Deze bosdieren teken ik in de zomer

Ga jij deze zomer op reis? In heel de wereld vind je prachtige bossen waar je de mooiste bosdieren kunt spotten. Als je een etui gevuld met alcoholmarkers, kleurpotloden en een schetsboek meeneemt, zou je de dieren die je in de bossen ziet kunnen natekenen! In deze mini-guide maken we een korte tour door Europa, want deze bosdieren wil je niet missen. Of je nou naar Zuid-Limburg of Zuid-Frankrijk gaat: er is altijd wel wat moois te zien en te tekenen!

Deze bosdieren teken je in de buurt

In Nederland lopen er in het wild waanzinnig veel mooie dieren door het bos. Ik ben op een wandeling weleens een vos tegengekomen die aan het genieten was van een zonnig plekje. Of een familie egels die samen op weg waren naar hun holletje. Zó leuk! Als je in Nederland door het bos wandelt, ontdek je vaak per ongeluk de mooiste beestjes. En met het prachtige weer kun je ook een deken, thermosfles thee en je schetsboek meenemen om het ultieme vakantiegevoel te ervaren! De Veluwe is bijvoorbeeld een prachtige plek om dassen te ontmoeten en wilde zwijnen loop je zomaar tegen het lijf in Midden Limburg. Gaaf he! Hoewel ze zwijnen banger zijn voor jou dan jij voor hen (en de kans klein is dat ze even zullen poseren voor jouw schetsboek) is het wel heel tof om ze op vakantie gezien te hebben en vervolgens bij thuiskomst aan jouw schetsboek toe te voegen. Je tekent dan niet on the go, maar achteraf. In de cursus bosdieren tekenen laat ik je aan de hand van een paar fijne tekenlessen precies zien hoe je dat handig kunt doen. 

Zelfs de allerkleinste bosdieren zijn leuk om te tekenen

Het zijn niet alleen de grotere bosdieren zoals herten en zwijnen die fantastisch zijn om te tekenen. Ook de kleinste beestjes in het bos (is dat niet een K3 tekst?) verdienen het om gezien te worden! Wat dacht je van bijvoorbeeld  bijen en vlinders? Met een beetje geduld kun je ze van dichtbij bekijken en misschien zelfs op de foto zetten! Ook vogels zijn geweldig om te tekenen. Ik bouwde er niet voor niets een hele cursus om deze mooierds heen! Dus ook als je deze zomer niet het bos in gaat, maar gewoon lekker op het terras of in het park rondhangt. Zodra er ergens bloemen zijn zul je deze mooie beestjes zien rondvliegen. En dan heb je aan de lessen uit de cursus genoeg om ze zelf in jouw schetsboek te tekenen!  Al zou ik bij de wespen wel vandaan blijven. Want die vinden het minder gezellig om vastgelegd te worden ben ik bang. 

Op reis door Europa? Teken deze dieren! 

Overal ter wereld vind je leuke dieren om te tekenen. En ook als je gewoon zin hebt om bosdieren te tekenen zonder de deur uit te gaan kun je je pret dankzij websites zoals Unsplash helemaal op. Als je bosdieren gaat tekenen, zul jij je deze zomer dus écht niet gaan vervelen! Maar als je ze dan ook echt in het wild wil spotten, dan moet je in Europa zijn. Landen zoals Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en België hebben allemaal prachtige bossen waar je naar hartenlust op zoek kunt gaan naar bosdieren. En je bent er ook nog eens zo! Je zou met een klein weekendje weg al aardig wat dieren kunnen ontdekken in de bossen van deze landen. En als je weer thuis bent ga je natuurlijk lekker aan de teken. Landen zoals Engeland, Italië, Noorwegen en Spanje zijn landen die helemaal niet op elkaar lijken, maar zijn landen waar je toch echt de mooiste bosdieren zult vinden! Op AirBnB boek je al gauw een huisje middenin het bos en van daaruit kun je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat je ogen uitkijken! Wat een geweldige vakantie zul jij gaan beleven als je op zoek gaat naar bosdieren in Europa! 

Bosdieren vinden deze zomer? Houd je ogen open!

In de landen die ik hierboven benoemde, kun je dus allerlei mooie bosdieren vinden. Natuurlijk kennen we de egels, konijnen en herten inmiddels wel, maar er is nog veel meer moois te zien! Wat dacht je van:

 • Kleurrijke vlinders
 • Hupsende konijnen en hazen
 • Stille egels
 • Fluitende vogels
 • Zwart-wit gestreepte dassen
 • Vossen met hun mooie pluimstaart
 • Zwermen bijen
 • Schattige eekhoorns
 • Luidruchtige eenden
 • Wilde Zwijnen
 • Piepkleine hamsters

Er is zó veel moois te zien en te beleven, zolang je je ogen er maar voor opent! Daarom daag ik jou uit om met de cursus bosdieren tekenen te beginnen en vanzelf te zien welke prachtige beestjes jij niet alleen zult tegenkomen op reis deze zomer, maar ook daarna nog zult tegenkomen in jouw schetsboek. Veel plezier!