Een boeket voorjaarsbloemen tekenen

Het is lente! Overal schieten er krokusjes uit de grond, maar ook in de tuincentra en bloemenwinkels is het weer een feest van kleur. Heb jij al zo’n mooi voorjaarsboeket in huis gehaald? Ze fleuren meteen je hele huis op. Wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om jouw boeket voorjaarsbloemen na te tekenen? Natuurlijk heb je er tekenmateriaal voor nodig en een mooi boeket voorjaarsbloemen, maar als je er eenmaal voor gaat zitten heb jij binnen een handomdraai een prachtig schilderij gemaakt! 

Lentebloemen - Bloemen en Boeketten Gouden Lijntjes

Hoe leer je een boeket voorjaarsbloemen tekenen?

Het tekenen van een voorjaarsboeket begint met het vinden van inspiratie. Dit is in het voorjaar zo moeilijk niet. Wandel door de wijk en je vindt al allerlei prachtige voorjaarsbloemen die overal staan te bloeien. Of breng een bezoekje aan een tuincentrum of de lokale bloemist. Als ik naar mijn studio loop, kom ik altijd langs een bloemist. Er is iedere dag wel een nieuw bloemetje dat mijn aandacht trekt. Als je voldoende inspiratie hebt gevonden, is het fijn om te leren hoe je bepaalde soorten bloemen tekent. Ook raad ik je aan om je boeket eens van dichtbij te bekijken. Tot slot voeg je al deze informatie samen tijdens het tekenen van een prachtig boeket voorjaarsbloemen. Door aquarel in te zetten geef je jouw getekende boeket kleur.

Materialen om voorjaarsbloemen mee te tekenen

Tijdens de cursus Bloemen en Boeketten tekenen maak ik gebruik van materiaal dat ik, en de 400+ andere cursisten die je al voor gingen, ontzettend fijn vinden. Wil je starten met de cursus? Dan is het handig om meteen goed materiaal in huis te halen. Maar ook als je gewoon zelf wilt experimenteren met het tekenen van voorjaarsbloemen is het handig om gebruik te maken van fijne tekenspullen.

Materialenkast Gouden Lijntjes

Aquarelpapier

Voor je begint is het belangrijk om te kiezen op welk papier je werkt. Dat moet tegen water kunnen: anders kun je geen aquarelverf gebruiken! Er is ont-zet-tend veel aquarelpapier op de markt. Als je op zoek gaat naar aquarelpapier om jouw voorjaarsboeketten op te tekenen is het vooral belangrijk om te ontdekken wat jij fijn vindt. Zelf gebruik ik graag hot pressed papier. Dit papier is een stuk gladder dan het gemiddelde aquarelpapier. Deze Winsor & Newton 300 gram A4 hot pressed papier is een echte favoriet.

Aquarelverf

Wanneer je tekening staat, is het tijd voor het schilderwerk! Het allerleukste deel, naar mijn mening. Tijdens het schilderen van voorjaarsbloemen werk ik in mijn cursus met de Winsor & Newton Professional set van 12. In dit setje van 12 zit ook direct een waterbrush, ideaal voor onderweg.

Penselen

Ook de penselen die ik in de cursus gebruik zijn van Winsor & Newton. Ze hebben een hele goeie kwaliteit en zijn voor elk budget beschikbaar. De Cotman serie is bijvoorbeeld ‘studentenkwaliteit’, en daarom goed te betalen. Tijdens het schilderen van voorjaarsbloemen gebruik ik nummers 6 en 7. Tegenwoordig let ik er ook goed op dat mijn penselen niet van echt dierenhaar gemaakt zijn, en gebruik ik synthetische penselen. Bijvoorbeeld die van Princeton Heritage. Ze zijn wat prijziger, maar werken o, zo lekker. Dit is een goede beginset synthetische penselen van Princeton Heritage.

