Procreate voor beginners: Drawing Guides gebruiken

Heb jij je ooit afgevraagd hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw Procreate tekeningen meer structuur of symmetrie krijgen? Dan moet je Drawing Guides gebruiken! De Drawing Guides functie is de oplossing voor iedere Procreate beginner! Met deze tool kun je jouw creativiteit een handje helpen. Ze geven je tijdens het tekenen in Procreate een houvast. En het allerfijnste? Je zet ze eenvoudig aan en uit! Drawing Guides zijn puur ter technische ondersteuning. Dus dat je ze gebruikt tijdens het illustreren houden we even tussen jou en mij 😉

Drawing Guides Procreate tips

Waar gebruik je Drawing Guides voor?

Drawing Guides kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. Er zijn binnen de functie Drawing Guides verschillende instellingen waar je mee kunt spelen. Zo kun je hulp krijgen van precies de functies die je nodig hebt. Zet een ruitjespatroon op je canvas om eenvoudig strakke lijnen en te tekenen of gebruik de isometric guidelines om in 3D te tekenen. Gebruik de perspective functie om eenvoudig vanishing points te creëren die je kunt gebruiken bij het tekenen van perspectief. Of gebruik de symmetry functie om Procreate aan het werk te zetten en jouw tekening volledig symmetrisch te maken. Deze functie is net magie! Als Procreate beginner klinkt dit misschien allemaal als hocus pocus, but don’t worry! In deze blog gaan we razendsnel langs al deze functies zodat je een beetje beter weet hoe ze werken. En wil je dan nog wat dieper erop in gaan (en stiekem vermoed ik al dat je dat zult willen), dan neem ik je tijdens de cursus Procreate voor beginners mee op verdiepingstour langs de verschillende Drawing Guides. En natuurlijk deel ik tijdens deze volledig Nederlandstalige cursus ook al mijn andere Procreate tips en tricks met jou!

De verschillende functies van Drawing Guides

Wanneer je complexe tekeningen gaat maken, zijn Drawing Guides jouw steun en toeverlaat. Om ze aan te zetten tik je op Actions >> Canvas >> Drawing Guide. Vervolgens tik je op Edit Drawing Guide om met de instellingen te spelen. Met de regenboogslider bovenaan kun je de kleur van je Guide bepalen. Op de onderste regel van het menu onderaan staan een aantal sliders, waarmee je de transparantie en dikte van de lijnen kunt aanpassen, evenals de Grid Size (hoe groot de vlakjes precies moeten zijn). Met het blauwe bolletje in het midden kun je je Guide verplaatsen en met het groene bolletje bovenaan kun je je Guide draaien.

Les 7 cursus Procreate Gouden Lijntjes

Je begint standaard met een ruitjespatroon. Dit is een 2D grid. Het is de eerste optie in het menu. Als je 2D wilt tekenen, helpen deze vierkantjes jou om bijvoorbeeld illustraties in het juiste formaat ten opzichte van elkaar te tekenen en lijnen strak en recht te tekenen. Als je een isometrisch patroon gebruikt als Drawing Guide zul je zien dat het patroon uit allerlei  driehoekjes bestaat. Dit is super handig voor het tekenen van een specifiek soort grafisch 3D tekeningen. Als je in het Drawing Guide menu zit, vind je onderaan verschillende opties die je kunt aantikken. Klik rechtsboven in het scherm op done om het editing-menu af te sluiten en de Guide toe te passen. Wanneer je de optie Assisted Drawing inschakelt, volgen je lijnen de Drawing Guide wanneer je tekent. In je lagenmenu staat nu ook assisted op de specifieke laag. Uiteraard kun je ook zonder deze drawing assist tekenen: je lijnen volgen dan niet de Guide, deze is er dan alleen op de achtergrond als assistentie. Tot slot kun je ook de Perspective functie gebruiken. Deze functie helpt je met het aanhouden van verdwijnpunten bij perspectief. Kies zelf de horizonlijn en het eerste verdwijnpunt door op een punt in het scherm te tikken. Dit kan ook buiten het canvas liggen! Je kunt tot 3 verdwijnpunten toevoegen. Tik op een punt om het te wijzigen of verwijderen.

Drawing Guides gebruiken om symmetrisch te tekenen

Het gebruiken van Drawing Guides om een symmetrische tekening te maken, verdient zijn eigen paragraaf. Symmetry biedt namelijk ontzettend veel mogelijkheden. Het is de enige optie waar rechtsonder, in plaats van ‘Assisted Drawing’, meerdere opties te vinden zijn. Je ziet in het scherm een lijn. Je zou deze lijn ook gerust een spiegel kunnen noemen. Alles wat je aan de ene kant van de lijn tekent, wordt namelijk aan de andere kant van de lijn gespiegeld. Stel in of je gebruik wilt maken van een horizontale lijn of verticale lijn. Of kies zelfs voor de quadrant optie of radial optie. Experimenteer er op los zou ik zeggen!

Nog meer Procreate lessen leren?

Procreate beginners schrikken af en toe van de hoeveelheid informatie die op ze afkomt als ze voor het eerst de Procreate app openen en dat is niet zo heel gek. Er zijn zó veel mogelijkheden! Maar ik zal je even geruststellen: Procreate is voor iedereen! Al die functies zoals Drawing Guides, de honderden brushes waar je mee kunt werken en de talloze technische snufjes die het digitaal tekenen en illustreren makkelijker maakt voor een app die, zodra je alles in de vingers hebt, een hele wereld voor je zal openen. En ik help je graag jouw digitale tekentalent vormgeven! Met  de cursus digitaal tekenen in Procreate laat ik je alle hoeken en gaten van Procreate zien en teken jij binnen no time als een Pro in Procreate