Teken een makkelijk dier voor vaderdag met deze tips

Vaderdag is om de hoek en wat is nou een leuker idee dan jouw vaders favoriete dier voor hem te tekenen? Het tekenen van een dier is veel makkelijker dan je denkt en ontzettend leuk om te doen. Het maakt niet uit of jouw vader dol is op honden, katten, cavia’s of konijnen. Werkelijk elk dier kan eigenlijk heel makkelijk getekend worden. Het is zelfs zó leuk en makkelijk om te doen dat ik er een hele cursus aan heb gewijd. Speciaal voor vaderdag deel ik een paar behind the scenes tips en tricks zodat jij voor jouw pa een tekening van een van de leukste dieren kunt maken! Kies een leuke referentiefoto van bijvoorbeeld een geliefd huisdier of een dier dat jouw vader al eens eerder tot favoriet heeft bestempeld, pak je gouache en ga meteen aan de slag met deze tips om een makkelijk dier voor vaderdag te tekenen! 

Breek je dier makkelijk op in vormen

Elk dier kan visueel in vormen worden onderverdeeld. Je reduceert het plaatje dan tot basisvormen. Dit is écht veel makkelijker dan het klinkt! Zet je observatiebril op (die mag overigens elke stijl hebben die je wilt! De mijne is zo’n moderne waarbij het ene brillenglas rond is en de andere vierkant hihi). Probeer het dier niet meer als kat, hond of hamster te zien, maar kijk erdoorheen en zie de lijnen en vormen. Kun je in het hoofd van jouw kat misschien een cirkel ontdekken? Zijn de oren niet net kleine driehoekjes? Lijkt de neus niet net een rechthoek met een ronde punt? Je kunt dit uit je hoofd doen, maar je kunt deze vormen ook op papier zetten. Misschien denk je: “ja, die simpele vormen kan ik wel. Maar hoe komt dat ooit tot een realistische kat?” Nou, wanneer je die basisvormen goed opzet, kun je ze gebruiken als een richtlijn voor de meer gedetailleerde lijnen. Nadat je de basisvormen hebt geschetst, kun je ze aanpassen zodat ze wat levendiger lijken. Vergeet niet met een zachte hand te tekenen zodat de lijnen tijdens de volgende fase wegvallen. Klinkt het super eenvoudig tekenen van een dier voor vaderdag al als een leuk geschenk? Just wait… Het kan nog leuker! Wat nou als je de cursus huisdieren schilderen juist cadeau geeft aan jouw pa? Er zijn genoeg vaders die wel nog een ontspannende hobby kunnen gebruiken en misschien zouden jullie zelfs de cursus samen kunnen volgen!?

Dier tekenen in basisvormen

Schilder makkelijk de kleuren van jouw dier

Heb jij de vacht van jouw vaders lievelingsdier al eens van dichtbij bekeken? Of de verschillende lagen dons en veren van een vogel eens écht goed gezien? Een dier is nooit helemaal eentonig. Een vacht of verendek krijgt meer diepte wanneer je alle verschillende kleuren erin ontdekt. Zelfs een volledig grijze kat heeft vaak meer kleur dan je in eerste instantie denkt. Probeer goed de kleur IN de kleur te onderscheiden: zitten er bepaalde highlights of schaduwen in? Hebben de schaduwrijke vachtdelen dezelfde tint als die bovenop het koppie? Bij het makkelijk schilderen van een dier werk je in verschillende lagen. De eerste lagen noem ik altijd liefkozend de ugly phase, maar naarmate je meer lagen toevoegt, krijgt jouw vaders favoriete dier steeds meer diepte! Een goed voorbeeld hiervan is de vacht van een grote rode kater. In de eerste lagen werk ik veel met roze. Daarbovenop ga ik verder met bruin, oranje en roodtinten. Zo zorg ik ervoor dat er ook een warme kleur door de kiertjes van mijn tekening heen straalt, in plaats van wit of gekleurd papier. Dit doe ik ook bij de veren van vogeltjes bijvoorbeeld. Vraag jij je trouwens af waarom ik zoveel afweet van de veren van vogels? Dan moet je deze blog écht eens lezen! Ik ben namelijk ook dol op vogeltjes tekenen!

Teken de te details van jouw dier heel eenvoudig

Na het tekenen van de basisvormen en het opbouwen van de eerste paar kleurlagen is het tijd om dit leuke dier van details te voorzien. Je zult gemerkt hebben dat je kleurvlakken steeds kleiner zullen worden. Het is handig om van de donkerste kleuren naar de lichtste kleuren te werken zodat je de vacht diepte geeft. Je zult zien dat dit er prachtig uitziet! Tot slot ga je het dier voorzien van wimpers, snorharen, oorharen, vlekjes en glinsters in de ogen en op de neus. Het zijn deze kleine details die jouw dier levendig zullen laten lijken. Heb geduld, vertrouw op het proces en je zult zien dat je op een hele makkelijke manier een geweldig dier voor jouw vader zal schilderen! Rome werd ook niet in een dag gebouwd 😉

Nog meer tips om makkelijke dieren te schilderen!

Heeft deze blog jou nieuwsgierig gemaakt naar de verschillende dieren die we tijdens de cursus huisdieren schilderen samen tekenen en schilderen? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Naast de tips die ik hier met je heb gedeeld, staat de cursus bomvol lessen waarin we verschillende dieren heel makkelijk samen gaan tekenen. Met deze cursus ligt de focus eigenlijk helemaal niet op het natekenen, maar op het werken met kleurvlakken en basisvormen. En dat allemaal met de leukste dierenfoto’s als inspiratie! Schilder samen met mij jouw favoriete dieren op een hele makkelijke manier.