 Potloden

Wanneer ik begin met een boeket schilderen, maak ik eerst een vlugge basisschets met potlood. Deze bevat heel weinig detail, maar is puur en alleen ter indicatie van de basisvorm. Deze geeft houvast voor de rest van de opzet van het boeket. Ik gebruik tijdens het tekenen vaak HB en 2B potloden, maar je kunt ook een mechanisch vulpotlood gebruik zoals deze van Staedtler. Vergeet bij een vulpotlood niet ook meteen extra potloodjes te kopen zodat je nooit zonder zit!

Princeton penselen Gouden Lijntjes

Fineliners

Om de bloemen in het boeket te tekenen, stap ik vrij snel over op fineliner. Door deze niet eerst met potlood te schetsen, behoudt het boeket zijn speelse gevoel. Wees niet bang om een foutje te maken: in het geheel valt dat niet op! Fineliners zijn er in allerlei vormen en maten. Bij het tekenen van bloemen maak ik vaak gebruik van een combinatie van een dunne en een iets dikkere fineliner. Zo combineer ik een fineliner van 0.1mm wel eens met eentje van 0.8mm. Welke fineliner je ook pakt, zorg er voor dat die voor jou lekker in de hand ligt én dat ie watervast is, als je daarna nog met aquarel aan de slag wil gaan.

Gummen

Een gum is onmisbaar als je voorjaarsbloemen leert tekenen. De Tombow Mono Dust Catch is een hele fijne gum die ik, wanneer het echt nodig is, gebruik. De gumresten rollen namelijk op en blijven aan je gum kleven waardoor je minder rommel hebt. Zelf ben ik vaak te ongeduldig om te gummen, en vaak vind ik een potloodlijntje helemaal niet storend in het grotere geheel. Het kan juist zelfs lekker speels staan! Maar ben je toch een beetje te enthousiast geweest met de lijnen, dan is het handig om ze uit te gummen vóór je met aquarel begint.

Brushpennen

Eigenlijk gebruik ik tijdens het tekenen van voorjaarsbloemen helemaal geen brushpennen. Wil je ze toch inzetten? Dan kun je ze gebruiken om een hele donkere kleur te maken of om een schaduwrandje toe te voegen. Het is wel belangrijk datje brushpen watervast is zodat je er daarna nog met aquarel overheen kunt. Of laat je verrassen door het effect van een gekleurde brushpen op waterbasis, en voeg wat water toe aan de bloem die je tekende: speelse uitlopers gegarandeerd!

Witte (verf)pennen

Ik gebruik voor de highlights van de bloemen altijd een witte gelpen of verfpen. Meer over mijn favoriete witte pennen vertel ik in deze blog.

Posca stiften Gouden Lijntjes

Favoriete voorjaarsboeketten om te tekenen

Ieder boeketje bloemen is uniek. Dat komt natuurlijk omdat ieder boeket andere voorjaarsbloemen heeft. Als je het tekenen van een voorjaarsboeket een beetje in de vingers hebt, kun je gaan experimenteren met verschillende bloemen. Ik vind het heerlijk om verschillende voorjaarsbloemen vorm te geven met mijn fineliners en aquarel. Denk aan:

  • Ranonkels
  • Eucalyptus
  • Tulpen
  • Hyacinten
  • Gipskruid
  • Celosia
  • Anemonen
  • Fritillaria
  • Varens

Aan de slag met het tekenen van voorjaarsbloemen

Kun jij niet wachten om te beginnen met het tekenen van jouw eigen boeket voorjaarsbloemen? Tijdens de cursus bloemen en boeketten tekenen leer je in 5 lessen tijd om zelf jouw voorjaarsbloemen te tekenen en met aquarel van kleur te voorzien. Dus raap je tekenmaterialen bij elkaar en bezoek de lokale bloemenwinkel. Want zeg nou zelf: de start van de lente mag toch gevierd worden met ‘n blommetje?