Materiaaltips

Oeps, ik ben een beetje materiaal­verslaafd!

Een van de leukste dingen van mijn werk is namelijk dat ik heel veel materiaal mag gebruiken. Hier vind je een overzicht, fijne combi’s en handige tips.

Een deel van de links op deze pagina zijn affiliate links. Het klikken op deze links kost jou niets extra’s, maar zorgt er wel voor dat ik een mini bijdrage krijg als jij via deze weg iets aanschaft. Tof als je mij wilt steunen, dus! Dan kan ik weer extra materialen kopen om voor jou te testen 😉

* = Behalve op mijn boeken, korting op boeken is namelijk wettelijk niet toegestaan.

KORTING
Als je lid bent van de Gouden Lijntjes community, krijg je in een aantal fijne shops tot wel 10% korting!

Met de code GoudenLijntjes krijg je (ook als niet-lid) 5% korting op jouw bestelling bij Be Creative Shop*

Combi’s die ik vaak gebruik

Hier kort en krachtig een overzicht van mijn favoriete materiaal – inclusief linkjes. Ik gebruik natuurlijk ook nog ander materiaal, of heb fijne alternatieven voor beginners/meer gevorderden. Verderop deze pagina vind je een hele lijst met alle categorieën.

De producten met een vinkje (✔️) zijn extra budgetvriendelijk. Die met een geel hartje (💛) gebruik ik zelf het meest. Een groot deel van mijn favoriete materialen is verkrijgbaar bij Be Creative shop, waar je 5% korting krijgt met de code GoudenLijntjes. Deze items herken je aan een roze hartje (💗) .

Gouden Lijntjes Mixed Media
Mixed Media

Dit zat er in mijn etui toen ik deze stijl in Thailand uitprobeerde, maar thuis zou ik best nog wat andere dingen in de mix kunnen gooien!

Er komt binnen een aparte cursus over deze techniek! Je kunt je hier inschrijven voor de wachtlijst. Ook gebruik ik Mixed Media regelmatig in de community livesessies. Er staan al verschillende video’s voor je klaar!

– ✔️💛💗 Schetsboek Talens Art Creation A5 (landscape)

– 💛 Aquarel (mix van Winsor & Newton Professional 12 half pans, maar in een doosje (en met een paar kleuren)  van Prima Watercolors Tropical

– 💛💗 Caran d’Ache Neocolor II aquarelle pastelkrijt (30 stuks)

– 💛💗 Faber Castell Polychromos kleurpotloden (set van 60 + aantal losse kleuren)

– 💛 Holbein kleurpotloden (set van 12)

– 💛 Penselen van Princeton Heritage Round (set van 3 maten)

– 💛💗 Pentel Aquash waterbrush (set van 3 maten)

– 💛💗 Posca verfmarker (wit, verschillende maten)

Gouden Lijntjes aquarel
Aquarel

Sketch journaling, here we come! Met deze materialen is mijn etui vaak gevuld als ik op pad ben.

Deze techniek leer je in de cursus“Sketch Journaling basis”en “Sketch Journaling Next Level

– 💛 Aquarel (mix van Winsor & Newton Professional 12 half pans, maar in een doosje (en met een paar kleuren)  van Prima Watercolors Tropical

– 💛 Penselen van Princeton Heritage Round (set van 3 maten)

 💛💗 Pentel Aquash waterbrush (set van 3 maten)

– Verschillende watervaste fineliners zoals Micron, Staedtler, Edding, Tombow of Winsor & Newton.

 💛💗 Brushpen Tombow Fudenosuke (combi grijs/zwart)

– 💛 Hahnemühle watercolor sketchbooks (verschillende maten, meestal A5 landscape)

– 💛💗 Posca verfmarker (wit, verschillende maten)

Psst… alles in 1x kopen, bijvoorbeeld omdat je de cursus Sketch Journaling wil volgen? Met dit pakket ben je extra voordelig uit.

Gouden Lijntjes gouache
Gouache

Mijn gouache-avontuur begon met beginnersmateriaal, en dat werkte eigenlijk prima! Je zou evt. de penselen kunnen vervangen voor meer professionele mixed media penselen.

