Drie van de pijnlijkste tekensmoezen die er zijn

Tekensmoezen zijn er in alle vormen en maten. Van kleintjes (ik moet me eerst beter voorbereiden) tot hele grote (Het wordt nooit zo goed als bij een ander). Mijn doel? Jou helpen deze smoezen vaarwel te zeggen! Dat doe ik deels in het Gouden Lijntjes smoezenboek, maar ook deels door jou gewoon aan te moedigen. De drie tekensmoesjes die in deze blog aan bod komen zijn pijnlijke smoezen hoor. Ze snijden diep en kunnen je zó ontzettend in de weg zitten dat je misschien wel al jarenlang geen kleurpotlood of penseel hebt aangeraakt. Daar gaat verandering in komen! Scroll verder om al mijn tips voor deze drie vervelende tekensmoezen te lezen. Wie weet is dit de motivatie die jij nodig hebt om toch weer aan de slag te gaan!

Tekensmoes gouden lijntjes

Tekensmoes: Ik ben te perfectionistisch

Perfectionisme is goed voor maar één ding: het verpesten van je tekenplezier. Als je last heb van deze tekensmoes vind ik het echt enorm vervelend voor je. Het voelt vaak alsof je aan deze ene smoes namelijk écht niks kunt doen! Het vervelendste aan perfectionisme is dat als je perfectionistische gedachten hebt en die gedachten zich steeds in jouw hoofd blijven herhalen, dan zul je merken dat ze langzaam maar zeker waarheid worden. Als jij telkens tegen jezelf zegt dat wat je maakt niet goed genoeg is, dan ga je ook elke penstreek beoordelen. En laat ik je vertellen, je bent je eigen grootste criticus. Dus van die beoordeling klopt ook nog eens niets! Hoe je jouw perfectionisme over tijd de wereld uithelpt? Het komt allemaal neer op oefenen, oefenen, oefenen… Laat je creativiteit én jouw identiteit de vrije loop en wees niet bang om nieuwe dingen te proberen. Verras jezelf met wat er gebeurt als je jezelf toestaat te spelen en te experimenteren. Alleen zo wordt jij meester of je eigen perfectionisme en kun je deze tekensmoes voor altijd vaarwel zeggen.

Tekensmoes: Het wordt nooit zo goed als bij een ander

We denken vaak dat we niet zo goed zijn als anderen, dat we niet hetzelfde talent hebben of dat we te oud zijn om te beginnen. Maar weet je… Het gaat niet om aanleg, het gaat om jouw eigen inzet en plezier. Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft alleen maar te oefenen en te genieten van het proces. Vergeet de vergelijkingen en omarm je eigen creatieve pad. Wees trots op de stappen die je zet, ongeacht hoe klein ze lijken. Laat al die tekensmoezen eens los! Het is veel belangrijker om jouw eigen successen te vieren dan om jezelf telkens met een ander te vergelijken. In plaats van jaloers te zijn op een ander of je naar te voelen over wat jij nog(!) niet kunt kun je ook de ander als inspiratiebron zien. Bestudeer hun technieken, compositie en gebruik van kleur. Dit betekent niet dat je moet streven naar perfecte nabootsing, maar dat je elementen kunt leren integreren in je eigen stijl. Doe bijvoorbeeld mee aan een tekenchallenge waarbij je iedere dag in tien minuten tijd aan een tekening werkt. Of werk juist samen met andere creatieve vrienden door bijvoorbeeld een tekenavond te organiseren. Samen is echt veel leuker dan alleen!

Gouden Lijntjes pijnlijke tekensmoezen

Tekensmoes: Wie zit er op mijn werk te wachten?

Ga je skills vergelijken? Dan ga je ook al snel alles vergelijken met een ander. Deze tekensmoes wordt gebruikt door mensen die zich te oud, te jong, te onervaren, te oncreatief, te lomp, te kleurenblind en te ….. (vul het maar in) vinden! Ik zal je meteen geruststellen: tekenen is voor iedereen en niemand heeft het recht om jouw creatieve expressie te beoordelen of af te wijzen. Net zoals tekensmoezen door iedereen gebruikt kunnen worden. Tekenen is niet voorbehouden aan een selecte groep mensen met uitzonderlijk talent of een bepaalde leeftijd. We zijn allemaal hartstikke creatief en hebben allemaal een intrinsieke behoefte om onszelf te uiten. De wereld wacht op jouw artistieke expressie en je zult versteld staan van de positieve impact die het kan hebben, niet alleen op jezelf, maar ook op anderen. Wees moedig, wees authentiek en wees trots op wie je bent als creatieve ziel. Als er iemand op je zit te wachten, dan ben jij het zelf wel.

Honderd opdrachten om van jouw tekensmoesjes af te komen

Herkende jij jezelf in deze tekensmoezen? Dan herken je hopelijk ook het advies dat ik met je deel! Ik wil je aanzetten tot tekenen, je motiveren om je kwast en aquarel te pakken en je inspireren om de tekensmoesjes gedag te zeggen en lekker aan de slag te gaan. Dat gebeurt natuurlijk niet 1, 2, 3, je zult er zelf ook energie en moeite in moeten steken. Maar door te beginnen heb je de helft van het werk al gedaan. Beloofd! Dit zijn trouwens niet de enige drie tekensmoesjes waar mensen tegenaan lopen. Ik heb er nog een stuk of 9 eerder al de revue laten passeren. In deze blog ontkracht ik een hoop tekensmoezen, hier deel ik nog meer oplossingen voor nare tekensmoesjes en in deze blog deel ik nog meer tips om tekensmoezen te omzeilen