Een herfstboeket tekenen

Met een gloeiend hete kop thee kijk ik door het raam naar buiten. En wat zie ik? Overal inspiratie voor herfstboeketten! Je raadt het al, ik krijg weer helemaal zit om een herfstboeket te tekenen! Hoewel veel mensen in het voorjaar een fris boeketje bloemen in huis haalt, vergeten bloemenliefhebbers dat er ook in het najaar allerlei prachtige boeketten te maken zijn met bloemen uit het seizoen. Rood, oranje, bruin, geel en ook nog steeds heel veel groen maken samen een prachtig najaarsboeket. Met een boeket prachtige bloemen haal je meteen de herfst in huis. En niet alleen dat. Zo’n boeket is natuurlijk helemaal mooi na te tekenen! Het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf een herfstboeket te tekenen. Je hebt natuurlijk wat tekenmateriaal nodig én een mooie boeket herfstbloeiers, maar als je er eenmaal voor gaat zitten heb jij binnen een handomdraai een prachtig schilderij gemaakt!  

Een bos herfstbloemen teken je zo

Hoe ga je van een leeg van naar een vel vol herfstpracht? Daar heb je slechts enkele stappen voor nodig. Je begint natuurlijk met het vinden van inspiratie. Een fixe herfstwandeling is waarschijnlijk al genoeg om helemaal geïnspireerd te raken. Of je gaat, net zoals ik, even voor het raam met een kop thee of koffie naar buiten turen. Natuurlijk kun je ook een bezoekje brengen aan de lokale bloemist of het tuincentrum. Daar vind je herfstboeketten in overvloed! Heb je eenmaal een bos herfstbloemen te pakken? Pak dan nóg een kop thee (dit is geen gesponsorde thee blog, beloofd!) en bekijk je boeket eens goed van dichtbij. Nu kan het teken- en schilderpret beginnen!

Vaas cursus Bloemen en Boeketten Gouden Lijntjes

De mooiste najaarsbloemen om te tekenen

Herfstboeketten zijn een van de mooiste boeketten die je kunt tekenen. Zodra je de boeketten uit de cursus Bloemen en Boeketten tekenen hebt getekend heb je de tools om allerlei prachtige herfstbloeiers te tekenen! Welke herfstbloemen komen er in jouw herfstboeket voor? Denk aan:

  • Chrysanten
  • Lampionplanten
  • Amberboom bladeren
  • Hypericums
  • Veronica’s
  • Esdoornbladeren
  • Dahlia’s
  • Amaryllissen
  • Vetkruiden 

Deze materialen gebruik ik om najaarsbloemen te tekenen

In de cursus Bloemen en Boeketten tekenen raad ik aan om bepaalde teken- en schildermaterialen te gebruiken zodat jij jouw herfstboeket helemaal kunt laten stralen. De ruim 350 cursisten die jou voor gingen kunnen beamen hoe fijn deze materialen werken. Begin je met een cursus om een najaarsboeket te tekenen? Dan is het handig om meteen goed materiaal in huis te halen. Ik ga je natuurlijk niets verplichten, maar deel wel welke materialen ik het fijnst vind om mijn herfstboeket mee te tekenen. 

Aquarelpapier

Zonder goed papier ben je nergens. Voor het tekenen van herfstbloemen maken we gebruik van aquarelpapier. Ik gebruik zelf altijd graag  hot pressed papier. Dit papier is een stuk gladder dan het gemiddelde aquarelpapier. Deze Winsor & Newton 300 gram A4 hot pressed papier is mijn favoriet. 

Potloden

Ben jij team HB/2B potlood? Of team vulpotlood? Allebei soorten potloden werken ontzettend fijn. Als je een vulpotlood wilt gebruiken, raad ik deze van Staedtler aan. Vergeet bij een vulpotlood niet ook meteen extra potloodjes te kopen zodat je nooit zonder zit!

Gummen

Ik gum zou weinig mogelijk en moedig mijn cursisten ook altijd aan om de gum zoveel mogelijk links te laten liggen. Maar als ik dan een keertje wel gebruik wil maken van een gum, dan gebruik ik de Tombow Mono Dust Catch. Dit is zó’n fijne gum! Waarom? De gumresten rollen namelijk op en blijven aan je gum kleven waardoor je minder rommel hebt. 

Fineliners

Met fineliners zet je de puntjes op de “i” op jouw herfstboeket tekening. Om jouw kunstwerk echt mooi af te ronden, gebruik je het liefst zowel dunne als dikke fineliners. Ik combinaar mijn 0.1 mm fineliner met mijn 0.8mm fineliner.

Aquarel voor Sketch Journaling onderweg

Aquarelverf

En dan nu de aquarelverf. Want die ga je nodig hebben tijdens het tekenen van je herfstboeket! Ik beloof je plechtig dat je niet meer dan 12 verschillende kleuren nodig hebt om een prachtig een veelzijdig boeket te schilderen. Persooniljk werk ik altijd met deze Winsor & Newton Professional set van 12. De kleuren springen van het papier!

Penselen

Hoewel dit ook geen blog gesponsord door Winsor & Newton is, heb ik toch weer een aanradertje van dit merk. De penselen die ik gebruik zijn namelijk ook van Winsor & Newton. De kwaliteit is fantastisch en ze hebben verschillende soorten kwasten die passen bij verschillende budgetten. Tijdens het schilderen van herfstbloemen gebruik ik kwasten 6 en 7. 

Witte (verf)pennen

Als je heel goed naar mijn getekende herfstboeketten kijkt, zul je zien dat ik mijn bloemen altijd van highlights voorzie. Voor dit piepkleine detail gebruik ik altijd een witte gelpen of verfpen

Herfstboeket tekenen

Aan de slag met het tekenen van een herfstboeket

Kun jij niet wachten om te beginnen met het tekenen van jouw eigen herfstboeket? Je leert precies hoe je dit op een fijne en mooie manier kunt doen tijdens de cursus bloemen en boeketten tekenen. In de 5 digitale videolessen gaan we samen aan de slag en tekenen we verschillende prachtige bossen bloemen. We brengen de boeketten tot leven met aquarelkleuren, fineliner en verfpennen en maken zo een prachtig geheel dat je in zou kunnen lijsten! Het is tijd om jouw lokale bloemenwinkel te bezoeken en alvast inspiratie op te doen voor het tekenen van jouw herfstboeket!