Deze techniek leer je in de cursus “Huisdieren Schilderen”

– ✔️💛💗 Miya HIMI gouache (ik heb verschillende sets, oa die van 24 kleuren)

– ✔️💛💗 Miya HIMI penselen (verschillende maten)

– ✔️💛💗 MyArtbook ringband kunstenaarsmap (A5)

– ✔️💛💗 MyArtbook gekleurd papier (A5) of ClaireFontaine Paint-ON Multi-Technique mixed media papier (A5)

Psst… alles in 1x kopen, bijvoorbeeld omdat je de cursus Huisdieren Schilderen wil volgen? Met dit pakket ben je extra voordelig uit.

Gouden Lijntjes alcoholmarkers
Alcoholmarker

Dit zijn mijn go-to materialen als ik bijvoorbeeld vogeltjes teken, maar ook voor andere onderwerpen is het een gouden combinatie.

Deze techniek leer je in de cursussen “Vogeltjes tekenen” en “Bosdieren Tekenen“.

– ✔️💛💗 Ohuhu alcoholmarkers set 216 (ik heb de brush/chisel combinatie en gebruik vooral de brushpunt)

– 💛💗 Faber Castell Polychromos kleurpotloden (set van 60 + aantal losse kleuren)

– 💛💗 Ohuhu Alcoholmarkerpapier (ringband, 200 gram, 25x19cm)

Gouden Lijntjes kleurpotloden
Kleurpotlood

Zo veelzijdig! Als accenten, maar ook een tekening die volledig uit kleurpotlood is opgebouwd komt vaak voor. Ik ben hierin mijn kennis aan het uitbreiden, dus verwacht meer nieuwe favo’s!

Deze techniek leer je in de cursus “Diertjes met Karakter tekenen

– 💛💗 Faber Castell Polychromos kleurpotloden (set van 60 + aantal losse kleuren)

– 💛 Holbein kleurpotloden (set van 12)

Gouden Lijntjes iPad
Procreate (digitaal/iPad)

Eigenlijk heb je hiermee alles in één. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het kan! Eerlijk, dit is de beste investering die ik ooit voor mijn creatieve carrière heb gedaan.

Deze techniek leer je in de cursus “Digitaal tekenen in Procreate

– Ipad Pro 5e generatie (12,9 inch, 512 GB). Ook andere iPads zijn geschikt – info daarover vind je op de cursuspagina in de link hierboven.

– de app Procreate (alleen geschikt voor Apple iPads)

– Apple Pencil 2e generatie (zie info op cursuspagina in link hierboven om te checken welke geschikt is voor jou)

– Custom brushes (niet nodig, wel leuk! Fan van die van Bardot Brush). In de cursus leer je ook je eigen brushes maken.

 Screenprotector van Paperlike

 Opbergsleeve

Andere materialen

Van kleurpotloden tot boeken, tot welke opname-apperatuur ik gebruik en welke boeken ik lees. Hier vind je alles!

Handige symbolen:
✔️ budgetvriendelijk | 💛 persoonlijke favoriet | 💗 te koop bij Be Creative Shop*

* met de code GoudenLijntjes krijg je 5% korting op jouw aankoop (m.u.v. boeken en cadeaubonnen)

Acrylmarkers & Krijtstiften

Acrylmarkers & Krijtstiften

Verf, maar dan in een stift! Fijn om gecontroleerde, dekkende verflagen mee te maken en werkt op diverse ondergronden (zelfs op muren en ramen!). Hier lees je trouwens wat het verschil is tussen krijt, verf en lakmarkers en voor welke ondergronden je ze gebruikt. Ik gebruik verfmarkers met name voor kleine accenten, met name de witte varianten.

🧡 edding Acryl markers – Ook een fijne marker, verschillende maten. De neon- en metallic varianten vind ik soms lastig om weer te activeren als ze een tijdje niet gebruikt zijn: ze blijven dan wat waterig.

🧡 Karin Pigment Decobrush Acrylmarkers – uniek omdat ze een brush-puntje hebben! En dat vind ik zelf ontzettend leuk werken.

