Zo maak jij jouw eerste Sketch Journal!

Had jij vroeger ook zo’n schattig dagboek waarin je over jouw belevenissen schreef? En mis je dat stiekem een beetje? Je bent niet voor niets op deze pagina over Sketch Journaling terechtgekomen! De dingen die jij meemaakt en de plekken die je bezoekt, veraf maar ook dichtbij, worden extra bijzonder als je ze vastlegt in een Sketch Journal. Een Sketch Journal is eigenlijk precies zoals de dagboeken die we van vroeger gebruikten. Alleen vul je jouw notitieboekje niet alleen maar met schrijfsels over je dag, je schetst en handlettert er ook op los! Hoewel de basis voor Sketch Journaling voor iedereen hetzelfde is, herinneringen een plek geven, is er eigenlijk niet echt één specifieke manier waarop die gebruikt kan worden. In jouw eerste Sketch Journal wil je misschien ook een mooie ansichtkaart natekenen (plakken mag trouwens ook, hoor;), of de kaartjes van een theaterbezoek een plek geven. Hoe jij jouw Sketch Journal ook vorm geeft, het is een fantastische manier om herinneringen voor het leven in te verzamelen! 

Sketch Journaling Basis

Waarom is het maken van een Sketch Journal zo leuk?

Iedereen die een eigen Sketch Journal maakt, doet dit met een eigen reden. Misschien wil je deze zomer meer naar buiten en is dit de perfecte stok achter de deur. Misschien heb je materialen in huis waar je nu ei-de-lijk mee aan de slag wilt gaan of misschien ga je op een droomreis en wil je elk moment vastleggen. Dit zijn de vier hoofdredenen waarom veel mensen aan hun eerste Sketch Journal beginnen: 

Jouw eerste Sketch Journal geeft je meer vertrouwen in je eigen creativiteit

Jouw Sketch Journal is de perfecte plek om nieuwe materialen en technieken uit te proberen. Je kunt doen wat je wilt en ontdekken wat voor jou werkt! Naarmate jij je creatieve spieren spant, doe je ervaring op en krijg je meer vertrouwen. Het leuke is bovendien: je ziet letterlijk je tekenvaardigheid verbeteren. Want reken er maar op dat jij verschil gaat zien tussen je eerste bladzijde en je laatste. Tenminste: als je deze zomer regelmatig een dag vastlegt!

Jouw eerste Sketch Journal helpt jou op te ruimen en te organiseren

Als je de neiging hebt om papiertjes te bewaren (visitekaartjes, notities, cadeaulabels, enz.), dan is jouw Sketch Journal de perfecte plek om ze te vereeuwigen! Ik vind het zelf superleuk om ze na te tekenen in plaats van in te plakken: dat geeft meteen een extra artistieke sfeer aan het geheel én zorgt ervoor dat je schetsboek niet uitpuilt. 

Jouw eerste Sketch Journal geeft herinneringen een plek

Je hersenen maken altijd ruimte voor nieuwe informatie door oude informatie eruit te persen, dus herinneringen hebben de neiging te vervagen. Schets zelf een afbeelding van een prachtig gebouw dat je hebt ontdekt tijdens een bezoek aan een nieuwe stad of schilder een bloem of plant na die jou tijdens een wandeling aansprak. Je kunt met jouw eerste Sketch Journal alle kanten op!


Jouw eerste Sketch Journal leert je anders naar je omgeving te kijken

Dit gevoel is moeilijk te omschrijven, je moet het zelf ervaren om precies te begrijpen wat ik bedoel. Het is bijna alsof je door een Sketch Journal een nieuw soort laservisie krijgt. Opeens zie je namelijk veel meer details, kleur en bijzonderheden in je dagelijkse routes of ruimtes. Door objecten met je tekenmateriaal te bestuderen, bekijk je ze écht. En daardoor gaan je steeds meer mooie dingen opvallen. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt: binnen no time voelt het alsof je een extra paar ogen hebt. Superman, eat your heart out: we hebben zelf die laservisie al!


Inspiratie vinden voor jouw eerst Sketch Journal

Inspiratie is overal. In het geval van jouw eerste Sketch Journal zul je veel inspiratie letterlijk op straat gaan vinden. Starten in een nieuw boekje kan best groots lijken, daarom nemen we je tijdens onze online cursus ‘Sketch Journaling Basis’ aan de hand mee het creatieve proces in. Bij Urban Sketching, een techniek die aan de basis van Sketch Journaling staat, ben je helemaal vrij om op jouw eigen manier inspiratie om te zetten naar schetsen. Je maakt gebruik van materiaal waar jij graag mee werkt, of waar je nieuwsgierig naar bent. Ik ben op het moment heel enthousiast over de Winsor & Newton Professional  aquarelnapjes, en heb altijd wel een Hahnemühle aquarelschetsboek in mijn tas zitten. (Psst… op de cursuspagina vertel ik je precies welk materiaal ik gebruik én kun je een speciaal samengesteld pakket vinden om mee te beginnen).

Je vindt niet alleen buiten inspiratie voor jouw Sketch Journal, je kunt ook eens in jouw bieb of in een lokale boekenwinkel op zoek gaan naar inspirerende boeken. Duik jij ook met plezier met jouw neus in een boek? In mijn boekenkast staan allerlei boeken die mij enorm inspireerden toen ik voor het eerst met mijn eigen Sketch Journal de deur uit stapte:

Er is zó veel inspiratie te vinden in de wereld om ons heen en ik vind het geweldig om naar buiten te gaan op zoek naar al het moois. Ga je met ons mee?

Eerste Sketch Journal beginnen

Leer jouw eerste Sketch Journal maken met Anne en Nienke

Sinds een paar jaar organiseren wij, Anne (@GoudenLijntjes) & Nienke (@nienkevletter), Sketch Journal cursussen. Dankzij onze enorme enthousiasme voor Sketch Journaling, overdosis energie en jarenlange ervaring in het organiseren van teken- en schilder cursussen, hebben wij de tools om jou te ondersteunen bij het maken van jouw eerste Sketch Journal. Wij hebben samen verschillende Sketch Journal workshops opgezet en in onze online cursussen ‘Sketch Journaling Basis’ en ‘Sketch Journaling: Next level’ delen we onze creatieve kennis en kunde met jou. We hebben allebei een andere stijl, en dat is juist zo leuk in deze gezamenlijke cursussen. Je krijgt dus ‘the best of both worlds’! Je volgt de cursus online: vanachter je eigen bureau of lekker lui op de bank! Maar… we sturen je ook naar buiten! Je leert overal inspiratie op te doen en te tekenen op locatie. Of je nou op vakantie gaat in een heel ander land, of gewoon door je eigen stad of dorp op avontuur gaat.  Die eerste pagina in jouw nieuwe Sketch Journal vullen is natuurlijk hartstikke spannend! Maar we beloven dat het reuze meevalt. Wij leren je de handigste tips en tricks die jou zullen helpen overzicht te krijgen en aan de slag te gaan! Nu dat het zonnetje weer lekker begint te schijnen is een perfect moment om je in te schrijven voor een van de cursussen. Zo weet je zeker dat jij jouw favoriete herinneringen van deze zomer in jouw eerste Sketch Journal zult kunnen bewaren!