Procreate voor beginners: Onmisbare layer trucs

Als ik weer eens in al mijn enthousiasme begin te vertellen over hoe Procreate perfect is voor beginners én gevorderden, zul je mij altijd even horen over deze functie: Layers! Werken in lagen is iets wat analoge kunstenaars al eeuwen doen, maar met mijn favoriete digitale tekenapp wordt werken in lagen naar een heel nieuw niveau getild. Lagen maken het namelijk mogelijk om volledig non-destructief te werken. Dat wil zeggen: dat je een onderdeel van een illustratie kunt tekenen, bewerken en uitgummen zonder dat de rest van je illustratie hieronder leidt. Je moet er wel even handig in worden. Daarom deel ik in deze blog mijn onmisbare layer trucs met jou en beantwoord ik al jullie vragen over layers! Natuurlijk vind je al deze info ook terug in de cursus Digitaal tekenen in Procreate!

Hoe voeg ik een nieuwe layer in Procreate toe?

Als je een nieuw canvas in Procreate opent, open je automatisch ook een nieuwe laag. Natuurlijk wil je niet alleen op één laag tekenen, maar wil je verschillende lagen inzetten om tot een tof geheel te komen. Rechts bovenin je toolbar vind je het lagenmenu. Als je daar op het plusje bovenin tikt, opent zich meteen een nieuwe laag. Dat zie je niet meteen op je canvas terug, maar kun je wel in je layer menu vinden. Je kunt de lagen ook aan-en-uitzetten. Dat doe je door op het vinkje aan de rechterkant van iedere laag te tikken. Om een laag te selecteren tik je er op (de laag wordt dan in het layer menu blauw). Swipe je dan op een andere laag naar rechts? Dan selecteer je die ook meteen. Tot slot kun je lagen ook voor en achter elkaar slepen. Houd de laag met je vinger ingedrukt om dit te doen.

Kun je layers ook groeperen?

Naast lagen selecteren, kun je ze ook groeperen. Dit wil zeggen dat je meerdere lagen samenvoegt tot een. Selecteer de lagen die je wilt groeperen en tik rechtsboven in het lagenmenu op group. Tik dan op de groep en op flatten om de groep tot één laag samen te voegen. Naast groeperen kun je lagen ook hernoemen, verwijderen of vergrendelen. Al deze opties vind je zodra je op het grijze vakje van een laag tikt. Wil je zien hoe dat er precies uit ziet? In les 3 van Digitaal tekenen in Procreate springen we er bovenop.

Een layer als referentie gebruiken in Procreate

Je hebt het al kunnen lezen: door layers in Procreate te gebruiken, kun je allerlei handige dingen doen. En dat was de basis pas! Laten we nog heel even een uitstapje maken naar een ietsjes moeilijker onderdeel van Procreate layers. Reference layers zorgen er voor dat je lijnwerk non-destructief kunt inkleuren. Als je even snel iets wilt inkleuren in Procreate, kun je gebruik maken van Colordrop. Je sleept dan een kleur van de kleurencirkel naar jouw tekening. Maar stel je wilt je kleurwerk en je lijnen niet meteen in dezelfde laag hebben? (Bijvoorbeeld omdat je je lijnwerk of kleuren op een later moment nog wilt aanpassen.) Dan zul je op een andere manier met je layers om moeten gaan. Wanneer je je kleurlaag apart wilt zetten van je lijnwerk moet je er voor zorgen dat de lijnen van je ene laag als referentie worden gebruikt voor je andere laag. Dit doe je door van je laag met lijnen een reference layer te maken. Tik op de laag van je lijnwerk en kies voor reference. Dat woord verschijnt nu ook onder de naam van je laag. Dit betekent dat álle andere lagen reageren op deze referentielaag. Sleep vervolgens op een nieuwe laag de colordrop in je tekening zoals je gewend bent. Midden bovenaan je canvas verschijnt nu de optie continue filling with recolor. Met deze optie worden alle vakjes waar je in tikt gevuld met die kleur. Je kunt natuurlijk ook nog even wisselen van kleur. In het lagenmenu kun je zien dat het gekleurde gedeelte en het lijnwerk op een aparte laag staan en dus ook afzonderlijk bewerkbaar zijn. Vergeet niet de reference functie weer uit te schakelen als je opeens ergens anders wilt colordroppen

Op zoek naar nog meer Procreate tips voor beginners?

Er bestaat een heuse Gouden Lijntjes blogserie vol met tips voor Procreate beginners! Die zijn natuurlijk allemaal ook te gebruiken voor mensen die al langer in Procreate spelen of al hele kunstwerken in deze geweldige digitale tekenapp hebben gemaakt. Ik ben op een missie om zo veel mogelijk mensen wijs te maken binnen Procreate en dat doe ik in de cursus Digitaal tekenen in Procreate. Heb jij zin om met deze toegankelijke digitale tekenapp te leren tekenen? Klik op de link en start direct!