🧡 Molotow Acrylic / Acrylic twin – dingt Posca naar de kroon omdat ze hervulbaar zijn: een stuk duurzamer dus! Bovendien kun je met de navulvloeistof ook heel eenvoudig je eigen kleuren mengen.

🧡 Posca Paintmarkers – mijn standaard uitrusting. Betrouwbaar, komt in vele kleuren en verschillende maten. Sinds kort hebben ze ook de “Mop-d”, waarmee je echt enorme (natte) verflijnen kunt zetten.

Archer & Olive Acrylograph – Prachtig design, dunne pen, ligt lekker in de hand, maar ik vind het niet fijn werken. De inkflow hapert regelmatig, en na een tijdje zijn ze niet meer zo goed te activeren. Jammer, want deze leg je gráág op een mooie insta-foto naast je tekening!

🧡  edding Krijtmarkers – Betrouwbaar en stabiel: ik gebruik deze graag om op ramen te tekenen, maar krijtbord kan ook!

Alcohol­markers

Alcoholmarkers

Het is misschien even wennen aan de techniek, maar als je hem onder de knie hebt is hij zo fijn! Ik ben gek op alcoholmarkers. Let op: speciaal papier is wel handig, en swatch ook even al je kleurtjes voordat je begint: kleuren van de inkt kunnen nogal eens een tint verschillen van de verpakking én worden donkerder naarmate je meer laagjes aanbrengt.

🧡⭐👛 Ohuhu Dual tips Alcohol Art Markers – Het internet ontplofte over deze markers: supergoedkoop, maar ook geweldige kwaliteit! Ik gebruik hierdoor eigenlijk zelden nog andere markers. Ik heb de Honolulu serie: oftewel die met een brushpuntje aan de ene kant en een beitelpuntje aan de ander. Ik brush gebruik eigenlijk alleen de brushpunt. Er zijn ook varianten met een bulletpuntje beschikbaar, maar ik ben verknocht aan mijn brushpunt. Er zijn ontzéttend veel kleuren beschikbaar (ik heb de grote set van 216 maar twijfel zelfs om die aan te vullen tot ik de volledige 320 heb). Advies met welke set je moet beginnen? Dat ligt helemaal aan jouw voorkeur. In mijn cursus vogeltjes tekenen laat ik zien hoe je met de basisset al een heel mooi vogeltje kunt tekenen. Verder merk ik dat ik vooral de lichtste kleurtjes veel gebruik voor mijn vogels/dieren, dus zou je voor de pastelset kunnen gaan. Pluspunt: sinds kort zijn ze ook navulbaar!

Copic alcoholmarkers – komt in verschillende varianten (Sketch, Ciao, Classic, en Wide), ik heb alleen een setje van de Copic Sketch. Van oudsher is Copic de cadillac onder de alcoholmarkers. Deze werd vroeger al gebruikt door grafisch ontwerpers en illustratoren, en is dan ook wel de beste in zijn soort qua inkt. Ze zijn superduur, maar ook navulbaar, waardoor je je leven lang met een marker kan doen. Reden dat ik ze minder gebruik? Ik heb relatief weinig kleuren, en… het brushpuntje (van de Copic Sketch iig) wipt een heel klein beetje omhoog als je er heel hard op drukt: een pet peeve van mij is dat ik mijn puntjes plat op het papier wil hebben.

Tombow ABT PRO Dual Brush Pen – Ohh wat is de vormgeving van deze markers toch mooi! Lekker slank en prachtige kleuren, en een fijne stevige punt. De markers zijn wat ‘droog’ naar mijn smaak: ik hou meer van juicy. Maar dat is een persoonlijke voorkeur: sommige mensen vinden dat juist fijn controleerbaar.

Winsor & Newton Promarker – misschien wel een van de mooiste inkten van het hele rijtje: er blijven geen ‘witte puntjes’ achter in je kleurvlak, iets wat de Ohuhu en Tombow soms wel (nauwelijks zichtbaar) hebben. Maar o, o, o… de verpakking. Ik vind het niet fijn dat je niet aan de dop kunt zien welke kleur je in je hand hebt, de dop gaat er niet makkelijk af tijdens het tekenen (terwijl je tijdens het tekenen snel wilt kunnen wisselen), en last but not least… het brushpuntje. Dat lijkt wel een soort flexibele regenworm! Hij wipt totaal omhoog, en aangezien ik vrijwel alleen maar met brushpuntjes teken… is deze marker niet voor mij. Helaas, helaas, want ik <3 Winsor & Newton verder.

