Weet je niet hoe je moet beginnen met tekenen?

Je hebt de mooiste kleurpotloden en het fijnste papier klaarliggen op je bureau en je hebt een heerlijke mok thee klaargezet. De meldingen op je telefoon staan uit en je hebt ein-de-lijk een uur de tijd om je helemaal te focussen op het maken van een prachtige tekening. En dan… Loop je vast. Herkenbaar? Beginnen met tekenen kan écht een uitdaging zijn! Yep, ik spreek uit mijn eigen ervaring en ik weet zéker dat ik niet de enige ben die hier tegenaan loopt. Want hoe begin je nou eigenlijk met tekenen of schilderen? In deze blog vind je geen concrete tekentips. Ik zal je niet vertellen hoe je een potlood het handigst kunt vasthouden, welke kleurencombinaties mooi zijn samen werken of welke basisvormen je in alledaagse objecten kunt vinden. In plaats daarvan wil ik je graag meenemen naar een plek waar de teken-lat niet te hoog ligt en waar geen enkele tekenopdracht te groot lijkt. Aan het eind van deze blog ben je helemaal geïnspireerd om heerlijk te tekenen.

Zoek en vind inspiratie

Dus je wilt iets gaan maken? Mooi! Maar wat dan? Het vinden van inspiratie die jou aanzet tot tekenen of schilderen is waarschijnlijk een van de eerste uitdagingen die je tegen zult komen. Mijn tip? Kijk eens om je heen. Wat staat er op je bureau? Wat hangt er aan de muur? Blik terug op je dag of week. Wat heb je meegemaakt? Gezien? Gehoord? De kleinste momenten op een dag kunnen als inspiratie dienen voor wat je gaat tekenen of schilderen. Zoek je inspiratie die wat concreter is? Dan is deze Inspiratie Generator een handige plek om te beginnen. Wie weet teken je binnenkort een zenuwachtige gorilla die onder water zwemt of een verlegen schorpioen in een boomhut.

Creëer een fijn tekenplekje

Je tekenspullen opgeborgen hebben in een kast of la kan soms ervoor zorgen dat je ze niet erbij pakt als je zin hebt om creatief bezig te zijn. En dat is zó jammer! Als je er plek voor hebt in huis (ik weet hoe uitdagend dat kan zijn want in mijn mini-apartementje was het eerder beste een uitdaging om plek vrij te maken) raad ik je daarom ook aan om een fijn tekenplekje te maken. Als je daar echt geen ruimte voor hebt, kun je al je tekenspullen ook in een mandje of kratje bewaren die je heel makkelijk erbij kunt pakken als je wilt gaan tekenen of schilderen. Een fijn plekje hebben om te werken is heerlijk en geeft je misschien wel de ruimte die je nodig hebt om je creatieve kriebels te laten ronddansen.

Corgi cursus Huisdieren schilderen Gouden Lijntjes

Leer tekenvrienden kennen

Andere mensen leren kennen die zelf ook tekenen, schilderen of illustreren is zó leuk! Ik ben dan ook super trots op de tekencommunity die ik heb opgebouwd. In de Gouden Lijntjes Community hangt zo’n fijne sfeer en dat allemaal dankzij de leukste 350 communityleden die ik me maar kan wensen. Iedereen support elkaar en elkaars experimenten. Hoewel de meesten bij het aanmelden nog een beetje weifelend schrijven dat ze “misschien wel even zullen meekijken maar echt niet durven posten hoor”, is vrijwel iedereen na een livesessie of twee wel overstag. En de fantastische groei en BEVRIJDING die dat teweegbrengt… Wouw!

Maak er geen big deal van

Is het tijd om een nieuwe vaardigheid te leren? En wil je een stok achter de deur hebben? Dan kun je geneigd zijn om jouw plannen van de daken te schreeuwen. IK GA LEREN TEKENEN! Dat kun je zeker doen. Wie ben ik om je tegen te houden? Maar ik wil je ervoor behoeden dat je dan per ongeluk heel veel druk op jezelf zou kunnen gaan leggen. Natuurlijk is het leuk om vanuit enthousiasme mensen te vertellen over waar je mee bezig bent, maar maak je ambities niet zo groot dat het een reden wordt om het juist niet te doen.

Volg een tutorial, cursus of workshop

Jezelf de tijd gunnen om een nieuwe skill te leren is voor heel veel mensen een uitdaging. Tijd, geld en energie steken in iets waarvan je niet zeker bent of het tot iets moois zal lijden is nou eenmaal hartstikke spannend. Dat is juist een van de redenen waarom ik verschillende cursussen en tutorials heb gemaakt waarin je over mijn schouder kunt meekijken. Of je nou jouw eigen huisdier wil leren schilderen, jouw avonturen in je eigen schetsboek wil tekenen, of een mooie bos aquarel bloemen wil schilderen: ik deel mijn enthousiasme en plezier voor tekenen, schilderen en illustreren met heel veel plezier met jou!

