Procreate inzetten als illustrator: hoe digitaal tekenen je workflow efficiënt maakt

Een mysterieuze app waarmee je zogenaamd álles kan… dat is natuurlijk nogal vaag. Vorige week heb ik mijn online Procreate cursus even flink lopen promoten (logisch, er was een giga early bird korting). Dat maakt altijd een hoop vragen los. Want inderdaad: “álles” ermee kunnen? Wat moet je je daar nou precies bij voorstellen? Waar gebruik ik zelf zo’n app nou precies voor als illustrator? En waarom verkies ik Procreate boven andere apps? In deze blog beantwoord ik een paar van jullie meest gestelde vragen over hoe je de app kunt inzetten – of eigenlijk, hoe ik dat zélf vooral doe (anders ben ik nog 3 jaar aan het schrijven).

Digitaal is zo anders dan analoog… hoe vind je je digitale tekenstijl?

Eén belangrijk aquarelaspect wat ik wel mis in de digitale wereld: het willekeurig overlopen van aquarelkleuren bij ‘nat op nat’ werken. Misschien speelt dat ook mee met mijn neiging naar een andere digitale stijl. Ik vond het heel tof dat Adobe Sketch hier wel een speciaal effect voor had. Adobe Sketch was één van de eerste apps die ik gebruikte om te tekenen op mijn iPad. Ik kon echt uren spelen met dit gave aquareleffect. The real deal is het niet vergeleken met het analoge werk, maar ik ben het op deze manier nog bij geen andere app tegengekomen. Overigens is de rest van de app echt niet om naar huis over te schrijven – de brushes zijn zeer gelimiteerd, de functies beperkt en niet heel intuïtief, en de lijnen zijn ontzettend schokkerig – dus buiten deze leuke gimmick zou ik de app mooi links laten liggen.

Wat je wél kunt doen om in Procreate het aquareleffect na te bootsen? Custom brushes downloaden! Procreate heeft zelf al een aantal fijn ‘verf-achtige’ brushes, maar er zijn tal van artiesten die speciaal hun eigen brushes ontwerpen om het aquarel-effect zo goed mogelijk te recreëren. Sommigen zijn zelfs gratis, en anders betaal je vaak maar een klein bedrag. Heel leuk om eens uit te proberen!

Procreate waterverf brush tips

Hoe is Procreate versus andere apps, bijvoorbeeld voor mijn Android tablet?

Procreate is helaas alleen beschikbaar voor iOs systemen – iPads dus. Ik snap dat de vraag ontstaat of er ook vergelijkbare apps zijn voor andere tablets. Mijn ervaring reikt tot Adobe Sketch (gelinkt aan Photoshop), Adobe Draw (gelinkt aan Illustrator) en Adobe Fresco (een poging tot concurrentie met Procreate). Spoiler alert; helaas zijn ze allemaal láng niet zo goed als Procreate. Wat op zich gek is, want Adobe heeft qua PC-programma’s een ongeëvenaarde reputatie. Ik wilde hier beginnen met een overzicht van alle voordelen en nadelen op een rijtje, maar dat werd ellenlang: ik zal er binnenkort een nieuwe blog over delen.

Daarover gesproken, is Procreate een goede vervanger voor Adobe Illustrator, of bijvoorbeeld een Wacom Cintiq?

Okee, luister. Ik heb geen ervaring met een Wacom Cintiq – laat ik dat vooropstellen. Wat ik wèl weet, is dat je met een Wacom ook Adobe programma’s kan draaien, zoals Adobe Illustrator. Het unieke én onmisbare aspect van laatstgenoemde is dat je hier vector in kan tekenen. Procreate is pixel-based, dus je hebt geen oneindige resolutie. Ik lees vaak dat illustratoren die ervaring hebben met beide programma’s Procreate wat intuïtiever vinden werken – waarschijnlijk omdat je voor een Wacom Cintiq eerst alle kennis van de Adobe programma’s moet bezitten. Een Wacom Cintiq zou ik bovendien vooral aanraden voor professionele illustratoren: het is namelijk echt een stúk duurder dan een iPad. Oh, en Procreate versus Adobe Illustrator? Dat kan je bijna niet vergelijken, omdat beide programma’s zo’n andere insteek hebben. Met Procreate is de tekenervaring bijna ‘zoals normaal’, met Adobe Illustrator niet. Maar daar is alles wel weer vector.

Procreate versus Wacom

Kun je foto’s importeren in Procreate?

Vroeger dacht ik dat je als illustrator álles uit je hoofd kon tekenen. Alsof je een soort permanente, uitgebreide encyclopedie in je hersenpan gepropt had. Wat blijkt: ook illustratoren moeten wel eens een plaatje opzoeken! Eigenlijk zijn we net mensen. Sterker nog, dat doen we heel vaak. Niet om na te tekenen, maar om een goed beeld te vormen van hoe iets er ook alweer uit ziet. En dan is het handig als je je referentiemateriaal direct bij de hand hebt. Met Procreate kun je foto’s importeren, bewerken, bijsnijden, kleur eruit halen, en zelfs overtrekken (en dan natuurlijk niet net doen of het je eigen illustratie is;). Of: eróp tekenen. Dat heb ik bijvoorbeeld met mijn Instagram profielfoto gedaan. Grappig toch?

Poppetje tekenen Procreate

De mogelijkheden van Procreate beschrijven in één blog is bijna onmogelijk. Toch hoop ik dat ik je hiermee al een eindje opweg heb geholpen.

Ps. Als je enthousiast bent geraakt en zélf met het programma aan de slag wilt gaan: hier kan je je inschrijven voor de online cursus 😉 Ik leer je dan alle fijne kneepjes van het programma, of je nou een ultieme beginneling bent of al wat meer ervaring hebt. Bovendien geef ik je handige tekentips en leuke huiswerkopdrachten die je kunt delen met de groep, zodat je direct een hele stapel nieuwe Procreate buddy’s ontmoet!