Aquarel

Aquarel

Superveelzijdig: je kunt er heel fijntjes of juist heel precies mee werken, duizend laagjes zorgvuldig opbouwen of juist lekker het water z’n werk laten doen en verrassende pigment-effecten laten ontstaan.

⭐👛 Winsor & Newton Cotman – Ik begon ooit met het reissetje, dat ik cadeau kreeg. Aan deze 12 kleuren heb je eigenlijk al genoeg (ik ken illustratoren die hun hele carrière met dit setje werken!). W&N noemt het ‘studentenkwaliteit’, dus iets hoger dan ‘hobby’ maar iets lager dan ‘professional’. Ik vind het echt prachtig werken.

🧡 Winsor & Newton Professional – Net een stapje betere kwaliteit dan de Cotman lijn, ik merk het vooral in de volle pigmenten maar verder ben ik te weinig bedreven om precies het verschil te swatchen. Ik gebruik ze wel met heel veel liefde. Het setje kwam in een vrij breed doosje, dus om handzamer op reis te zijn heb ik ze in het doosje van Prima Watercolors Tropical gestopt en de overgebleven ruimte opgevuld met felle kleuren Prima Watercolors.

Prima Watercolors – Komt in heel gave, frisse kleuren die je niet in veel standaard-setjes ziet! Heerlijke snoepjes om toe te voegen aan je palet.

🧡 Daniel Smith – prachtige kwaliteit waterverf, waarbij de meeste kleuren uit slechts één pigment wordt gemaakt. Ja, superprijzig. Maar ook heel volle, rijke kleuren met vaak prachtige granulatie. Dit is er zo eentje waarvan je niet de hele set koopt, maar langzaam een verzameling opbouwt.

⭐👛 Royal Talens Sakura Koi – Vergelijkbaar met – maar misschien net ietsjes meer hobbykwaliteit dan Winsor & Newton Cotman. Komt vaak wel in een fijn reissetje.

Boeken

Boeken

Hieronder een paar boeken van mijn boekenplank. Sommigen zijn leuk om gewoon plaatjes te kijken, sommigen om iets van te leren, en sommigen om te laten zien hoe illustratie een verhaal kan ondersteunen. Psst… het beste is natuurlijk om naar een boekhandel in de buurt te gaan om deze boeken te scoren, dan steun je hen ontzettend! Maar mocht dat niet kunnen, dan vind je hier de links naar Bol.

Ps. Ik ben erg fan van Storytel! Via deze link kun je het 30 dagen gratis (ja echt gratis!) proberen – als je het voor het eind van de periode opzegt betaal je echt helemaal niets. Ik luister zo’n 4 boeken (ook fictie) per maand, en doe regelmatig updates over mijn gelezen boeken in mijn nieuwsbrief.

Natuurlijk moet ik hier beginnen met mijn eigen boeken:

Over persoonlijke/creatieve ontwikkeling:

Fictie óver kunst

Van artiesten die ik zelf bewonder of waar mooie plaatjes in staan:

Brush­pennen

Brushpennen

Zo veelzijdig: je kunt er mee brushletteren, mee tekenen, en zelfs mee aquarelleren. Ik gebruik verschillende merken door elkaar.

*wordt nog aangevuld


edding brushpennen

Tombow ABT

Tombow Fudenosuke

Pentel Brush Sign Pen SES15C (voorheen Pentel Touch)

Pentel Brush Sign Pen Twin

Sakura Koi

Ecoline

Molotow Sketcher

Fineliner en inkt

Fineliners & Inkt

Fijne basics, ik heb er altijd een paar in mijn tas. Voor lijntjes, tekst, of schetsen.

