Procreate voor beginners: Loodrechte lijnen en super strakke cirkels

Als je als beginner met Procreate gaat werken, wil je het liefst meteen de fijne kneepjes van het vak leren kennen. En het goede nieuws is: dat kan! De app laat jou in een mum van tijd een professionele illustrator voelen. Procreate heeft namelijk zó veel verschillende functies die het voor jou leuker en makkelijker maken dan ooit om met jouw creatieve tekenkunsten aan de slag te gaan. Het fijne aan digitaal tekenen in een app zoals Procreate is dat je de werkelijkheid soms een klein beetje kunt helpen. De functies die ik in deze blog aan je wil voorstellen zullen jou helpen om snel de meest perfecte lijnen en mooie vormen te tekenen met Procreate. Welke lijnen en vormen dan? Nou, deze:

  • Rechte lijnen (want we weten hoe lastig die zijn op papier;)
  • Kromme lijnen (maar dan supersmooth en soepel)
  • Cirkels (ja echt, je cirkels zijn nu altijd in één keer goed)
  • Elipsen (en die heb je vaker nodig dan je denkt, zeker bij perspectief!)
  • Driehoeken (eindelijk dat pijlpuntje écht loodrecht in het midden)
  • Vierkanten (maar dan met keurig rechte hoeken)
  • Rechthoeken (en je kunt ze net zo aanpassen als je zelf wilt)
Quickshapes tekenen voor Procreate beginners

Quickshapes gebruiken voor Procreate beginners

De naam van deze functie geeft je vast al meteen een beeld van wat je kunt verwachten. Quickshapes zijn letterlijk vormen die je razendsnel en heel precies tekent. De vorm wordt namelijk automatisch perfect gemaakt. Hoe wiebelig, scheef of bibberig jouw lijn op papier ook zou zijn, met enkele tikken op je iPad scherm zorg je ervoor dat lijnen en vormen er precies zo uit gaan zien zoals jij wilt. Procreate magic noem ik dat!

Rechte lijnen tekenen in Procreate

Als beginner is je eerste rechte lijn in Procreate tekenen echt fantastisch. Je hoeft slechts een lijn te tekenen en vervolgens je Apple Pencil op het scherm vast te houden. De lijn zal zichzelf meteen rechttrekken. Laat je Apple Pencil op het scherm staan en je kunt de lijn naar elke hoek draaien die je maar wilt. Als je tegelijkertijd een vinger op het scherm houdt, krijg je een loodrechte lijn. Die kun je vervolgens met je Apple Pencil in hoeken van exact 15 graden draaien. Ideaal, toch?

Kromme lijnen tekenen in Procreate

Naast rechte lijnen kun je ook perfecte kromme lijnen tekenen. Dat is hartstikke handig voor het tekenen van bijvoorbeeld een halve maan, sinaasappel, gelobd jurkje of wat je maar kunt bedenken. Trek een kromme lijn en houd de Apple Pencil op het scherm. De kromme lijn trekt zich nu netjes rond om een mooie arcade te vormen. Met de edit shape functie kun je de vorm verder aanpassen, bijvoorbeeld om de kromming nog net iets scherper te maken.

Cirkels tekenen in Procreate

Heb jij ooit in één keer een perfecte cirkel getekend? Ik niet! (en ik heb inmiddels écht wel wat jaren tekenervaring) Procreate maakt het easy peasy om voor iedereen, beginners en gevorderden, een cirkel te tekenen. Je doet dit in twee stappen. Je tekent een cirkel, je houdt je Apple Pencil op het scherm zodat zich een elips vormt. Vervolgens zet je een vinger op het scherm en je cirkel wordt precíés rond. Iedere Procreate beginner kan dit! Wil je een Elips tekenen? Dat werkt op precies dezelfde manier. Naast cirkels en elipsen teken je met deze functie ook vierkanten en driehoeken.

Quickshapes voorbeeld Procreate cursus

Loodrechte lijnen tekenen in Procreate

Naast het snel tekenen van rechte en kromme lijnen en de verschillende vormen in Procreate, zijn er ook enkele Brush functies waar je als beginnend Procreate gebruiker zeker naar zult willen kijken! De functies helpen jou om de preciezie van de lijnen die je tekent nog meer te finetunen. Niet alleen voor rechte en kromme lijnen dus, maar voor iedere lijn die je trekt. Om dit te doen ga je met verschillende instellingen spelen. Om bij de brush instellingen te komen klik je op de brush die je wil gebruiken. Vervolgens kom je bij de Brush Studio. Je kunt hier drie functies aanpassen:
Streamline: Met streamline kun je aanpassen hoe erg de lijn die je tekent reageert op de wiebeligheid van je pen. Door de functie aan te zetten trekt Procreate je lijn netjes glad. Hierdoor zijn lijnen meteen een stuk smoother.
Stabilisation: Met deze functie trek je schokkende lijnen glad door de gemiddelde strook te berekenen.
Motion filtering: Tot slot berekent deze functie het gemiddelde van de lijn, maar dan zonder de extreme uitschieters.

De verschillende functies laten in realtime zien wat ze doen. Super handig als je als beginner met Procreate leert werken. Je kunt alles bijstellen totdat je helemaal tevreden bent, maar ik gebruik meestal alleen de streamline functie om mooie, rechte lijnen te krijgen. Ik adviseer je om de overige functies lekker links te laten liggen als je even snel iets wil schrijven of tekenen en pas in te zetten als je met langere halen aan de slag gaat. Zo blijven je tekeningen karakter houden en zul je zien dat je ook als beginnend Procreate gebruiker een hele eigen tekenstijl hebt!

Met de Procreate beginners cursus aan de slag gaan

Deze blog vol handige Procreate tips voor beginners is echt pas het topje van de ijsberg! Procreate heeft waanzinnig veel fantastische functies die ik je allemaal graag wil leren. Als beginner kan Procreate heel overweldigend zijn. I’ve been there! Daarom heb ik alles wat ik over Procreate weet in een cursus gebundeld. Ik neem je tijdens de cursus mee langs allerlei verschillende functies die je als beginner echt niet wil missen. Aan de hand van 10 videolessen van 45 – 60 minuten leer je zo alle mogelijkheden die Procreate biedt kennen. Naast de verschillende video’s, krijg je bij deze Procreate cursus ook een cursusboek. Je gaat tijdens de cursus vooral veel tekenen en het cursusboek is een handig naslagwerkje voor als je even iets technisch wilt opzoeken. Handig he! Als beginner mag je deze Procreate cursus echt niet missen. Meld je vandaag nog aan!