Procreate lessen volgen, dit leer je!

Digitaal tekenen zonder met een ingewikkeld digitaal tekenprogramma werken? Dat is iets waar veel Procreate gebruikers altijd al van droomden! In een serie van simpele Procreate lessen kun jij ook een Procreate pro worden en jouw iPad omtoveren tot jouw persoonlijke alles-in-een tekenstudio. De app is zó uitgebreid dat het kan afschrikken. Daarom ontwikkelde ik een serie Procreate lessen waarin ik je héél gestructureerd, overzichtelijk én vermakelijk de fijne kneepjes van het vak laat zien. Ik neem je graag aan de hand bij het leren kennen van de app!

Les 2 cursus Procreate Gouden Lijntjes

Tijdens Procreate lessen leer je het volgende:

Yep, ik ga niet zomaar een tipje van de sluier oplichten in deze blog. Ik ga de sluier gewoon aan de kant gooien en deel acht lessen met jou die je sowieso gaat leren tijdens de cursus Digitaal Tekenen in Procreate. En waarom ik het zo belangrijk vind om ze aan jou te leren. Maar laat me je alvast even een geheimpje vertellen: wat ik in deze blog deel is slechts een klein gedeelte van wat je tijdens de cursus zult leren!

1 Je leert jouw iPad optimaal instellen voor Procreate

Hoewel het vaak voldoende is om jouw iPad op de standaardinstelling te hebben, de Procreate app te downloaden en jouw Apple Pencil te verbinden met je iPad, lopen we aan het begin van de Procreate lessen toch even alle technische aspecten door. Zo weet je zeker dat jouw iPad en app helemaal up to date zijn, hoe je jouw ideale canvas instelt, en – bijvoorbeeld – wat de juiste instellingen zijn als je jouw werk uiteindelijk naar de drukker wilt brengen (of wilt exporteren als video of animatie, want ja, dat kan ook!)

2 Je leert met lagen binnen Procreate omgaan

Eén van de fijnste dingen aan werken met Procreate is hoe relaxt je kunt werken. Werken in lagen is één van de redenen waarom je zo ontspannen kunt tekenen in de app. Dankzij layers werk je namelijk non-destructief: je kunt aan verschillende delen van je tekening werken zonder de je iets permanent wijzigt of verwijdert aan de andere lagen. Met andere woorden: je hoeft nooit meer bang te zijn dat je een schets verpest, want je kunt altijd dingen ongedaan maken of wijzigen! Een enorm voordeel van digitaal versus papier. Ik leer je tijdens de Procreate lessen hoe je lagen kunt gebruiken om het meeste uit je eigen creativiteit te halen.

3 Je leert tekenen binnen wat je al getekend hebt in Procreate

Wil je iets tekenen of aanpassen binnen datgene wat je al hebt getekend? Dan heb je dat dankzij Procreate binnen een handomdraai gedaan! Heb je bijvoorbeeld een bos bloemen getekend en wil je graag één bloemblad een andere kleur geven? Dan hoef je niet precies over dat blaadje heen te schilderen, zoals je met verf zou doen. Nope, handige snufjes zoals Alpha Lock, Clipping Masks, en Adjustments (die laatste noem ik liefkozend ‘het toverstokje’) zijn binnen een mum van tijd je allerbeste vrienden voor dit soort situaties.

4 Je leert Procreate gebruiken om foto’s in te bewerken

Kan dat ook al met Procreate? Ja! Dat kan! (Trust me, je kunt echt héél veel met Procreate). Ik leer je hoe je een foto toevoegt aan je canvas om als referentie of basis te gebruiken. Bovendien leer ik je hoe jij jouw eigen foto in allerlei stijlen kunt bewerken. Of wat dacht je van met één druk op de knop een passend kleurenpalet uit je foto halen? Er is zo veel mogelijk met foto’s in Procreate.

5 Je leert tekst toe te voegen aan tekeningen in Procreate

Wist je dat je in Procreate ook gewoon kunt typen? Procreate heeft onwijs veel lettertypes in de app zitten en die lettertypes kun je ook helemaal aanpassen naar wens. Zet letters dichterbij elkaar of verder van elkaar af, maak ze dikker of dunner en speel met kleur en textuur van je letters. Handig voor kaartjes, letterkunst, en nog veel meer. 

6 Je leert jouw Procreate brushes te personaliseren

Procreate heeft ongelofelijk veel verschillende brushes en die kun je stuk voor stuk personaliseren. Je kunt van alles aanpassen zoals de vorm, de grain en de dynamiek van de brush. Natuurlijk leer je tijdens mijn Procreate lessen alles over hoe je jouw eigen brush precies aanpast aan jouw wensen. Wist je bijvoorbeeld dat je met de juiste brushes heel gemakkelijk exact aquarel-effecten kunt nabootsen? Nauwelijks van ‘echt’ te onderscheiden.

7 Je krijgt les in animeren binnen Procreate

Houd jij ook zo van bewegende GIFs? Dankzij Procreate is het heel eenvoudig om verschillende frames te tekenen die je achter elkaar kunt afspelen. Ik laat je tijdens een van de Procreate lessen precies zien hoe je stap-voor-stap een bewegende tekening kunt maken. Ja, echt: aan het eind van de cursus schud jij gewoon je eigen mini-animaties uit je mouw!

8 Ik leer je kleurenpaletten samenstellen

Als je dol bent op kleur, kun je in Procreate echt helemaal je lol op. Je mag tijdens Procreate lessen namelijk gaan spelen met kleur! Ik leer je bijvoorbeeld  hoe je de perfecte kleur (zoals puur wit) vindt, hoe je kleuren uit een afbeelding kunt overnemen, en hoe de colour drop functie inzet om grote vlakken in te kleuren. En zo zijn er nog tientallen andere foefjes hoe je kunt spelen met kleur in Procreate.Ga je nog veel meer leren tijdens je Procreate lessen? Ja natuurlijk! Je kunt met Procreate zo onwijs veel dit ik de cursus Digitaal Tekenen in Procreate heb onderverdeeld in korte filmpjes die je op een hele fijne manier hier en daar tussendoor kunt kijken, plus bij elke les een afsluitende, langere meetekenvideo om spelenderwijs de theorie te oefenen.. De skills die ik je aanleer kun je dus  meteen inzetten!

Procreate bloemen tekenen

De voordelen van het volgen van Procreate lessen

Zodra je de Procreate app opent, kun je volledig overweldigd raken door alle mogelijkheden. En misschien duizelt het je door sommige termen die ik in deze blog heb gebruikt.  Ik krijg daarom ook vaak de vraag of het niet ontzettend ingewikkeld is om met Procreate aan de slag te gaan. Gelukkig kan ik daar volmondig nee op antwoorden! Het leuke aan Procreate is juist dat iederéén dit kan. Laat je dus niet intimideren door alle mogelijkheden, maar laat je leiden door iemand die er al veel verstand van heeft. Tijdens de Procreate lessen in mijn cursus Digitaal Tekenen in Procreate leer ik je alles wat deze geweldige teken app te bieden heeft. En die negen dingen die hierboven staan, zijn slechts het tipje van de teken-ijsberg! Schrijf je vandaag nog in en start direct met het volgen van Procreate lessen.