Procreate voor beginners: Schrijven en typen

Toen ik ontdekte hoe makkelijke en leuk het is om in Procreate te typen, ging er weer een wereld voor me open. Echt: als Procreate beginner leer je iedere keer dat je de app opent iets nieuws! Ik loods jou in deze blog graag door de basics heen en laat je zien hoe ook jouw als Procreate beginner kunt typen en schrijven in de app. Weten hoe je in Procreate kunt schrijven en typen is een ware game changer! Waar zou je jouw nieuwe skills allemaal voor kunnen gebruiken? Dit zijn een paar projecten waar je op zou kunnen typen of schrijven:

  • Op werkbladen voor kinderen
  • In presentaties voor op de werkvloer
  • Op foto’s
  • In langere en korte video’s voor op Youtube/Instagram/Tiktok
  • Op posters
  • Op visitekaartjes
  • In digitale dagboek bladzijdes
  • Op inschrijfformulieren
  • Op geboorte-, verjaardags- of trouwkaarten
  • In logo’s

Klaar om te zien hoe het precies werkt?

Typen voor Procreate beginners

Wil je liever niet met de hand schrijven op jouw canvas? No problem! Procreate biedt ook de mogelijkheid om te typen. Hoe kom je dan bij dat verborgen toetsenbord? Tik linksboven op het scherm op instellingen en dan op Add Tekst. Vervolgens kun je ervoor kiezen om met jouw Apple Pencil in het typvakje te schrijven of om op het toetsenbord te typen. Het verborgen Procreate toetsenbord komt niet meteen op je scherm te staan, (het is niet voor niets verborgen) maar als je linksonder op het scherm op de kleine illustratie van een Apple Pencil tikt, zie je het toetsenbord als één van de opties op je scherm verschijnen. Tik je op dit toetsenbord? Dan krijg je een ieniemienie toetsenbord op je scherm te zien. Wil je een gebruik maken van een groter, uitgebreider toetsenbord? Tik dan weer op de kleine illustratie linksonder in je scherm en tik op Aa.

Het lettertype van jouw toetsenbord aanpassen

Heb je naar hartenlust getypt? Dan is het tijd om wat je geschreven hebt helemaal passend bij je project te maken. Als je net klaar bent met typen, zie je je cursor (een verticaal stripje) in je tijdvak knipperen. Je kunt je lettertype pas aanpassen als je de cursor hebt weggehaald. Om dit te doen tik je één keer op de pijl bovenin je scherm. Tik dan weer linksonder op de kleine illustratie en op Aa. Je kunt nu kiezen uit een uitgebreide selectie lettertypes, stijlen en andere attributen. Je kunt úúúren scrollen tussen alle mogelijkheden, maar gelukkig kun je ook in een oogopslag de uitstraling van iedere font zien. Zo kun je ook al sneller kiezen welke vibe jouw canvas heeft. Wil jij jouw getypte tekst écht een unieke look geven? Dan ga ik je nu iets héél leuks laten zien! Je kunt namelijk jouw eigen handschrift omzetten naar een font!

Jouw eigen handschrift toevoegen aan Procreate

Ik heb al verschillende keren mijn eigen handschrift omgetoverd in een lettertype. Niet alleen voor stukjes in mijn verschillende boeken en cursussen, maar ook omdat het gewoon zo leuk staat. Ook op kaarten, visitekaartjes en posters spreekt een stukje tekst in je eigen handschrift enorm aan. Het straalt persoonlijkheid uit en dat is iets dan mensen nou eenmaal graag zien! Wil jij ook jouw eigen handschrift als digitaal lettertype maken? Hoewel er vast verschillende manieren zijn om je eigen handschrift te digitaliseren, vind ik de manier die ik gebruik voor Procreate beginners het fijnst.

Stap 1: Maak een account aan bij Calligraphr. Om je eigen handschrift te maken, hoef je niets te betalen.
Stap 2: Selecteer het template Minimal English en voeg bij Arbitrary Characters nog even de cijfers toe aan je template.
Stap 3: Download het template als PDF en vink voordat je op downloaden tikt Characters als background aan.
Stap 4: Tik rechtsboven op je scherm op het share knopje en scroll totdat je de Procreate app vindt. Tik aan.
Stap 5: Importeer het gedownloade pdf-bestand als een nieuwe canvas in Procreate en voeg een extra layer toe. Op deze nieuwe layer ga je jouw eigen versie van deze letters schrijven.
Stap 6: Exporteer je canvas als jpg en upload ‘m terug in Calligraphr.
Stap 7: Tik binnen Calligraphr op Build Font en volg de aangewezen stappen op de website.
Stap 8: Ben je helemaal tevreden? Download de font en upload ‘m overal waar je ‘m wilt gebruiken. In Procreate bijvoorbeeld!

Trouwens, zo’n handgeschreven lettertype gebruik je niet alleen in Procreate he! Je kunt ‘m ook in Canva, Word en Words uploaden zodat je ook daar met een heel eigen lettertype aan de slag kunt gaan. Hoe leuk is dat?!

Nog meer uit Procreate halen?

Wist jij al dat je kon typen in Procreate? Had jij al eerder geprobeerd netjes te schrijven in deze geweldige tekenapp? Misschien was je wel gefrustreerd geraakt toen je er maar niet achter kon komen waar het verborgen toetsenbord was, of misschien ben je eerder de weg kwijtgeraakt tussen alle mogelijke Procreate lettertypes. Het is ook een uitgebreide app! Daarom heb ik de cursus digitaal tekenen in Procreate gemaakt. Zo kan iedereen, zonder stress, Procreate leren kennen en zelf aan de slag gaan met deze geweldig leuke tekenapp!