Jouw favoriete dier schilderen? Dit zijn mijn tips!

Heb jij een zwak voor hamsters? Ben je dol op kevers? Heb je je hart verloren aan olifanten? Iedereen heeft wel een favoriet dier. En dat dier verdient het om vastgelegd te worden. Ik schilder regelmatig verschillende dieren zoals marmotten, cavia’s, honden en (natuurlijk) katten en deel graag mijn tips en technieken met jou. Het maakt niet uit van welk dier jouw hart sneller gaat kloppen, want elk dier mag geschilderd worden! Deze zeven tips kun je inzetten bij het schilderen van jouw favoriete dier.

  • Houd je huisdier dichtbij
  • Zoek zelf een referentiefoto van jouw lievelingsdier uit
  • Schilder jouw dier met fijne materialen
  • Je hoeft niet meteen alles te kunnen! 
  • Breek het dier (visueel) op in basisvormen
  • Start met de kleurvlakken van jouw dier
  • Maak van je palet een ballet
Promo 1 cursus Huisdieren schilderen Gouden Lijntjes

Dieren schilderen, tip 1: Houd je huisdier dichtbij

Is jouw eigen huisdier je lievelingsdier? Dat verbaast me niks! Jouw huisdier is het perfecte model om na te tekenen, maar ik kan je (uit ervaring) vertellen dat het niet zo handig is om ‘m met verfpalet in de hand achterna te lopen. Gelukkig zijn de vele foto’s die je van jouw huisdier hebt ideaal te gebruiken als referentiefoto. Misschien heb je zelfs een leuke foto waarop hij een gekke bek trekt of je een bombastic side eye geeft – dat zijn toch de leukste herinneringen! Ieder huisdier kan geschilderd worden, maar het is wel handig als ze even stil blijven staan.

Dieren schilderen, tip 2: Zoek zelf een referentiefoto van jouw lievelingsdier uit

Als jouw favoriete dier een olifant, giraffe of krokodil is, is de kans klein dat die in huis woont. Het kan natuurlijk zo zijn dat je al foto’s hebt van jouw lievelingsdier, maar voor het geval dat niet zo is, kun je heel handig gebruik maken van rechtenvrije foto’s. Websites zoals Unsplash staan gevuld met rechtenvrije foto’s die jij zonder probleem mag natekenen. 

Favoriete Huisdieren schilderen Gouden Lijntjes

Dieren schilderen, tip 3: Schilder jouw dier met fijne materialen

Ik gebruik gouache om mijn lievelingsdieren te schilderen. Gouache is in tubes verkrijgbaar en merken zoals Winsor & Newton of Holbein zijn heel populair onder gouache gebruikers. Vind je tubes nog een beetje intimiderend (whaa, hoe veel doe je precies op je palet?!) dan kun je ook eens overwegen om te starten met bakjes gouache van Himi. Je hoeft ze alleen maar open te doen en je kunt direct beginnen. Bovendien is het ook goed betaalbaar. Je hebt aan 18 kleuren meer dan genoeg en als je meteen deze set met 5 multimedia penselen van Himi meebestelt, heb je meteen alles in huis om een vliegende start te maken!

Dieren schilderen, tip 4: Je hoeft niet meteen alles te kunnen!

Lees je deze blog nou en denk je “Help! Dat is veel te ingewikkeld?!” I’ve got you! Bij de cursus Huisdieren schilderen heb ik ook nog een paar templates toegevoegd. Als je nog een beetje extra hulp kunt gebruiken, kun je de templates gebruiken in plaats van de dieren waar we mee aan de slag gaan te schetsen. Zo kun jij lekker zonder zorgen verder oefenen met het schilderen met gouache.

Dieren schilderen, tip 5: Breek het dier (visueel) op in basisvormen

Heb je al je materialen en een mooie referentiefoto klaarliggen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! Schilderen begint altijd met goed kijken. Richt je niet meteen op alle details, maar probeer het groter plaatje te zien. Ga in de foto van jouw favoriete dier op zoek naar herkenbare vormen. Een snuit van een hond wordt een halve rechthoek en de oren van een hamster worden twee halve cirkels. De verschillende vormen zijn de basis voor jouw schilderij, en vanaf daar werk je steeds verder toe naar de details. Tijdens de cursus Huisdieren schilderen vertel ik je hier nog veel meer over. Ik kan me voorstellen dat dit nu nog een beetje als hocus pocus klinkt, maar trust me – het is makkelijker dan je denkt!

Dieren schilderen, tip 6: Start met de kleurvlakken van jouw dier

De vacht van een dier bestaat uit allerlei bijzondere kleuren. Hoewel je haast veertje voor veertje of haartje voor haartje zou willen gaan schilderen, adviseer ik je juist om ook hierbij naar het grotere geheel te kijken. Door te beginnen met het stapelen van vlakken kleur, zul je zien dat je vlak voor vlak jouw dier niet alleen kleur maar ook persoonlijkheid geeft. Bijzonder hoeveel invloed kleur heeft, hè?

Dieren schilderen, tip 7: Maak van je palet een ballet 

Werk je voor het eerst met verf zoals gouache? Dan kan het maken van een eigen palet al heel snel intimiderend lijken. Tijdens het schilderen van jouw lievelingsdier ga je namelijk een palet creëren dat past bij de kleuren van jouw gekozen dier. Omdat je veel met kleur gaat experimenteren en spelen, zal je palet al snel een (redelijk) georganiseerde chaos worden. No worries! Laat je palet vooral een ballet worden en geniet van de dans die jullie samen dansen!

Dieren schilderen voor beginners

Als beginnend schilder had ik dolgraag handvaten gehad wat betreft het schilderen van mijn lievelingsdier. Inmiddels heb ik Noedel (mijn lievelingskat) meer dan eens vastgelegd en het was dankzij de wens om hem zelf te kunnen schilderen dat ik begon met het schilderen van dieren. Inmiddels heb ik al mijn kennis in de cursus Huisdieren schilderen gestopt zodat jij jouw lievelingsdieren ook kunt gaan schilderen. Ieder dier dat we tijdens de cursus schilderen heb ik in drie fases verdeeld: schetsen, basislaag gouache en details. De vaardigheden die je tijdens de cursus leert zet je daarna feilloos om in skills die je inzet als je andere dieren of objecten wilt schilderen. Met deze cursus leg ik de focus niet alleen op natekenen, maar leer ik je juist om voortaan zélf lekker aan de slag te kunnen. Zodat ook jij straks jouw eigen huisdier na schildert! Ga hier meteen aan de slag met de cursus huisdieren schilderen.