Verwacht (niet) het onmogelijke

Heb je sinds je kindertijd nooit meer een kleurpotlood of kwast opgepakt? En verwacht je binnen nu en een paar weken iets te creëren dat in het Rijksmuseum komt te hangen? Dan zou ik voorzichtig willen voorstellen dat je de lat te hoog legt. (Then again… Er zijn gekkere dingen gebeurd, dus pin me er niet op vast!) Tegelijkertijd zijn er ook heel veel mensen die hun eigen kunnen juist enorm onderschatten en daarom maar gewoon niet beginnen met tekenen. De “ik kan dat toch niet”-ers zijn dat. Aan die mensen heb ik slechts één bericht. Je kunt veel meer dan je denkt! In deze video op YouTube geef ik je een kijkje achter de schermen en zie je hoe erg ik zelfs ik mezelf kan tegenwerken bij het starten met een nieuw tekenproject. Misschien herken je jezelf een beetje in mijn procrastination.

Beginnen met illustreren in Procreate

Word nieuwsgierig naar materialen

Oké, ik ben een beetje materialenverslaafd (full-set-syndrome, hello!), dat betekend dat ik altijd héél enthousiast ben over de materialen waar ik mee werk. Dus als dit een beetje een vreemde tip is, snap ik dat heel goed. Als je wil leren tekenen, schilderen of illustreren wil je niet alleen vooruit turen naar een eindresultaat. Je wil ook kunnen genieten van de materialen waar je mee werkt. Dat genieten begint, voor mij, bij nieuwsgierigheid. Hoe werkt een bakje gouache? Wat kan ik er allemaal mee? Welke kwast doet wat? Welke effecten kan ik met mijn honderden Procreate Brushes maken? Hoe gebruik ik Animation Assist in Procreate om mijn afbeeldingen te animeren? Hoe gebruik ik verschillende tinten groen om diepte te creëren in het bosje bloemen dat ik wil schilderen? Ontdekken wat je allemaal kunt doen met jouw materialen brengt zó veel plezier! Wil je trouwens weten wat mijn all-time favoriete materialen zijn? Lees deze blog!

Neem een ander in vertrouwen

Ik zei eerder al dat je er niet een al te grote big deal van moest maken, maar een creatieve buddy vinden is helemaal niet zo’n gek idee. Allebei aan projecten werken en daarover appen en bellen is niet alleen gezellig, je kunt elkaar ook makkelijk motiveren! Ik maakte samen met Nienke Vletter onze twee Sketch Journaling cursussen. Het was een flinke taak om te volbrengen en het kostte echt heel veel tijd om onze Sketch Journal zo te vullen dat we niet alleen tevreden waren, maar ze ook durfden te gebruiken voor in de cursus. Door samen te overleggen, elkaar te motiveren en telkens weer te inspireren hebben we twee toffe cursussen kunnen maken! Neem maar eens een kijkje.

Laat smoesjes je niet tegenhouden

Kan ik honderd smoesjes bedenken waarom ik vandaag geen tijd heb om te tekenen? Ja, waarschijnlijk wel! En jij waarschijnlijk ook. Ben ik as we speak een boek aan het schrijven over de vele smoesjes die er zijn om niet te tekenen of te schilderen en hoe je ze kunt doorbreken? Yep! Herken je dat je je achter een smoesje verstopt? Dan kun je dat smoesje ook (denkbeeldig) aan de kant schuiven. Bang om je nieuwe gouache potjes meteen te verpesten? Smoesje! Ze zijn gemaakt om te gebruiken! Heb je geen slijper in huis en is je potloodpunt niet helemaal scherp? Smoesje! Met een ietsjes bottere punt kun je ook prima werken. Laat die smoesjes je plezier niet weghalen. You’ve got this!

Beginnen met tekenen materiaaltips

Ga lekker aan de slag

Ik wil even afsluiten met een lelijke tip. Ga gewoon aan de slag! Eigenlijk vind ik dit zo’n enorm irritante tip dat ik ‘m liever niet zou geven, maar toch is die onmisbaar. Een goed begin is misschien het halve werk, maar als je niet zeker weet hoe je moet beginnen is een oké, slordig of zelfs “slecht” begin ook helemaal ok. Het gaat er voornamelijk om dat je jouw potlood, kwast of Apple Pencil op papier zet en van start gaat. Hopelijk springt er een tip uit in deze blog die jou motiveert om niet langer te wachten, maar gewoon te beginnen met creëren! Nieuwsgierige naar alle andere blogs die ik in het verleden vulde met tips? Klik hier!