De standaard fineliners vind ik allemaal vergelijkbaar (en uitwisselbaar): goede kwaliteit, verschillende maten, watervast. Kan niet missen. Bijvoorbeeld die van edding, Staedtler, Micron, Pentel, en Tombow. Ik gebruik vaak de dunnere maten (0.1 – 0.5)

Micron PN – ziet eruit als een fineliner, maar heeft een plastic nib waardoor hij iets makkelijker over het papier glijdt. Vind ik vooral fijn voor schrijven, niet zo zeer voor schetsen.

Winsor & Newton – werkt hetzelfde als de overige fineliners, maar heeft een spitse punt waar je hem vasthoudt. Kan dus iets lekkerder in de hand liggen, afhankelijk van hoe je schetst.

Vulpen

Schetspen

Gouache

Alcoholmarkers

Moeilijke naam, maar eigenlijk is het gewoon de alom bekende ‘plakkaatverf’. Ik noem het een soort liefdeskind tussen aquarel (want verdunbaar met water) en acryl (want dekkend en droogt mat op). Als je eraan begint kom je erachter dat het vooral moeilijk líj́kt: eigenlijk is het juist heel flexibel. Ik gebruik het vooral voor mijn huisdierportretten.

🧡⭐👛 Miya HIMI gouache – dit is zo’n verrassende vondst! Een heel goedkoop merk, maar de kwaliteit is uitstekend. Het is even wennen aan de open bakjes (omarm je innerlijke kinderkliederaar), maar het werkt fantastisch. Ik vermoed dat je door de prijs vooral inlevert op de lichtechtheid (hoe kleurvast het blijft als je het ergens ophangt in het licht).

Winsor & Newton gouache – Betrouwbaar merk, prima kwaliteit!

Daniel Smith – Voor als je écht wil investering in je gouache-game. Daniël Smith heeft de mooiste pigmenten en mengt ook nog eens prachtig. Ik moet eerlijk gezegd nog meer met gouache oefenen om echt recht te doen aan de kwaliteiten van dit materiaal, en er alle voordelen van te kunnen ervaren.

Holbein – Ook al zo’n prachtmerk, en daar is de prijs ook naar. Maar wát een snoepige kleurtjes!

Holbein Acryla Gouache Bij deze moet je even opletten: deze gouache is namelijk níét heractiveerbaar (zoals de anderen dat wel zijn). Als het opdroogt, is het permanent. Dat kan juist heel fijn zijn als je veel laagjes over elkaar wilt zetten, en niet telkens wil dat je onderste laagje weer geactiveerd wordt. Maar voorlopig leent mijn werkwijze zich beter voor ‘reguliere’ gouache.

Kleur­potloden

Kleurpotloden

De liefde voor kleurpotloden heeft even moeten groeien (ik gebruikte ze vroeger alleen lichtjes in  mijn bullet journals), maar inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit mijn tekenproces: ik gebruik ze graag voor details over onderlagen heen van bijv aquarel (zoals in mijn ‘Thailand stijl’) of alcoholmarkers (zoals in mijn vogeltjescursus), of op zichzelf (zoals in mijn cartoondiertjescursus of cartoonportretjescursus).

🧡⭐ Faber Castell Polychromos kleurpotloden – Mijn absolute favorieten – deze potloden zijn olie-gebaseerd en wat harder dan andere merken: ideaal om langer een scherpe punt te houden. Ook perfect om heel veel laagjes over elkaar mee te zetten. Prijzig, maar gaan dus ook lekker lang mee.

🧡 Holbein Artists’ colored Pencils – Ook op oliebasis, maar iets zachter dan de polychromos. Ik vind ze daarom soms wat krijt-achtiger voelen, vooral als ik ze over een ondergrond heen doe. Ik heb maar 12 (héérlijk snoeperige) pastelkleurtjes, maar spaar voor de volledige set. Sparen ja, want deze Japanse pareltjes zijn níét goedkoop.

Derwent Lightfast kleurpotloden – Museumkwaliteit vanwege hun gegarandeerde lichtvastheid. En dat zie je ook wel af aan de prijs. Ik heb een grote set gekocht, maar merk dat ik er minder vaak naar grijp: dat komt wellicht door het design van de potloden: ik vind het zelf makkelijk wanneer niet alleen de achterkant van het potlood, maar het hele potlood gekleurd is. Een voorkeursdingetje.

