Procreate kondigt een “Big Reveal” aan: mijn voorspellingen

Procreate: het klinkt als iets dat je ouders je op een ongemakkelijke manier proberen uit te leggen wanneer je de leeftijd van “het gesprek” bereikt. Maar nee hoor, het is geen deel van de bloemetjes en de bijtjes; het is een app voor je iPad! En wat voor één! Als je een iPad hebt en je hebt een vrije duim (of beter nog, een Apple Pencil), dan is Procreate de ideale oplossing voor digitaal tekenen. Het is de app die ik het meeste heb gebruikt in mijn hele creatieve carrière. Ik heb er zelfs mijn twee boeken mee getekend. Ik ben zó’n enorme fan van de apps, dat ik er zelfs een zeer uitgebreide cursus in heb ontwikkeld, die al door meer dan 1000 mensen gevolgd is.

Deze app is zoiets als de Zwitserse zakmes onder de digitale tekenapps. Het heeft alles: borstels, lagen, kleuren die je nog nooit eerder hebt gezien en zelfs transformatiegereedschappen (nee, niet het soort dat je in een superheld verandert, hoewel dat cool zou zijn). En het beste is dat je geen diploma in raketwetenschap nodig hebt om het te gebruiken. De interface is zo intuïtief dat zelfs je kat er waarschijnlijk iets moois mee zou kunnen maken. Mocht ie dat willen. En duimen hebben.

Procreate update

En nu komt het team van Procreate vanmiddag met de “grootste update in de afgelopen 10 jaar”. Ze zijn al weken aan het teasen met mysterieuze symbolen, tweets en posts. Vorige keer dat ze een grootse update deden (in 2020), moest ik mijn hele cursus opnieuw opnemen vanwege een compleet veranderde interface. En dat kondigden ze destijds veel minder groot aan dan dit. Dus reken maar dat ik dit op de voet volg!

Geen zorgen over mijn cursus trouwens, die heb ik dit keer natuurlijk expres zo ingericht dat ik hem makkelijk kan aanpassen en/of aanvullen wanneer Procreate nog een keer met dat soort grapjes komt. Dat deed ik door elke module op te delen in een aantal korte, behapbare “shorts”, voorafgaand aan de uitgebreidere meetekenles van die module. Die shorts zijn korte video’s met technische uitleg over een functie. Makkelijk om specifieke functies terug te zoeken voor deelnemers, makkelijk om te vervangen/aan te vullen voor mij. Ik ben dus goed voorbereid, en verder vooral érg excited. Wat voor leuks zal deze BIG REVEAL allemaal brengen?!

Mijn voorspellingen voor de Procreate update (en persoonlijke wensen)

 1. Voorspelling: Nieuwe Animatiefuncties in Procreate (en een nieuwe Procreate app)
  De grote update wordt gehouden tijdens het event “Inmotion London”, een groot animatie-event. Het zit er dus dik in dat de update iets met animatie te maken heeft. Procreate heeft nu al animatie-functies, maar die kunnen zeker nog verbeterd worden. Laat het nou toevallig zo zijn dat Procreate een aantal icoontjes teasde op hun account, waaronder een filmclipper (dus iets met video) en een diamantje (vaak gebruikt als “keyframe”, om animatie nog soepeler te laten lopen). Zegt wat mij betreft genoeg, dus;) Ik denk zelfs dat het gaat om een hele nieuwe Procreate animatie app náást de al bestaande Procreate teken app, want Procreate postte vandaag een video van een mysterieus leeg app-symbool…
 2. Wens: Geen kwaliteitsverlies meer bij manipulatie in Procreate
  De enige slechte eigenschap van Procreate: wanneer je een deel van je afbeelding manipuleert (roteert of vergroot/verkleint) verliest het ontzettend in kwaliteit. Ook als je er verder niets anders meer mee doet, of het naar originele grootte terugbrengt. Daar zijn workarounds voor (die leer ik je ook in mijn cursus), maar ideaal is het niet. Wat mij betreft MOET dit gewoon gefixt worden.
 3. Droom: Vector in Procreate
  Okee, dit is mogelijkerwijs iets te ver gezocht. Procreate is een pixel-based programma, wat betekent dat je afbeelding uit een gelimiteerd aantal pixels bestaat (net als vrijwel alle afbeeldingen op het internet). Veel illustratoren maken gebruik van vector-techniek. Dit zorgt ervoor dat je afbeelding oneindig schaalbaar is, omdat het gebaseerd is op een wiskundige formulie in plaats van op pixels. Dit doe je vooral met dure programma’s zoals Adobe Illustrator en vraagt veel capaciteit van je computer. Het zou fantastisch zijn als je dit waargemaakt kon worden, maar het vraagt dermate structurele veranderingen in de app, dat ik het eigenijk als onmogelijk acht. Tenzij… dát die nieuwe extra app is?
 4. Not gonna happen: AI in Procreate
  AI is niet meer te stoppen. Toch zal Procreate er waarschijnlijk niet voor kiezen dat nu in hun software te integreren: ze hebben zich eerder al uitgesproken over hun morele standpunt tegen AI ivm copyright en in de vingers snijden van artiesten. Adobe kreeg ook al backlash toen ze dit recent in hun programma’s inplementeerden.
 5. Wens: betere organisatie van folders & backupsysteem
  Momenteel laat dit nogal wat te wensen over, en het zou zo fijn zijn als je niet afhankelijk bent van Procreate zelf om je bestanden te organiseren en veilig te stellen…

Special Procreate account voor tips & updates

We gaan het zien! Ben je geïnteresseerd bent in Procreate? Bijvoorbeeld omdat je de cursus nu volgt, of vroeger gevolgd hebt. Of gewoon omdat je nieuwsgierig bent en handige tips wil krijgen? Goed nieuws! Ik vond het tijd: ik heb een speciaal Instagram account gemaakt waar ik de komende tijd allerlei fijne tips en tricks over Procreate zal delen. Geen beter moment om te starten dan tijdens de grote reveal van Procreate zelf! Je kunt me vinden op het account: @procreate.cursus . Zie je daar!