Een cursus digitaal tekenen volgen? Dit leer je

Digitaal tekenen is dit najaar helemaal hip! Illustreren, GIFjes creëren, timelapses van jouw tekenproces opnemen, moodboards maken, stickers ontwerpen, posters digitaliseren… Er is zó veel dat je kunt doen als je digitaal kunt tekenen! Ik werk al jaren met de iPad app Procreate en heb al zó veel toffe projecten leven ingeblazen. Ik heb zelfs zó veel met Procreate gedaan, dat ik een cursus met daarin alles wat ik geleerd, heb gemaakt. Wil je een cursus digitaal tekenen volgen? I’m your girl! Tekenen in Procreate is een easy peasy manier om jouw creativiteit digitaal te uiten. In een serie simpele Procreate lessen kun jij ook een Procreate pro worden en jouw iPad omtoveren tot jouw persoonlijke alles-in-een tekenstudio. Wat je tijdens deze cursus digitaal tekenen allemaal leert lees je hier! 

Procreate kosten advies

Een cursus digitaal tekenen: te mooi om waar te zijn? 

Oh wat is er toch veel te leren op het gebied van digitaal tekenen in Procreate! Ik ben gaan Procreate ambassadeur ofzo hé, ik heb gewoon zelf ontdekt wat voor tofs je allemaal kunt doen als je de functies in Procreate begrijpt. De videolessen in de cursus Digitaal tekenen in Procreate zijn allemaal gericht op verschillende functies binnen de app. We duiken tijdens de cursus niet meteen de diepte in, dat kan ook haast niet want dan raak je al snel verdwaald, maar leren tijdens het tekenen van tien verschillende illustraties de verschillende functies die je kunt gebruiken tijdens het digitaal tekenen. Een paar onderwerpen die tijdens de Procreate lessen in de cursus aan bod komen, zijn:

1) Niet alleen je pen, maar ook je vingers gebruiken

Het is belangrijk om een Apple Pencil te gebruiken als je in Procreate werkt. Die is echt onmisbaar. En hoewel het er in eerste instantie op lijkt dat je alleen je pencil gaat gebruiken, klopt dit toch niet helemaal. Je gebruikt nameljk ook je vingers! Als je bijvoorbeeld wilt gummen. Een van de grote voordelen van werken met een digitale tekenapp is dat je eenvoudig kunt gummen met de gumtool. In deze cursus digitaal tekenen leer ik je ook hoe je je vingers kunt gebruiken om foutjes ongedaan te maken. Zo kun je ook je vinger op het scherm houden om tot 250 acties ongedaan te maken. Je gebruikt je vingers ook om een handig menutje te openen: Swipe met 3 vingers naar beneden als je een onderdeel van je illustratie hebt geselecteerd. Met het menu dat zich nu opent kun je je selectie draaien, kopiëren, knippen, etc.

2) Sneller tekenen met behulp van quickshapes

Quickshapes zijn letterlijk vormen die je razendsnel tekent. De vorm wordt automatisch perfect gemaakt. Heb je ooit geprobeerd een perfecte cirkel in één keer te tekenen? De kans dat dat lukt is… klein. Met de quickshape functie wordt het je heel makkelijk gemaakt. Je tekent een cirkel, je houdt je Apple Pencil op het scherm en tikt vervolgens met een vinger op het scherm. Iedere Procreate beginner kan dit! Je kunt met deze functie ook eenvoudig bijna rechte lijnen écht recht maken. Tijdens de cursus Digitaal tekenen in Procreate laat ik je natuurlijk ook zien hoe je allerlei andere vormen eenvoudig tekent.

3) Een timelapse van je tekening maken

Ken je die filmpjes op Tiktok en Instagram waarbij mensen het hele proces van hun artwork laten zien? Ze gebruiken hier de time-lapse functie voor. De Time-lapse functie staat over het algemeen automatisch aan, maar als je even wil checken of hij aan staat, kun je bij instellingen (het moersleuteltje linksbovenin je toolbar) op video en daarna op  time-lapse Recording tikken. 

4) Delen van jouw tekening klonen

In een van de laatste lessen nemen we een diepe duik in de clone functie. Deze fijne functie helpt jou  complexe patronen op natuurlijke wijze te dupliceren. Met de Clone tool verschijnt er een zwart ringetje op je canvas. Je kiest een brush naar keuze (bijvoorbeeld eentje met harde lijnen of juist met zachte) en begin met tekenen. In een zwart cirkeltje zie je waar dat wat je “oppakt” op de nieuwe plek “kloont”. Een hele handige functie die je ook bij het bewerken van foto’s kunt gebruiken.

Nog meer leren tijdens een cursus digitaal tekenen!

Ik kan nog een boek vol schrijven met alles wat ik je kan leren over Procreate (en dat heb ik ook gedaan haha). In de cursus Digitaal tekenen in Procreate deel ik onder andere deze vier tips, maar ook tientallen andere tips zoals het maken van GIFjes, het omgaan met lagen en het personaliseren van Procreate brushes. Tijdens een tiental videolessen gaan we samen aan de slag met het tekenen van verschillende illustraties (noem ze gerust kunstwerken hoor, doe ik ook) en gaandeweg leer ik jou om alle functies van deze digitale tekenapp te gebruiken.  Schrijf je vandaag nog in en start direct met het volgen van Procreate lessen.