Hoe werkt Procreate? Leren animeren!

Animeren in Procreate is een hele unieke functie. Hoe het precies werkt? Over animatie zelf kan ik haast een boek schrijven (en dan ben ik nog niet eens expert), maar gelukkig maakt Procreate animeren heel toegankelijk. Normaal moet je namelijk allerlei speciale programma’s kopen en downloaden om te kunnen animeren. Maar dankzij Procreate kun je op en hele eenvoudige manier gewoon je eigen tekeningen animeren! In deze blog vliegen we razendsnel langs alle animatiefuncties in Procreate. Natuurlijk is hier niet alles mee gezegd. Ik heb, zoals altijd, heel veel te vertellen over de geweldige functies die Procreate allemaal heeft, maar hopelijk zal deze blog jouw vraag “Hoe werkt animeren in Procreate nou eigenlijk?” beantwoorden! 

Community Sticker by Gouden Lijntjes for iOS & Android | GIPHY

Een GIF in Procreate leren maken

Wil jij jouw illustraties omtoveren tot swingende GIFs? (Afkorting van Graphic Interchange Format, maar dat is een flinke mondvol – het zijn eigenlijk gewoon bewegende plaatjes). Dan is Procreate de perfecte app om dit mee te doen! Misschien ken je het nog wel, van vroeger: een mini boekje waarin op elke pagina vrijwel hetzelfde plaatje stond, maar dan nét in een andere houding. Als je de pagina’s snel tussen je vingers door liet bladeren, leek het net of het plaatje bewoog. Dit is precies hoe bewegend beeld werkt. En gelukkig hoef je dankzij Procreate niet elk plaatje opnieuw te tekenen! Je kunt namelijk elk frame dupliceren zo vaak je wil. Wil je dat er één onderdeel van je tekening telkens verandert in de loop (bijvoorbeeld een hand die heen en weer zwaait)? Dan kun je easy peasy een laag kopiëren en alleen dat kleine onderdeeltje aanpassen. Om dit handig te doen, maak je gebruik van Animation Assist.

Zo werkt Animation Assist in Procreate

Jouw eigen GIF tekenen in Procreate doe je met behulp van Animation Assist. Hoe dit werkt? Je voegt onderaan je canvas binnen Procreate een tijdbalk toe. Nee, die hoef je niet zelf te tekenen, maar die verschijnt op het scherm als je naar instellingen, dan canvas en dan Animation Assist gaat. Deze animatie assistent, want dat is het eigenlijk, zorgt ervoor dat je per frame kunt zien wat er gebeurt. Iedere frame sluit op elkaar aan en kan aangepast worden. Frames werken eigenlijk precies hetzelfde als layers of lagen. Je kunt springen tussen frames en kunt frames kopiëren en plakken. Bij iedere nieuwe laag wordt de tekening van een vorige frame een andere kleur gegeven. Zo raak je de weg niet kwijt binnen je eigen GIF.

Paint Verf Sticker by Gouden Lijntjes for iOS & Android | GIPHY

Jouw Procreate animatie aanpassen

Heb je eenmaal jouw frames gevuld met illustraties? Dan kun je nu de animatie zelf aan gaan passen. Kies er allereerst voor of je animatie als Loop of als Pingpong vertoond zal worden. Wil je dat de animatie zich telkens van voor tot achter herhaalt? Kies dan voor Loop. Wil je dat jouw animatie steeds op-en-neer gaat? Dan ga je voor Pingpong. Dit klinkt misschien best wel vaag, maar denk maar eens aan een leuke GIF die je voorbij hebt zien komen. Herhaalde de GIF zich telkens van voor te achter? Of werd hij steeds van voor tot achter en daarna van achter tot voor afgespeeld? Speel hier een beetje mee om te ontdekken wat jij precies wil. Je kunt de Frames per Second (fps) van jouw GIF ook aanpassen. Hoe meer fps hoe sneller de illustratie naar de volgende frame gaat. Ontdekken wat je precies wil toepassen op jouw GIF vraagt veel uittesten. En dat is helemaal prima! 

Procreate animaties exporteren

Heb je eenmaal een animatie getekend waar je helemaal tevreden mee bent? Dan is het tijd om je kunstwerk te exporteren. Procreate heeft dat super makkelijk voor je gemaakt en geeft je enkele opties. Hoe werkt het exporteren van je Procreate animatie? Klik op Settings en klik vervolgens op Share. Nu mag je een keuze maken tussen enkele opties. Ik kies altijd voor Animated GIF als ik mijn illustratie als GIF wil gebruiken en kies voor Animated MP4 als ik mijn tekening als video wil exporteren die ik vervolgens op social media kan gebruiken. Ja, ook binnen Instagram! Zoek maar eens naar stickers van “Gouden Lijntjes”, als je een story plaatst op Instagram. Ik heb een paar leuke voorbeelden geüpload! 

Gl Sticker by Gouden Lijntjes for iOS & Android | GIPHY

Meer leren over hoe Procreate werkt?

Procreate is zonder twijfel de fijnste app om mee te werken als je illustraties wil animeren. In deze blog deelde ik een paar basis tips en tricks met jou, maar er is nog zó veel meer dat je kunt leren over Procreate. Tijdens de cursus Digitaal Tekenen in Procreate ontdek je nog veel meer over hoe je digitaal kunt tekenen en van jouw tekeningen te tofste GIFjes kunt maken! Deze Procreate cursus bestaat uit een cursuswerkboek en maar liefst 10 videolessen van rond de 60 minuten. Je gaat zelf meteen aan de slag met de app en zet direct alles wat je leert om in prachtige illustraties die je weer kunt delen in de Gouden Lijntjes Community! In de community babbelen we samen over hoe Procreate werkt, delen we foto’s van wat we getekend hebben en wisselen we nog meer tips en tricks uit. Wil jij erachter komen hoe Procreate precies werkt? Bestel de cursus inclusief digitaal cursusboek hier!