5 verborgen menu’s in mijn Nederlandstalige Procreate cursus

Procreate kán je best drawing friend worden. Dat lukt niet iedereen want om deze digitale tekenapp optimaal te kunnen gebruiken, zul je heel wat tijd met Procreate moeten doorbrengen. En dat is een hele tijdrovende manier om Procreate van binnen en van buiten te leren kennen! Een veel snellere manier om alle verborgen pareltjes van Procreate te leren is door een Nederlandstalige Procreate cursus te volgen! In deze blog laat ik je zien welke geheime menu’s er allemaal aan bod komen tijdens mijn cursus Digitaal Tekenen in Procreate!

Gebruik je vingers voor het copy- en paste menu

Wil je een onderdeel van je afbeeldingen kopiëren? Gebruik dan heel eenvoudig het copy- en paste menu. Tik op de pijl of de lasso bovenin het scherm om een object in de laag te selecteren. Sleep nu met drie vingers op je scherm naar beneden om het copy- en paste menu te openen. Vanuit hier kun je het object knippen, kopiëren, dupliceren en plakken. Met deze Procreate hack gaat dat lekker snel!

Hier moet je tikken voor extra layer opties

Layers, oftewel lagen, zijn onmisbaar in Procreate. Ze zorgen er voor dat het gummen en slepen van wat je tekent super simpel wordt. Je kunt ook nog heel veel meer met de lagen die je tekent, maar als je niet weet waar je moet tikken is de kans groot dat je dat nog niet weet. Om extra opties zoals Clipping Mask te gebruiken, lagen samen te voegen of te combineren en Alpha Lock aan of uit te zetten moet je het layer options menu openen. Dit doe je door rechtsboven op de lagen te tikken. Er zal nu een rits lagen op je scherm te zien zijn. Open voor iedere specifieke laag de layer options door op de kleine picto van een laag te tikken.

Zo open je een brush menu

Aan brushes geen tekort in Procreate! De app zelf heeft al honderden verschillende brushes en daarnaast kun je er nog honderdduizend downloaden. Tijdens het volgen van mijn Nederlandstalige Procreate cursus krijg je ook een paar brushes cadeau. Dat zijn de fijnste Procreate brushes die je je maar kunt voorstellen. Iedere brush heeft ook een eigen brush menu. In het menu pas je features aan zoals de vorm, de dynamiek, stabilisatie en ook sterkte van een brush. Vrijwel alles is aan te passen. Hoe je dit doet? Het is (wederom) easy peasy! Tik gewoon nog een extra keertje op de brush die je wilt bewerken. Ik adviseer je wel altijd om een brush eerst te kopiëren voordat je ‘m gaat aanpassen. Zo voorkom je dat je per ongeluk een waardevolle brush kwijtraakt. 

Leer alles over complementaire kleuren 

Mensen die ooit een kunststudie hebben gevolgd, weten álles af van kleur. Complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel), analoge kleuren (kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel) en triadische kleuren (sets van drie kleuren die gelijkmatig zijn verdeeld over de kleurencirkel zoals rood, geel en blauw) zullen hen niet vreemd in de oren klinken. Jou misschien ook niet! Deze specifieke kleurencombinaties doen iets met het oog en worden daarom vaak samen ingezet. Maarja, wie heeft nou tijd om al die kleurencombinaties te onthouden? Gelukkig helpt Procreate je een handje! Wil je gebruik maken van de kleurenleer? Of wil je er gewoon lekker mee experimenteren (wat ik ontzettend aanraad!)? Dan kun je een eenvoudig kleurenmenu vinden als je rechtsbovenin je scherm tikt op het gekleurde bolletje, vervolgens onderin het vakje dat zich heeft geopend tikt op Harmony en tot slot linksbovenin onder het dikgedrukte woord colours op het kleinere woord eronder tikt. Et voila! Kleurentheorie aan je vingertoppen!

Maak van je iPad scherm een split-screen 

Dit menu is eigenlijk niet van Procreate zelf, maar van je iPad. In les 0 van de cursus Digitaal Tekenen in Procreate spoor ik je aan om er gretig gebruik van te maken. Waarom? Je wilt je aandacht niet hoeven verdelen over verschillende schermen. Dat kan natuurlijk wel, maar hoe handig is het wel niet om twee verschillende dingen op één scherm te kunnen bekijken? Je kunt bijvoorbeeld de cursus op een kant van je scherm kijken en meetekenen op de andere kant van je scherm. Ideaal! 

Nog meer secret menus ontdekken in een Nederlandstalige Procreate cursus?

Heb je het al gemerkt dat heel veel verstopte menu’s gevonden kunnen worden door ergens een keertje extra op te tikken? Zo heb ik het ook geleerd hoor! Toen ik Procreate voor het eerst gebruikte heb ik onwijs veel geëxperimenteerd. Alle kennis die ik inmiddels heb opgedaan rondom deze geweldige app, heb ik voor je gebundeld in de cursus Digitaal Tekenen in Procreate. De cursus bestaat uit 11 lessen en meer dan 15 uur aan handige video’s. Om er voor te zorgen dat je echt met de stof van de cursus aan de slag gaat, krijg je van mij ook huiswerkopdrachten. No worries! Ze zijn allemaal hartstikke leuk om te doen en motiveren jou enorm om ook na de lessen door te blijven tekenen in Procreate. Benieuwd naar wat andere Procreate gebruikers zeggen? Lees hier de recensies. Ik zie al jouw huiswerk van deze Nederlandstalige Procreate cursus graag snel terug in de huiswerkfora van de Gouden Lijntjes Community!