(Boerderij) dieren schilderen in het voorjaar

De lammetjes rennen weer buiten en de kuikens lopen te piepen. Het voorjaar is een perfect moment om verschillende dieren te schilderen! Op de boerderij is er in het voorjaar van alles gaande. Het is een hele leuke plek om jonge dieren van dichtbij te bewonderen. Met de inspiratie die je daar op doet, kun je een heel schetsboek vullen! Ga aan de slag met gouache om de leukste boerderijdieren vast te leggen.

Cavia cursus Huisdieren schilderen Gouden Lijntjes

Dieren tekenen met gouache

Heb jij ooit met gouache gewerkt? Deze super dekkende verf op waterbasis is fantastisch om jouw dierenportret heel sprekend te maken. Je kent gouache misschien wel als plakkaatverf. Gebruikte jij dat vroeger op de basisschool ook? Als we als basisschoolleerlingen met gouache uit de voeten konden, dan gaat dat nu ook helemaal lukken! Je kunt van alles schilderen met gouache, maar schattige diertjes is toch écht een favoriet van mij! Dit heb je allemaal nodig om zelf de leukste boerderijdieren te schilderen dit voorjaar:

Papier

Gouache is op waterbasis en dat betekent dat niet elk soort papier fijn zal zijn om op te werken. Wil je er zeker van zijn dat jouw schilderij mooi uit de verf komt (pun intended)? Dan kun je het beste mixed-media papier of aquarelpapier gebruiken. Wil je experimenteren met gouache? Dan kun je ook karton of ander dik papier gebruiken. Zo gebruikte ik, toen ik gouache net leerde kennen, stukjes karton van mijn oude postpakketjes om op te tekenen! Inmiddels ben ik helemaal dol op het mixed media papier van Clairefontaine Paint ON (A5 formaat). Dit papier heeft een gekleurde achtergrond die de gouache er echt uit laat springen.

Gouache

Je kunt gouache in verschillende verpakkingen kopen. In tubes bijvoorbeeld. De tubes van Winsor & Newton of Holbein (let op: van die laatste niet de acryla versie) zijn heel populair onder gouache gebruikers. Tijdens de cursus Huisdieren schilderen gebruik ik geen tubes, maar bakjes gouache van Himi. Zowel qua prijs als qua gebruiksvriendelijkheid zijn deze bakjes perfect voor beginners.

Penselen

Je kunt werkelijk alle soorten mixed media penselen gebruiken als jij boerderijdieren met gouache wilt leren schilderen. Ik gebruik een set van verschillende maten. Hoewel ik de grootste kwasten voornamelijk laat liggen, maak ik veel gebruik van alle medium en kleine kwasten in deze set met 5 multimedia penselen van Himi.

Materialenpakket cursus Huisdieren schilderen Gouden Lijntjes

De leukste boerderijdieren om te tekenen

Ga jij een dagje naar de boerderij? Dan is het heel leuk om je telefoon, smartphone of fototoestel mee te nemen. Boerderijdieren zijn over het algemeen heel relaxed en laten zich makkelijk fotograferen. Zoek een fotogeniek vriendje uit en knip foto’s van verschillende hoeken. Zo heb je thuis wat uit te zoeken. Deze boerderijdieren kun je heel leuk vastleggen en later schilderen:

  • Koeien
  • Paarden
  • Varkens
  • Kippen
  • Schapen
  • Geiten
  • Ganzen
  • Ezels

Dieren leren schilderen? Begin met je huisdier!

Heb jij op jouw telefoon ook talloos veel foto’s van jouw huisdier staan? Naast de leukste boerderijdieren is jouw huisdier natuurlijk het perfecte model om te schilderen! Met een handvol vaardigheden die ik je tijdens de cursus Huisdieren schilderen aanreik, schilder jij binnen no time je eigen huisdier. Het maakt niet uit of je een hamster, gerbil, hond, kat of konijn hebt. Ieder dier kan met de technieken die je leert getekend worden! Trekt jouw huisdier altijd een gekke snoet? Of gaan ze vaak in een grappige houding liggen? Pak snel je camera en een handvol snoepjes en maak een flinke hoeveelheid foto’s. Zo weet je zeker dat je voldoende referentiefoto’s hebt om na te schilderen!

Dieren schilderen voor beginners

Het maakt niet uit of je regelmatig tekent of nog nooit een penseel in gouache hebt gedipt. De dieren die je tijdens de cursus Huisdieren schilderen leert schilderen, smelten je hart. Tijdens de cursus leer je twee lieve dieren tekenen. Deze twee dieren zijn twee favoriete huisdieren, maar kun je ook vaak op de boerderij vinden. Ze volbrengen verschillende belangrijke taken zoals het drijven van schapen en het vangen van muizen en ratten (waar mijn huisdier Noedel ook heel veel vanaf weet). Je kijkt tijdens de cursus twee uur lang mee over mijn schouder terwijl ik deze schatjes teken. Ondertussen vertel ik jou alles over het schetsen van dieren, hoe je gouache kunt gebruiken en hoe jij jouw eigen lievelingsdier realistisch kunt tekenen. Natuurlijk kon ik het niet laten om nog wat bonustekeningen te schilderen. In de cursus vind je daarom nog 13 extra procesfoto’s van allerlei andere dieren. Waaronder drie verschillende konijnen en een prachtige lapjeskat. Die zou je ook zomaar op de boerderij tegen het lijf kunnen lopen!