Daily Sketch Journal: Ontdek jouw stijl

“Jullie Sketch Journal stijlen zijn zo uniek!” is een compliment dat Nienke Vletter en ik wel vaker hebben ontvangen. En dat klopt! Onze Sketch Journal tekenstijlen zijn heel herkenbaar en dat zorgt er al snel voor dat onze illustraties opvallen. Helaas laten veel mensen die ons dit mooie compliment geven ook heel snel weten dat zij zoiets nooit zouden kunnen doen. Waarom niet? Omdat zij geen eigen tekenstijl denken te hebben. Maar, ik heb een leuke verrassing voor je! Een eigen tekenstijl komt niet uit de lucht vallen, die ontwikkel je gaandeweg! Je Daily Sketch Journal is dé perfecte plek om te experimenteren met materialen, maar vooral ook met tekenstijlen. Zo gaat dat er aan toe…

Een verhaal vertellen in je Daily Sketch Journal

Als jij (bijna) dagelijks in jouw Sketch Journal werkt, zal het niet lang duren voordat je een eigen tekenstijl ontwikkelt. Tekenen in jouw Sketch Journal gaat meer over het vertellen van een verhaal dan om het tekenen van waarheidsgetrouwe tekeningen. Je hoeft dus écht geen van Gogh te zijn om in jouw Sketch Journal te werken! Het vertellen van een verhaal begint bij wat je om je heen ziet. Het maakt niet uit of je achter je bureau zit, op een wereldreis bent of gewoon in het park zit te genieten: elk beeld dat je tekent is een onderdeel van het verhaal dat je in jouw Sketch Journal vertelt. Door dagelijks een moment in jouw dag op een verhalende wijze in je Sketch Journal vorm te geven, oefen je als vanzelf een eigen tekenstijl. Het begint allemaal met het leren kennen van verschillende basistechnieken. In onze Sketch Journal cursussen gaan we heel diep in op de basistechnieken die je tijdens het werken in jouw Daily Sketch Journal zult gebruiken, maar ik deel graag alvast een beetje informatie met je in deze blog.

Sketch Journal Efteling

Met deze basistechnieken ontwikkel je een eigen Daily Sketch Journal stijl

Om een eigen stijl te ontwikkelen in jouw Daily Sketch Journal, adviseer ik je om gebruik te maken van vier basistechnieken. Deze basistechnieken zijn eigenlijk easy peasy en door ze in te zetten help je jezelf een heel eind op weg!

Basisvormen

Het tekenen van een alledaags object, zoals een koffiekopje op een terras of een fiets dat in het park geparkeerd staat, begint altijd met het zoeken en tekenen van de basisvormen. Begin met het zoeken naar de driehoeken, vierkanten, rechthoeken en cirkels in een object en schets die losjes in de Sketch Journal. Vanuit daar kun je verder gaan werken. 

Perspectief

Als je een object recht van voren bekijkt, zie je iets anders dan wanneer je een object vanuit een andere hoek (een ander perspectief dus) bekijkt. Ook wanneer je iets vanuit een ander perspectief gaat tekenen in jouw Daily Bullet Journal, zoals een boek dat opengeslagen op tafel ligt of een bloem dat in de wind waait, ga je op zoek naar de basisvormen. Door objecten die je tegenkomt vanuit een andere hoek te tekenen, geef je jouw verhaal op een hele andere manier vorm. 

Schaduw

Als je kijkt naar een object dat je tekent, zul je zien dat de lichtinval een rol speelt in wat je ziet. Sommige delen van waar je naar kijkt zullen donkerder zijn en weer andere delen zullen lichter zijn. Als je het voorwerp dat je in jouw Daily Sketch Journal wil tekenen op een andere plek neerlegt, verandert de lichtinval weer. Het lijkt haast magie! Met de juiste techniek kun je de lichtinval op het object goed nabootsen. Zet dikke streepjes dicht op elkaar om de donkerste schaduwplekken vorm te geven en zet dunnere streepjes verder weg van elkaar om zo een overgang van schaduw naar licht te maken. Door hiermee te spelen ontwikkel je ook deels je eigen stijl.

Kleur

Tot slot: kleur! Je kunt door kleur te gebruiken heel veel contrast in de tekeningen in jouw Daily Sketch Journal brengen of juist een harmonieus geheel er van maken. Wil je een rustig beeld? Gebruik dan kleuren die dichtbij elkaar liggen. Wil jij jouw Sketch Journal pagina van veel contrast voorzien? Gebruik dan juist kleuren die niet dicht bij elkaar op de kleurenwiel liggen.

Drie tips om jouw eigen Sketch Journal stijl te vinden

Tot slot deel ik nog drie tips die volgens mij heel belangrijk zijn als je een eigen stijl wil creëren tijdens het tekenen in je Daily Sketch Journal:

  • Wat je doet hoeft niet perfect, zo lang je het maar dóét.
  • Oefening baart niet altijd alleen kunst, maar je boekt wél altijd vooruitgang.
  • Geniet vooral van het proces: je bent bezig met je creativiteit en dat verdient sowieso al een trots gevoel!

Jouw Daily Bullet Journal stijl vinden met Anne en Nienke

Vind jij het fijn om nog dieper de Sketch Journal materie in te duiken? Wil je nog wat steun bij het vinden van jouw eigen tekenstijl? Of vind je het gewoon gezellig om samen met mij (@GoudenLijntjes) & Nienke (@nienkevletter) de wereld om ons heen te tekenen? Dan zijn onze Sketch Journal cursussen voor jou! Wij hebben samen verschillende Sketch Journal workshops opgezet en in onze online cursussen ‘Sketch Journaling Basis’ en ‘Sketch Journaling: Next level’ delen we onze creatieve kennis en kunde met jou. We hebben allebei een geheel eigen Daily Sketch Journal stijl, en dat is juist zo leuk in deze gezamenlijke cursussen. Klik op een van de links om meer te leren over onze Sketch Journal cursussen.