Zes fascinerende, visuele trucjes voor Procreate beginners

Kun jij ook niet genoeg krijgen van deze geweldige tekenapp? Als Procreate beginner duik je op alle kleine beetjes informatie die je maar kunt vinden. Natuurlijk wil je alle trucjes die je tegenkomt zo snel mogelijk eigen maken! Deze vier Procreate trucs zijn wel heel bijzonder. Hoewel je ze misschien niet heel vaak zult gebruiken, zijn ze wel ontzettend leuk om mee te spelen. En ik ben je grootste cheerleader als we het hebben over spelen als je gaat tekenen! Door te experimenteren zul je niet alleen de app heel goed leren kennen, je zult ook nieuwe nieuwe technieken in gaan zetten voor de meest bijzondere details of zelfs volledige projecten. Let’s get started met het onder andere het blurren en glitchen van jouw Procreate illustraties!

Procreate beginner truc: blurren

Trucs voor Procreate beginners: Illustraties blurren

Er zijn in Procreate drie manieren om afbeeldingen te blurren. De gaussian blur, de motion blur en de perspective blur. Om een van deze opties te selecteren, tik je op het toverstokje bovenin je scherm. Vervolgens zie je alle mogelijke opties. Ik gebruik de gaussian blur het vaakst. Deze manier van blurren maakt je hele afbeelding waziger. Als je zelf een bril draagt en hem aan het einde van een lange dag afzet, weet je precies waar ik het over heb. Zodra je op gaussian blur hebt getikt, kun je de mate van wazigheid aanpassen door van links naar rechts te slepen. Een andere manier om jouw afbeelding te blurren is met motion blur. Het is een heel handig effect als je beweging in je tekening wilt aanbrengen. Sleep van links naar recht om de blur heftiger te maken en beweeg van boven naar beneden om de richting te bepalen. Tot slot kun je ook gebruikmaken van perspective blur. Als je deze functie aantikt zul je zien dat er een zwart bolletje op je canvas komt. Het bolletje kun je over je hele canvas bewegen. Kies voor ‘directional’ in plaats van ‘positional’, en het zwarte balletje krijgt een extra pijltje. Daarmee kun je niet alleen het focuspunt verplaatsen (door het balletje te verplaatsen), maar ook de richting van de blur door het pijltje te draaien. 

Procreate beginner truc glitchen

Trucs voor Procreate beginners: Illustraties psychedelisch maken

Het blurren van jouw tekeningen is in vergelijken met de volgende drie trucjes nog hartstikke braaf. Altijd al nieuwsgierig geweest naar hoe illustratoren hun creaties zo psychedelisch maken? Het is eenvoudiger dan je denkt! Ga voor lekker gek met deze drie trucjes voor Procreate beginners. Met de functie halftone (die je ook weer vindt door op het toverstokje bovenin je scherm te tikken) geef je jouw illustratie een heel bijzonder effect. Met slechts één tik op de knop lijkt jouw tekening op de tekeningen die vroeger in kranten en strips gevonden konden worden. Ga voor ‘Full colour’ om stipjes over je artwork heen te laten verschijnen (je artwork is dus nog steeds zichtbaar achter de stipjes) en voor ‘Screen print’ om jouw hele illustratie om te toveren tot een stippig geheel in CMYK kleuren. Met de functie ‘Newspaper’ verandert je creatie meteen in een zwart/wit tekening. Vergeet ook hier niet te spelen met de threshold slider! Tik achter de toverstaf op glitch om het effect van een kapot beeldscherm na te bootsen. Je zult meteen een heel menu aan opties te zien krijgen als je deze truc inzet: de bovenste rij zijn de vormen van je glitch. Op de onderste rij bepaal je de ‘amount‘ (hoe veel of hoe weinig glitches er aanwezig zijn). Met ‘block slider’ bepaal je hoe groot de individuele blokjes zijn, en met ‘zoom’ bepaal je hoe ver er ingezoomd wordt op je plaatje. Probeer ze allemaal eens uit en bekijk welk effect het tofst resultaat geeft voor jouw tekening!

Tot slot geeft de chromatic aberration functie een soort 3D effect. Wederom verschijnt onderaan een menu voor aanpassingen. In de ‘Perspective’ versie verschijnt weer een zwart bolletje dat je kunt verplaatsen om de richting van de vervormingen te bepalen. Bij de sliders onderaan bepaalt ‘transition‘ hoeveel blur er is vanaf het focuspunt. ‘Fall off‘ bepaalt hoe ver de kleuren naar buiten afwijken. 

Nog meer toffe Procreate trucs leren?

Als je jouw eerste stappen als beginner in de wereld van Procreate hebt gemaakt, ga je op zoek naar nog meer informatie. Hartstikke logisch natuurlijk! Er is zó veel te vinden dat je als Procreate beginner soms een beetje zult struikelen. Het is een uitdaging om niet de weg kwijt te raken in alle info die je online vindt. Het is ook onmogelijk om alle kleine beetjes info, zoals in de blogs Drawing Guides en Met brushes spelen meteen handig in te zetten. Het is veel fijner om aan de hand van filmpjes en foto’s te werken! Ik help je graag jouw digitale tekentalent vormgeven in de cursus digitaal tekenen in Procreate! Stap voor stap leer je Procreate en alle ins- en outs kennen. En of jij aan het einde van de cursus een Procreate Pro zult zijn!