Jouw iPad klaarmaken om met Procreate te werken

Om met Procreate te kunnen werken is het belangrijk dat jouw iPad er helemaal klaar voor is. In principe kun je op vrijwel iedere iPad met Procreate werken en zou je niets aan jouw instellingen hoeven te veranderen, maar wil je het meeste uit dit fantastische tekenprogramma halen? Dan is het handig om even naar een paar verschillende instellingen te kijken. Met Procreate op jouw iPad kun je zó veel en dat kan een beetje afschrikken, maar maak je geen zorgen! Samen nemen we een kijkje naar de beste manieren om jouw iPad klaar te maken om met Procreate te gaan werken. 

Is jouw iPad en Procreate app up to date?

Allereerst raad ik je aan om te kijken of jouw iPad en Procreate app helemaal up-to-date zijn. Apple update hun software regelmatig en Procreate past de app vervolgens weer aan aan de nieuwste functies die Apple vrijgeeft. Eens in de zoveel tijd zal Procreate een hele grote update doen en vaak werken oudere versies van Procreate daarna ook minder goed of zelfs helemaal niet. Wil je er zeker van zijn dat je de nieuwste versie van ios hebt gedownload? Volg dan deze stappen: Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’. Tik op ‘Automatische updates’ en schakel vervolgens ‘Download iOS-updates’ in. Om te zien of jouw Procreate app helemaal up to date is, ga je naar de Appstore en type je Procreate in. Zie je de woorden ‘werk bij’ (in het Engels update) staan? Dan hoef je hier maar op te tikken en dan heb je de nieuwste versie van de app binnen no time geïnstalleerd. Peanuts dus!

Ring tekenen Procreate

Jouw Procreate app handig instellen

Wat Procreate instellingen betreft, kun je de app helemaal zo maken zoals jij het wilt hebben. You can have your cake and eat it too! Zo kun je bijvoorbeeld:

  • Een Procreate widget aan jouw iPad homescreen toevoegen.
  • Procreate van een donkere achtergrond voorzien met dark mode.
  • Je scherm opsplitsen in twee zodat je bijvoorbeeld referentiefoto’s of Pinterest altijd bij de hand hebt. 
  • Alle functies naar de rechterkant van je scherm verschuiven. Wat perfect is voor lefties.

Al deze instellingen pas je binnen Procreate zelf aan, maar je kunt jouw iPad an sich ook nog wat toegankelijker maken door bijvoorbeeld audiodescripties aan te zetten, tekstgrootte aan te passen of Siri aan het werk te zetten. In deze blog van Visio kun je allerlei tips en tricks vinden over het toegankelijker maken van jouw iPad. 

Procreate afbeeldingen afdrukken? Houd rekening met deze instellingen!

Een van de instellingen waar ik altijd even naar kijk voordat ik begin met illustreren in Procreate zijn de instellingen van mijn canvas. Het fijne aan met Procreate werken is dat je een custom canvas kunt maken. Je kunt dan in een soort van Canvas Studio je canvas aanpassen. Het werken met een canvas die de juiste hoeveelheid pixels kan weergeven is altijd handig en zeker als je jouw creatie wilt gaan afdrukken is dit super belangrijk! Wat je hebt getekend moet natuurlijk flink scherp zijn. Procreate is een pixel gebaseerd programma. Alles dat je tekent bestaat uit hele kleine pixels, oftewel puntjes. Print je de pixels te groot af? Dan zal je tekening er heel wazig uitzien. Door rekening te houden met de grootte van jouw canvas kun je er voor zorgen dat je canvas bestaat uit voldoende pixels. Ik adviseer altijd om je canvas een maatje groter in te stellen zodat je zeker weet dat de kwaliteit van jouw tekening niet verloren gaat als je naar de drukker gaat. In de cursus Digitaal tekenen in Procreate gaan we hier wat dieper op. Een andere instelling waar je ook rekening mee mag houden is je colour profile. Als je gewoon lekker op je iPad wilt tekenen binnen Procreate dan kun je gewoon met RGB kleuren tekenen, maar als jij jouw tekening wilt afdrukken dan is het verstandig om even met de drukker te overleggen welke CMYK instellingen je nodig zult hebben. Zo weet je zeker dat de kleuren die je gebruikt volledig tot hun recht zullen komen.

Recepten tekenen Procreate

Meer leren over Procreate gebruiken op je iPad?

Werken met Procreate is fantastisch! Dat hoef je niet alleen van mij aan te nemen, maar zie je ook terug in de woorden van mensen die de cursus Digitaal tekenen in Procreate hebben gevolgd. Als beginnend digitale kunstenaar kun je al snel overrompeld worden door de vele mogelijkheden want je kunt met Procreate op je iPad echt van alles! Illustreren, handletteren, GIFjes maken, timelapses filmen en zelf 3D tekenen! Tijdens de Procreate lessen die je volgt in de online cursus Digitaal tekenen in Procreate laat ik je zien hoe alle mogelijkheden werken en hoe jij Procreate zo kunt inzetten dat je al jouw creativiteit erin kwijt kunt. Dus waar wacht je nog op?!