikken op Harmony en daarna op Colours tikken. Daar vind je verschillende opties (zoals complimentary). Procreate doet nu het werk voor jou en adviseert welke kleuren complementair aan elkaar zijn. 

Procreate tip 8: Maak geen timelapse video’s

De app maakt automatisch van iedere canvas een timelapse video. Dat neemt heel veel ruimte in beslag. Als je geen behoefte hebt aan een versnelde video van jouw tekenproces kun je het filmen stopzetten door op Instellingen, Video en dan Time-lapse recording te tikken.

Procreate tip 9: Laat het werk van een ander jouw inspiratiebron zijn

Gebruik Pinterest, Instagram en een stapel boeken om geïnspireerd te raken. Inspiratie hoeft niet uit de lucht te vallen, je mag ook actief op zoek gaan. Het Gouden Lijntjes tekensmoezenboek is ook een goede inspiratiebron voor als je echt even niet meer vooruit komt!

Procreate tip 10: Maak gebruik van extra layer opties

Door op Layers en dan op het kleine plaatje van een layer te tikken open je nog een mini menu met allerlei layer opties zoals fill layer, reference, copy en clear. Heel handig voor als je iets met de hele laag wilt doen. 

Procreate tip 11: Gebruik het digitale cursusboek als naslagwerk nadat je de cursus hebt gevolgd

Je krijgt bij het kopen van de cursus Digitaal tekenen voor beginners mijn digitale cursusboek als cadeautje erbij. Dit ebook is perfect te gebruiken als naslagwerk. De Zoekfunctie heeft je nog nooit zoveel werk bespaard!

Procreate tip 12: Laad je iPad en Apple Pencil op!

Een inkoppertje die toch verdacht vaak vergeten wordt! Need I say more?

Procreate tip 13: Download brushes van anderen

Als je bekend bent met de al aanwezige brushes kun je ook brushes van anderen gaan downloaden. Open je Brush Library, selecteer de map waar je de brush wil installeren en tik achtereenvolgens op ‘+’ en op Import. Kies nu welke brush je wilt installeren. Je kunt de brush meteen gebruiken. 

Procreate tip 14: Spring snel naar het copy- en paste menu

Een onderdeel van een illustratie kopiëren? Sleep met drie vingers op je scherm naar beneden om het copy- en paste menu te openen. Vanuit hier kun je het object knippen, kopiëren, dupliceren en plakken. 

Procreate tip 15: Breng beweging in jouw tekening met Motion Blur

Wil jij met jouw tekening de illusie wekken dat er beweging in zit? Zet Motion Blur aan met het toverstokje. Sleep van links naar rechts om de blur heftiger te maken en beweeg van boven naar beneden om de richting van de blur te bepalen.

Procreate tip 16: Volg een procreate cursus in het Nederlands

Hoewel Procreate helaas geen Nederlandse instellingen heeft, leg ik jou tijdens de cursus Digitaal tekenen in Procreate alles wat jij wilt weten over de app in het Nederlands uit. Aan de hand van 10 uitgebreide tekenlessen en verschillende shorts, leer jij de app van binnen en van buiten kennen. En dan maakt het niet meer uit dat de hele app in het Engels is! 

Procreate tip 17: Gebruik lekker veel lagen

Lagen kun je aan- en uitzetten, verwijderen, dupliceren en nog veel meer. Zet daarom verschillende onderdelen van je tekening altijd op een nieuwe laag. Zo werk je meteen ook niet meer destructief!

Procreate tip 18: Pas de stroke van je brush aan

De penseelstreek (oftewel stroke) van jouw digitaal kwast bestaat niet uit één lange lijn maar uit allemaal kleine vormpjes die na elkaar worden gestempeld. Je kunt er dus voor zorgen dat je streek er heel anders uit komt te zien dan wat de basisinstellingen van Procreate aangeven. Ik speel vaak met de spacing (hoe vaak je brush wordt gestempeld langs de lijn die je tekent), de jitter (hoe ver het vormpje afwijkt van de lijn die je tekent) en de fall off (de natuurlijke fade out aan het eind van je lijn). Je vindt die instellingen als je twee keer op een brush tikt.

Procreate tip 19: Verwijder af-en-toe oude canvassen  

Scroll eens door jouw Procreate Gallery heen en verwijder canvassen waar je op het geëxperimenteerd of waar je nu écht niks meer mee doet. Heb je meteen wat meer ruimte op je iPad voor nieuwe illlustraties!

Procreate tip 20: Begin!

Heb je écht alle 20 tips gelezen? Dan is het nu tijd om te beginnen met Procreate! De tekenapp heeft zó veel mogelijkheden en je kunt ook nu beginnen zonder ook maar 1 seconde van de cursus Digitaal Tekenen in Procreate te hebben gevolgd. Dus begin lekker en zie waar het je brengt!