Posca kleurpotloden – Een relatieve new kid on the block! Ik gebruikte al wel de Posca Paintmarkers, en deze potloden matchen de volle, rijke kleuren daarvan. Dik en romig en superdekkend: wel maar in 34 kleuren beschikbaar.

⭐👛 Winsor & Newton studio collection kleurpotloden – Deze lijn is instapkwaliteit (en-prijs), maar de potloden geven wel lekker veel kleur af. Ideaal als je een stapje verder wilt dan de standaard potloden, maar ook weer geen enorme investering wil doen. Ook beschikbaar als aquarelkleurpotloden.

Tombow Irojiten kleurpotloden – Deze wil je eigenlijk gewoon hebben voor het design van de verpakking én de potloden. Wat een pareltjes! Ze hebben prachtige sets samengesteld (waaronder neon!), en alleen al het open doen van de mooie ‘boekjes’ is een feestje. De potloden zijn erg hard, geschikt voor fijne details.

Caran d’Ache Luminance kleurpotloden – Deze heb ik zelf niet, puur omdat ik al zo veel heb en deze net iets te duur zijn om ‘zomaar voor de leuk’ aan te schaffen 😉 Wel staan ze te boek als één van de beste kleurpotloden die bestaan. Ik hoor er dus ook veel enthousiaste verhalen over: al vermoed ik dat ze net iets te zacht en romig zijn voor mijn persoonlijke smaak. Maar wie weet ben ik helemaal om als ik ze probeer!

Papier & Schets­boeken

Papier & Schetsboeken

Ik heb zó veel schetsboeken en papier, maar relatief weinig verstand ervan;) Uiteindelijk grijp ik gewoon naar wat ik voor handen heb. Ik zal deze lijst ongetwijfeld aanvullen naarmate ik meer leer over papier, want goed papier kan enorm verschil maken in je werk.

Voor aquarel

🧡⭐Hahnemuhle Watercolor Sketchbook 200g – Verschillende varianten van dit merk gebruik ik voor mijn sketch journaling. Het papier heeft een lichte textuur, maar is glad genoeg om ook met fineliner op te werken. Meestal A5 of A6 landscape, wit of toned (beige of grijs). Maar ik heb ook gave harmonica-varianten.

🧡⭐Nienke Vletter 3-in-1 schetsboek*– Goed, ik ben niet geheel onpartijdig omdat dit toevallig een heel fijne collega is;) Maar oprecht: hoe briljant om 3 verschillende soorten papier in één schetsboek te hebben? Alcoholmarkers, aquarel, en mixed media: het kan gewoon op 1 plek. Dus ook als je (net als ik) graag met verschillende materialen door elkaar werkt, kun je je schetsboek gewoon áfmaken, in plaats van halverwege aan een nieuwe te beginnen.
* ook geschikt voor aquarel en alcoholmarkers

Etchr “The Perfect” SketchbookJa, zo heet ie echt;) Ik mocht hem uitproberen en inderdaad, aquarel werkt er fantastisch op. Het 300g papier is 100% katoen en cold pressed, daardoor heeft wel meer textuur dan ik doorgaans fijn vindt (ik werk wat droger waardoor het meer blijft hangen). Het is prachtig papier, maar wel érg duur.

Etch SketchbookVan de kleine 200g schetsboekjes van Etchr ben ik iets meer fan, hot pressed zorgt ook voor een fijne gladde papierstructuur.

Voor alcholmarkers

Ohuhu Alcoholmarker spiraalblok kreeg ik opgestuurd door Ohuhu samen met hun markers, sindsdien gebruik ik beide veelvuldig.

Voor mixed media

🧡⭐Clairefontaine Paint ON Mix media – lekker stevig papier, varierend in textuur en kleur. Vooral de gekleurde varianten vind ik gaaf, die gebruik ik veel voor gouache, zoals in mijn cursus ‘huisdieren schilderen’, maar ook met kleurpotlood of acrylmarkers.

Leuchtturm 1917 Sketchbook – Leuchtturm kende ik vooral van de fijne bullet journals, maar ze blijken ook prima mixed media boekjes te hebben. Ik gebruikte een Square 22,5 x 22,5 cm – 150 grams – Yellow tijdens mijn reis naar Zambia, en ook voor allerlei ‘studie’ projecten.

