Street Sketching, take to the streets!

Wanneer heb jij voor het laatste echt om je heen gekeken terwijl je over straat liep? En dan bedoel ik natuurlijk niet om te kijken of je veilig kunt oversteken. Als je bekend bent met Street Sketching zal de wereld er nooit meer hetzelfde uitzien. Iedere persoon op iedere hoek wordt een bron van inspiratie en elke locatie kan de perfecte backdrop zijn voor een Street Sketching sessie. Dus ben jij klaar om met je schetsboek de straten onveilig te maken? Dan is het tijd om verliefd te worden op Street Sketching!

Street Sketching begint met een foto

In de cursus Street Sketching (een Mixed Media cursus waarin jij samen met mij de leukste straat scènes in jouw schetsboek gaat zetten) start alles met het maken van een foto. Dat hoeft geen perfecte foto te zijn, je kunt het zelfs in een paar seconden voor elkaar krijgen. Je zou natuurlijk ook op locatie kunnen gaan zitten om te schetsen (Dat wordt door enthousiastelingen “Urban Sketching” genoemd. Er is zelfs een hele community aan mensen die hier hun hobby van hebben gemaakt!), maar op reis is daar niet altijd tijd of ruimte voor. Daarom laat ik jou in deze blog zien hoe je even snel een foto maakt van de scènes om je heen. Zo kun je lekker op zoek gaan naar interessante composities en mensen zonder dat je je hele reisgezelschap ophoudt. En die foto’s, die gaan jarenlang mee! Toen ik twee jaar geleden door Thailand reisde, maakte ik giga veel foto’s en die foto’s gebruik ik nu weer om een schetsboek te vullen met herinneringen! 

Het fijne bij de foto’s maken voor jouw Street Sketching schetsboek is dat je niet heel precies hoeft te zijn bij het schieten van de foto. Als ik iets tofs zie, schiet ik meestal een paar foto’s die ik op een later moment ga sorteren. Het is dan wel handig dat je wat opslagruimte op je telefoon hebt zodat je pas tijdens een treinreis of tijdens een middagje op het strand de beste foto’s hoeft te selecteren. 

Street Sketching oefening: Train je oog!

De leukste foto’s maken voor jouw Street Sketching schetsboek gaat vaak lekker snel, maar het vinden van het perfecte onderwerp om te fotograferen, vraagt om wat oefening. We hebben het ook altijd zó druk met z’n allen dat we er niet aan gewend zijn om uitgebreid te kijken naar wat er op straat allemaal te beleven is. Hoe vaak kijk je nou een tweede keer naar de boer mijn zijn kruiwagen die door het dorp loopt? Of naar de pubers die elkaar uitdagen met een steeds moeilijker wordend springtouwspel? Of een gezinnetje dat in het park naar de eendjes aan het kijken is. Het zijn kleine, alledaagse dingen die vaak niet opvallen maar het leven wel heel mooi maken. Train je oog door af en toe op zoek te gaan naar zulke mooie beelden. Als je op zoek bent naar mooie Street Sketching composities om na te tekenen is het altijd leuk om mensen bij de compositie te betrekken, dat geeft het geheel leven én is de mooie uitdaging van deze cursus.

Dit mag je niet missen op jouw Street Sketching foto’s

Als je een beetje om je heen kijkt, zul je al snel ontdekken dat heel de wereld eigenlijk vastgelegd mag worden in je schetsboek. Tijdens de cursus Street Sketching oefenen we vooral het vastleggen van het straatleven. Mensen, dieren en dingen krijgen een plekje in onze composities. Dat is natuurlijk hartstikke spannend. Vooral het tekenen van de mensen in je compositie kan wat weerstand oproepen, maar het is zonde om ze dan maar niet te tekenen. Ze geven je tekening letterlijk leven! Soms zal een persoon op de voorgrond een ‘hoofdrol’ krijgen en soms zullen we wat op de achtergrond verdwijnen. Ik leer je een tekentechniek waarbij je extra goed leert kijken en daarmee de leukste scenario’s kunt ontdekken. Klaar voor de start? Laten we samen Street Sketchen!

Let’s get Street Sketching!

Heb jij een paar wandelingen door je buurt gemaakt? En heb je al jouw Mixed Media materialen (zoals kleurpotloden, pastelkrijten en aquarelverf) klaarliggen? Dan is het tijd om de eerste Street Sketching tekeningen toe te voegen aan jouw schetsboek. Je kunt op elk moment starten met de cursus Street Sketching. Ja, ook op reis kun je leren om jouw avonturen met Mixed Media vast te leggen! Zolang jij teken en/of schildermaterialen, een schetsboek en een smartphone bij je hebt, kun jij een start maken aan het vullen van jouw schetsboek. It’s time to Sketch!