Procreate voor beginners: Foto’s bewerken op de iPad

Heb je Procreate al een beetje onder de knie? Dan ben je misschien wel nieuwsgierig naar het gebruiken en bewerken van foto’s binnen de app. Foto’s bewerken op de iPad kan op heel veel verschillende manieren en met verschrikkelijk veel verschillende apps. Zoveel manieren en apps, dat ik me voor kan stellen dat je door de digitale bomen het bos niet meer ziet. Gelukkig zijn er een paar handige foto-bewerk-functies binnen Procreate die ik aanraad. In deze Procreate voor beginners blog flitsen we langs een vijftal manieren waarop je foto’s kunt bewerken op de iPad.

Kun je foto’s bewerken in Procreate?

Procreate zelf is heel eerlijk in wat je wel en niet met de app kunt doen. Zij zeggen over het bewerken van foto’s in Procreate:

“Procreate is een programma waar je mee kunt illustreren. We hebben wel verschillende functies waar je foto’s mee kunt bewerken, maar we zijn geen gespecialiseerd bewerkprogramma. :)”

De functies die Procreate wel heeft om foto’s te bewerken, zijn gelukkig heel handig en makkelijk te gebruiken. Je kunt met deze functies de leukste dingen doen.

Een foto maken met je iPad

Wist je dat je vanaf 2011 al foto’s kunt maken met je iPad? Hoewel de eerste iPad op de markt géén camera had, heb je met alle iPads sindsdien wel foto’s kunnen maken. En die foto’s die kun je natuurlijk in Procreate laden! Met deze iPads kun je foto’s maken én ze meteen bewerken in Procreate:

  • iPad Pro 12.9-inch (1e, 2e, 3e, 4e, 5e en 6e generatie)
  • iPad Pro 11-inch (1e, 2e, 3e en 4e generatie)
  • iPad Pro 10.5-inch
  • iPad Pro 9.7-inch
  • iPad (5e, 6e, 7e, 8e, 9e en 10e generatie)
  • iPad mini (5e en 6e generatie)
  • iPad mini 4
  • iPad Air (3e, 4e en 5e generatie)
  • iPad Air 2

Een foto importeren in Procreate

Je kunt niet alleen foto’s die je met je iPad hebt gemaakt bewerken in Procreate, je kunt ook foto’s die je met je telefoon of een camera hebt gemaakt in Procreate importeren. Dat doe je door naar instellingen te gaan en op Add te tikken. Vervolgens tik je op Insert a photo. Je foto staat nu als eigen laag middenin je scherm. Ik vind het altijd handig om de foto passend op het canvas te maken door op Fit to canvas te tikken. Je kunt de foto ook zelf op schaal maken door in te zoomen, maar dan heb je de kans dat je de foto per ongeluk draait. Vervolgens kun je de geïmporteerde foto overtrekken, natekenen, als kleurinspiratie gebruiken, bewerken, groter maken, kleiner maken, inverteren, omgooien, verdraaien, van bijzondere brushstrokes voorzien en nog veel meer! Ben je zelf niet zo handig in het maken van mooie foto’s? Dan kun je de mooiste rechtenvrije foto’s op websites zoals deze vinden.

Geheime foto’s importeren in Procreate

Wil je een foto importeren om over te trekken? Dan mag je deze mega handige functie niet missen! Ik dacht vroeger dat ik als startend tekenaar echt alles uit m’n hoofd moest kunnen tekenen. Gelukkig weet ik inmiddels wel beter. Ik ben geen wandelde bieb! Als ik een foto als referentie in Procreate wil gebruiken zonder dat de foto zichtbaar is in mijn teken-timelapse, voeg ik de afbeelding als geheime foto toe. Dat doe je door bij Instellingen op Add te klikken en vervolgens naar links te swipen op Insert a photo. Je krijgt dan de optie Insert a private photo te zien. Handig he!

Handlettering toevoegen aan Procreate foto’s

Een hele leuke manier om de foto’s die jij maakt een bijzondere twist te geven is door een Procreate laag toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld een titel of tekst handletteren of foto’s van kleine, fleurige illustraties voorzien zoals bubbels of bloemetjes. Ik geef je wel alvast mee dat het altijd handig is om jouw tekeningen in aparte lagen toe te voegen. Anders bestaat de kans dat je per ongeluk een stukje foto weggumt en dat zou zonde zijn!

Cherry Blossom cursus Procreate Gouden Lijntjes

Procreate foto’s afdrukken

Wil je de foto’s die je hebt bewerkt in Procreate uitprinten? Kijk dan vantevoren even naar je instellingen. Voordat ik met het bewerken van een foto start, kijk ik altijd even naar de instellingen van mijn canvas. In Procreate kun je een custom canvas maken. Het werken op  een canvas die de juiste hoeveelheid pixels kan weergeven is altijd handig, maar al helemaal als je foto’s wilt bewerken en afdrukken. Print je de pixels van je canvas te groot af? Dan zal je foto er heel wazig uitzien. Door rekening te houden met de grootte van jouw canvas kun je er voor zorgen dat je canvas bestaat uit voldoende pixels. Ik adviseer altijd om je canvas een maatje groter in te stellen zodat je zeker weet dat de kwaliteit van jouw tekening niet verloren gaat als je naar de drukker gaat. In de cursus Digitaal tekenen in Procreate gaan we hier wat dieper op.

Nog meer creativiteit met Procreate op je iPad!

Werken met Procreate is fantastisch! Dat hoef je niet alleen van mij aan te nemen, maar zie je ook terug in de woorden van mensen die de cursus Digitaal tekenen in Procreate hebben gevolgd. Als beginnend digitale kunstenaar kun je al snel overrompeld worden door de vele mogelijkheden want je kunt met Procreate op je iPad echt van alles! Illustreren, handletteren, GIFjes maken, timelapses filmen en zelf 3D tekenen! Tijdens de Procreate lessen die je volgt in de online cursus Digitaal tekenen in Procreate laat ik je zien hoe alle mogelijkheden werken en hoe jij Procreate zo kunt inzetten dat je al jouw creativiteit erin kwijt kunt. Dus waar wacht je nog op?!