⭐👛Talens Art Creation – fijne, supergoedkope schetsboeken in allerlei maten en kleuren. Het papier is vaak een beetje gelig, daar moet je van houden. Het papier is dun, maar houdt verrassend goed allerlei materiaal, zelfs gouache en aquarel (met mate). Ideaal als “f*ck it” schetsboek waarin je lekker veel mag uitproberen.

Pastel­(-krijt)

Pastel(-krijt)

Een vrij nieuwe liefde, die ik vooral ben gaan waarderen op reis door Thailand.

🧡⭐Caran d’Ache Necolor II Aquarelle – waskrijt waaraan je water kunt toevoegen! Superfelle kleuren, en ook nog eens een aquarel-effect.

Penselen

Alcoholmarkers

Ik koop het liefst alleen nog maar synthetische penselen (dus niet van dierenhaar). Wel zonde om de dierenhaar-penselen die ik al had weg te gooien, dus wellicht zie je me die af en toe nog gebruiken. Maar ik plaats hier alleen de links naar de synthestische.

🧡 Princeton – heeft verschillende lijnen voor verschillende doeleinden (bijv aquarel en gouache). Ik heb er een aantal van elke behalve olieverf, en gebruik de Heritage Round set van 3 maten het meeste.

Da Vinci – heeft ook erg fijne synthetische brushes, veel verschillende soorten. Ik vond met name de Colineo erg prettig werken.

🧡 Pentel Aquash Waterbrush – zijn mijn favoriete waterbrushes! Ik heb ze in alle drie de maten.

Winsor & Newton Cotman – Prima studentenkwaliteit – ik begon hiermee en gebruik ze nog steeds af en toe wel eens!

⭐👛 Himi gouache penselen Dit zijn echt beginnerspenselen, maar ze doen het voor mij echt prima! Sterker nog: ik teken er al mijn huisdierportretten mee.

Puntenslijpers, gummen e.d.

Aquarel

Van die fijne basics! Ik schets overigens inmiddels ook vaak met kleurpotlood, maar voor bijvoorbeeld de lettering op sketch journal pagina’s vind ik grafietpotlood nog wel lekker.

Pentel mechanical pencil nooit meer puntjes slijpen, ligt lekker in de hand.

Tombow MONO graph mechanical pencil – iets dikker dan de Pentel. Extra feature: als je schudt, wordt je puntje langer. Dus nooit meer pauzeren om door te klikken.

Tombow Gum dust CATCH, zwart – ideaal, want laat weinig ‘gumsel’ achter op papier.

Faber Castell kneedgum – rol het zachtjes over de schets heen om je lijntjes lichter te maken en je papier te sparen.

DAHLE 133 puntenslijper machine – handmatige – verstelbare puntvorm – zwart/wit je kunt zelf instellen hoe scherp je puntjes worden!

Derwent pastelpuntenslijper – handig voor pastelkrijt. Tip: haal even een stukje van de wikkel eraf voordat je slijpt, om te voorkomen dat je puntenslijper verstopt.

Papierklemmen – verschillende maten om je papier vast te zetten. Deze van Nienke heeft verschillende in rosé goud.

Technische tools

Kleurpotloden

Livestreams / Instagram

Podcast

Editing

Ik gebruik alle programma’s van Adobe: zoals Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, en Indisign. Ook gebruik ik Canva en Capcut Pro.

Muurschilderingen

  • Beamer LG PF1500G (heb ik al sinds 2015, dus is niet meer te krijgen – maar zo kun je wel de specificaties zien)

Overig

Aquarel

Wordt nog aangevuld

Altijd op de hoogte van de laatste materiaaltips of sneak peeks van wat ik allemaal aan het uitproberen ben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Wil je meer leren over materiaal, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Soms is het fijn om samen te experimenteren! In de community hebben we drie livesessies per maand met telkens verschillend materiaal (je kunt mij tijdens die sessies gewoon al je vragen stellen, ook over ander materiaal!).

Bovendien is er een speciale groep waar materiaaltips uitgewisseld worden, en soms ook materiaal geruild!