9 tekenmaterialen die ik altijd in mijn tas heb zitten

Welk materiaal gebruik je?

Het is de meest gestelde vraag op mijn social media kanalen: “welk materiaal gebruik je?”. Antwoord op ál je vragen vind je binnenkort op een speciale materialen-pagina. Maar hier heb je alvast een lijst van de 9 tekenmaterialen die ik altijd in mijn tas heb zitten. Handig, toch?

Schetsboek Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes

1. Een fijn schetsboek

In dit geval een watercolor sketchbook van Hahnemuhle, met toned watercolor paper. Oftewel: getint aquarelpapier. Dat geeft je aquarel net een bijzondere achtergrond! Maar de meeste van mijn tekeningen maak ik op normaal, ongekleurd aquarelpapier. Deze schetsboeken hebben 200 gram aquarelpapier.

2. & 3. Potlood & Gum

De basis van iedere teken-etui. Het beste potlood om mee te schetsen is erg persoonlijk. Ik gebruik het liefst een HB potlood. Een te zacht B-potlood laat namelijk veel grafiet achter op het papier. Het papier wordt dan smoezelig. Een te hard H-potlood maakt scherpe krassen in het papier, waar waterverf in blijft haken. Vulpotlood of gewoon potlood? Wat jouw voorkeur heeft! Een vulpotlood of mechanisch potlood hoef je in ieder geval niet te slijpen…

Potlood - Favo tekenmaterialen Gouden Lijntjes

Pigmentliners Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes

4. Pigmentliners

Het verschil tussen pigmentliners en fineliners: pigmentliners zijn watervast en lichtvast. De inkt loopt dus niet uit als je er met aquarel overheen gaat. Lekker verwarrend: de termen ‘fineliner’ en ‘pigmentliner’ worden vaak door elkaar gebruikt. De beste maat pigmentliner voor mij is een 0.3, al wissel ik de maten het liefste af. Met een setje van 6 ben je meteen klaar!

Met deze merken kun je niet mis gaan:

5. Watervaste brushpen

Ik teken met een Tombow Fudenosuke brushpen (ja, dat kostte mij ook wat moeite om uit te kunnen spreken). Superfijn: een brushpen met dun puntje om fijne handlettering mee te maken, maar waar je ook mee kunt tekenen. Er zijn verschillende versies, die allemaal fijn werken. Degene op de foto is extra fijn: deze specifieke twin tip heeft aan de achterkant een grijs puntje – handig voor schaduw.

Brushpen Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes
Aquarel Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes

6. Aquarelverf

Ik begon mijn aquarelavontuur met een aquarelreissetje van slechts 12 napjes – hier links op de foto. Ging echt helemaal prima, en is nog lekker compact ook. In dit waterverfsetje zitten de napjes los, waardoor je ze makkelijk kunt wisselen voor je lievelingskleuren.

Wil je twee vliegen in 1 klap? De linkerset van Winsor & Newton heeft 12 napjes én een brushpen. Hij is daardoor iets groter. Ook heeft deze een andere kleurselectie (waaronder paars!).

Inmiddels gebruik ik ook vaak een wat luxere set; de Winsor & Newton Professional set.

7. Water brush

Geen gedoe met penselen en potjes water op reis! Met een waterbrush heb je alles zo bij de hand. Een waterbrush en aquarel op reis gaan samen als Ben en Jerry. Maar dan iets minder plakkerig. De medium Pentel waterbrush is echt mijn favoriet: het water vloeit er makkelijk uit, zonder teveel te druppen.

Mocht je toch met penselen willen werken, dan geeft ik de voorkeur aan deze merken.

Waterbrush Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes
Witte verfstift Beste Tekenmaterialen Gouden Lijntjes

8. Witte verfstift of gelpen

Altijd leuk voor de finishing touch: een mooie witte highlight op je aquarel! Je kunt je aquarel iets lichter maken, maar ook voor mooie witte achtergrondwashes zorgen. Of een foutje corrigeren in je aquareltekening! Een witte gelpen of witte verfstift? Ligt aan je voorkeur. Een dunne witte gelpen helpt met kleine details, een witte verfstift dekt vaak wat sneller. Ik heb hier de PC-3M en PC-5M gebruikt (dit staat niet voor millimeters, maar voor het type)

9. Keukenpapier

Last but not least…. je wilt natuurlijk niet stiekem je waterbrush hoeven afvegen aan het tafelkleed! Het hoeft niets fancy’s te zijn: een stukje wc- of keukenpapier volstaat. Of je gaat als echte pro te werk, en neemt een ouderwets jaren 80 zweetbandje om je pols! Werkt écht!