Tekenen op de iPad: Deze brushes vind je in het Procreate brushmenu

Het Brushmenu in Procreate is een van de leukste menu’s in de iPad tekenapp! Why? Je kunt met een paar tikken op je scherm zó veel ontdekken en doen! En dat allemaal met maar één pen (ik heb het natuurlijk over je Apple Pencil).  Procreate brushes zijn echt next level – veel meer dan zomaar wat digitale potloodtips. Elke brush heeft zijn eigen unieke vibe en wordt op een geheel eigen wijze ontworpen. En al die brushes kun je ook nog eens aanpassen. Natuurlijk, je kunt strakke lijnen tekenen die er geweldig uitzien, maar daarnaast kun je met Procreate brushes ook vegen, schilderen, schetsen, krassen, snijden, stencilen en nog veel meer! Kom, we nemen samen een kijkje naar de verschillende brushes die locked-and-loaded in het brushmenu zitten!

Teken op je iPad met maar liefst 18 Brush Sets!

Procreate komt altijd met 18 verschillende, veelzijdige brush sets. Iedere brush set heeft een eigen stijl. Zo zijn sommige Procreate brushes heel realistisch en anderen weer heel creatief. Je kunt met de brushes texturen nabootsen die je met je potlood of stift niet op papier zou kunnen maken. Procreate biedt zoveel verschillende soorten brushes aan omdat het je een breed scala aan nuttige tools te bieden. In de cursus Digitaal Tekenen in Procreate gebruiken we iedere les weer verschillende brushes (al heb ik ook een eigen brush set gemaakt met daarin mijn favoriete brushes. Die krijg je overigens gratis bij de cursus!)

Een samenvatting van elke Brush Set staat hieronder. Heb je Procreate al op je iPad staan? Experimenteer dan lekker alvast met de verschillende brushes om te ontdekken wat er mogelijk is. Klinkt dat nog erg spannend? No worries! Samen ontdekken we tijdens de cursus welke brushes er allemaal zijn.

Alle Procreate Brush Set categorieën

Sketching (Schetsen)

Ontworpen voor praktisch tekenen, plannen, schetsen en snelle studies. Deze brushes bootsen grafietpotloden, technische potloden, pastels en kunstenaarskrijt na.

Drawing (Tekenen)

Deze set brushes biedt een scala aan renderings brushes waar je heel artistiek mee kunt tekenen. Met deze brushes kun je een veelzijdige mix van natte en droge media inzetten. Ze zijn ideaal voor snelle studies en modeltekenen.

Inking (Inkten)

Ideaal voor het opschonen van artwork en tekenen in een inky stijl. Deze brushes hebben een verscheidenheid aan inkt-en-penseelstijlen, technische pennen, markers, gelpennen en droge inkeffecten.

Painting (Schilderen)

Deze brushes omvatten een scala aan realistische en digitale schildereffecten. In deze brush set vind je brushes die acryl tot stucwerk tot olie nabootsen. Ontdek effecten zoals het slepen van een verouderde kwast en het uitsmeren van een oliekwast geladen met terpentijn.

Artistic (Artistiek)

Textuur staat centraal in deze fascinerende brush set. Deze brushes bieden een scala aan effecten van waterig tot klonterig. Ze bouwen kleur op of verwijderen deze om een onderliggende textuur van papier of canvas te onthullen.

Calligraphy (Kalligrafie)

Dankzij de Streamline functie kun je met de kalligrafie brushes gladde en gelijkmatige kalligrafische vormen creëren. De brushes komen in een verscheidenheid aan texturen en geven bijzondere reacties als jij jouw druk op je Apple Pencil aanpast.

Airbrushing (Airbrushen)

Airbrushing is een essentieel onderdeel van klassieke digitale kunst. De airbrush set stelt Procreate gebruikers in staat om razendsnel pure kleur en vloeiende gradiënten aan te brengen.

Textures (Texturen)

Wil jij tijdens het tekenen op je iPad snel grote texturen op je digitale canvas zetten? Deze veelzijdige set biedt een unieke en eclectische set realistische texturen die een breed scala aan oppervlakken en patronen nabootsen.

Abstract

Deze speelse set toont de unieke mogelijkheden van Procreate’s veelzijdige Brush Studio. Inbegrepen zijn brushes die van kleur veranderen, rokerige effecten creëren en chaotische vormen genereren. Duik je dieper je brush menu in? Dan kun je alle effecten ook uitgebreid aanpassen. Zó leuk!

Charcoals (Houtskool)

Deze reeks realistische houtskool brushes is ideaal voor studies, portretten en modeltekenen.

Elements (Elementen)

Deze brushes met awesome effecten creëren overtuigende rook, vlammen, water, wolken en nog veel meer.

Spraypaints (Spuitverf)

Een hele selectie overtuigende spetter- en spuiteffecten zijn beschikbaar in deze grungy en veelzijdige brush set.

Materials (Materialen)

Deze brushes zijn zo cool gemaakt! De ruwere brushes zijn perfect om 3D effecten toe te voegen en er zitten zelfs brushes in die haar, stoppels, ruis en verschillende stijlen van huidtextuur nabootsen. Get your freak on!

Vintage

Deze brush set die geïnspireerd is op vintage vibes heeft een hele reeks retro texturen en verspreide ontwerpelementen voor je creaties.

Luminance (Luminantie)

Deze verbazingwekkende brushes maken volledig gebruik van de kracht van digitale kunst. Ze creëren een scala aan levendige lichteffecten zoals pulsen, sterrenstelsels, fonkels en bokeh.

Industrial (Industrieel)

Deze brush set is ontworpen om realistische grungy texturen toe te voegen aan je kunst. De Industrial set is waar je beton, metaal, steen en roesteffecten zult vinden.

Organic (Organisch)

De Organic brush set heeft allerlei natuurlijke texturen. Wat dacht je van scatter brushes om gras, bladeren en schors texturen toe te voegen aan je illustraties? Of brushes die de streken nabootsen die zijn gemaakt door handgemaakte media. Inkt bijvoorbeeld met een (digitaal) rietje, teken met bamboe of schilder met marterhaar. Je creativiteit kan niet op!

Water

Deze set biedt verschillende realistische aquarel brushes. Het bevat stempel brushes voor spetters, flicks, vlekken en druppels.

Je kunt écht alles op je iPad tekenen

En dat bewijzen deze geweldige Brush Sets maar weer! Naast alle 18 sets kun je natuurlijk ook nog duizenden andere brushes en brush sets downloaden. Maar voor nu weet ik vrij zeker dat dit genoeg opties zijn om mee te beginnen. Meer leren over hoe je brushes kunt aanpassen? Deze Procreate brushes voor beginners blog helpt jou op weg. Meteen aan de slag gaan met tekenen op je iPad? Je kunt al binnen 5 minuten starten met de cursus Digitaal Tekenen in Procreate! Klik op de link en ga meteen aan de slag.