Jouw favoriete diertje tekenen? Lees deze tips!

Wie is er nou niet dol op dieren? Ik ken werkelijk niemand die niet een favoriet beestje heeft. Hoe leuk is het om jouw favoriete diertje zelf te tekenen? Leer jouw favoriete beestje nog beter kennen door ‘m goed te bewonderen en vast te leggen op papier. Dat kan op heel veel verschillende manieren, maar ik heb twee manieren die er echt voor mij uitspringen: cartoondiertjes tekenen met potlood en dierenportretten schilderen met gouache. Beide technieken lijken heel ver van elkaar weg te staan, maar ze hebben dezelfde basis. In deze blog deel ik mijn tips om jouw favoriete dieren te tekenen. Teken meteen mee en verbaas je over wat je uit jouw vingers tovert als je eenmaal begint!

Jouw favoriete dier tekenen: realistisch of als cartoon?

Ieder dier bestaat uit verschillende vormen. Ronde hoofdjes, driehoekige neuzen en puntige oren zijn hier drie hele goede voorbeelden van. Of jij jouw favoriete beestje heel waarheidsgetrouw wil schilderen of juist heel speels wil tekenen, je begint altijd met het opsporen van de verschillende vormen van jouw dier. Ik begin altijd met het bekijken van het hoofd. Ik teken de vormen die ik in het hoofdje tegenkom meteen na als basis en werk van daaruit verder. Als ik een cartoondiertje teken, maak ik gebruik van andere vormpjes om het lijf neer te zetten. Hoe ik nou precies een breiende gorilla teken of een feestend varkentje leer ik je in de cursus Diertjes tekenen met karakter. Schilder ik een portret van een dier? Dan ga ik al heel snel over op het werken met gouache. Dat komt door de vele verschillende laagjes die geschilderd mogen worden. In de cursus huisdieren schilderen laat ik jou precies zien hoe de verschillende gouache laagjes opgebouwd worden.

Winter cursus Diertjes met Karakter Gouden Lijntjes

De leukste dieren vinden om na te tekenen

Let’s be honest… Elk dier is leuk om na te tekenen! Of je nou een dansende sprinkhaan schetst, een slapend meerkoetje of een genietend paard tekent, je eindresultaat gaat het eindresultaat altijd geweldig vinden. Maar foei, wat heb je dan veel opties om uit te kiezen. Ik maak het beginnen met tekenen of schilderen van jouw favoriete dieren graag wat makkelijker en motiveer je op om bijzondere plekken op zoek te gaan naar een dier dat je wilt tekenen:

  • Teken je eigen huisdier. In deze blog deel ik nog wat tips over hoe je dit handig kunt aanpakken zoals door een foto te maken van jouw huisdier.
  • Schilder dieren waar je herinneringen en foto’s van hebt. Had jij vroeger een vogel die altijd in de tuin kwam zitten? Of ben je opgegroeid met een bijzonder beestje? Gebruik hen als inspiratiebron!
  • Het is fantastisch om een tekening of schilderij van iemand lievelingsdier cadeau te doen. Maak subtiel of vraag aan een persoon voor een foto van hun favoriete dier en bestudeer het dier heel goed voordat je begint. Zo kun jij jouw dierentekening sprekend laten lijken op het beestje zelf.
  • Ben jij jouw favoriete dier nog nooit in het echt tegengekomen? Gebruik dan websites zoals Unsplash of haal een boek vol met dierenfoto’s uit de bieb of van een kringloopwinkel. En of je geïnspireerd zult raken!
  • Plan een bezoekje aan een dierentuin of boerderij. Dit zijn natuurlijk de perfecte plekken om een dier uitgebreid te bekijken en te fotograferen. Ieder dier heeft eigen karakteristieken en die kun je natuurlijk in jouw tekeningen en schilderijen terug laten komen!

Je lievelingsdiertje schilderen

Hoewel het schetsen van een dier bij zowel cartoondiertjes als portretten van diertjes begint bij de vorm, is er een groot verschil in hoe je het dier kleur geeft. Als je een portret van jouw lievelingsdier wil schilderen, raad ik je aan om met gouache aan de slag te gaan. Gouache schilder ik altijd in heel veel verschillende lagen. Zo geef je de vacht een prachtige diepte. Werp maar eens een blik op het vacht van jouw favoriete diertje. Die is niet eenvoudig zwart of bruin. Je zult zien dat de vacht bestaat uit talloos veel verschillende tinten. Kijk maar eens naar Noedel! Zijn vacht lijkt grijs, maar van dichtbij zie je ook blauw- en roze tinten. Met gouache kun je dit heel mooi weergeven. Tijdens het schilderen van jouw favoriete beestje zul je zien dat het portret door verschillende fases gaat. Hoewel de spannendste fase de fase is waarin je de eerste penseelstreken op papier zet, is de grappigste fase toch wel de ugly phase. Wat boy oh boy wat kan die fase afschrikken zeg! Gelukkig komt dit altijd weer goed (zoals de mensen in de Gouden Lijntjes Community inmiddels wel weten) en zul je tijdens de laatste fase zien dat alle kleine details die je schildert er een prachtig geheel van maken.

Geef je getekende cartoondier karakter met deze tips

Als je met kleurpotloden aan de slag wil gaan en je van jouw favoriete dier een cartoon tekening gaat maken, werk je ook in verschillende stappen. Ieder cartoondiertje krijgt menselijke eigenschappen zoals wenkbrauwen die een emotie laten zien of feestmutsjes, outfits en props die het plaatje helemaal compleet maken. Tijdens de cursus Diertjes tekenen met karakter laten we onze fantasie de vrije loop gaan en maken we er samen een tekenfeestje van!

Ik leer je makkelijke diertjes tekenen
Wil jij jouw favoriete dier met een van deze twee technieken op papier vastleggen? Deze tips helpen je al aardig op weg, maar ik ga graag samen met jou een laagje dieper! Laat mij jou deze zomervakantie leiden door een teken- en schilderlandschap waarbij ik jou precies leer hoe jij jouw lievelingsbeestjes op hele eenvoudige manier kleur en karakter kunt geven. We zullen het hebben over fijne materialen, hoe je een dier handig na kunt tekenen, hoe je jouw beestje van sprekende kleuren voorziet en het allerbelangrijkst: hoe jij ieder dier heel levendig op papier kunt zetten. Leer dieren schilderen met gouache of leer van elk dier een bijzonder cartoondiertje te maken. Waar ga jij deze zomer mee aan de slag?