Sketch Journal FAQ

Het is tijd om al jullie Sketch Journal vragen te beantwoorden! Op Instagram en in de Gouden Lijntjes Community zie ik af en toe vragen over Sketch Journalling voorbij komen. Logisch natuurlijk, want iedereen wil wel wat meer weten over deze verslavend leuke hobby! Daarom beantwoord ik in deze blog al jullie burning questions zodat jij deze zomer met je Sketch Journal op pad kunt gaan.

Wat is een Sketch Journal?

Heb je ze al eens zien zitten? De mensen die met hun Sketch Journal op schoot in het park zitten, uitgebreid een gebouw bestuderen met schetspotlood in de hand of aan het water naar het uitzicht turen met hun aquarelpenseel achter hun oor? Steeds meer mensen gaan met hun Sketch Journal de wijde wereld in en dat roept natuurlijk vragen op! In deze blog beantwoord ik maar liefst tien veelvoorkomende vragen over Sketch Journaling. Als eerste: Wat is een Sketch Journal? Een Sketch Journal is een plek waar jij al jouw avonturen in kwijt kunt. Dat kunnen avonturen dicht bij huis zijn zoals een middagje op het terras of een avond in de bioscoop, maar dat kan ook een reis door Thailand of een stedentrip naar Stockholm zijn. In jouw Sketch Journal maak je gebruik van een combinatie van Urban Sketching, handlettering en Travel Journalling om alles wat jij meemaakt vorm te geven. Wil jij ontdekken waar wij onze Sketch Journal inspiratie vandaan halen? In deze blog delen wij de manieren waarop bij inspiratie vinden. Ben je trouwens al helemaal enthousiast en wil je graag meer weten over hoe je met Sketch Journaling aan de slag kunt gaan? Wij delen al onze tips en tricks in onze Sketch Journal cursussen!

Vraag en antwoord Sketch Journal

Wat is Urban Sketching?

Urban Sketching is een onderdeel van iedere Sketch Journal. De term Urban Sketching is onder Sketch Journalers goed bekend. Er bestaat zelfs een Urban Sketching manifest! Urban sketching draait helemaal om tekenen op locatie. De allereerste (en meest belangrijke) regel van Urban Sketching is dat je niet vanuit een foto tekent, maar live op een locatie je schetsboek erbij pakt. Hoewel dit super tof is om te doen (trust me, wij weten er alles van!) is het niet altijd even handig om op locatie te tekenen. Als het gaat regenen bijvoorbeeld kun je flink in de problemen komen. Met onze Sketch Journal cursus motiveren we jou om in ieder geval op zoek te gaan naar mooie locaties en bijzondere uitzichten die je graag in jouw Sketch Journal wil zetten. En of je jouw tekening nou helemaal afmaakt terwijl je op locatie bent of niet, dat maakt ons echt niet uit. 

Waar is Sketch Journaling goed voor?

Wat voorop staat bij jouw Sketch Journal is creativiteit, plezier en vertrouwen in jouw vaardigheden. Hoe meer je in jouw Sketch Journal werkt, hoe meer plezier je eruit haalt. Niet heel gek ook, oefening baart ook vooruitgang! Daarnaast geeft een Sketch Journal jou ook ruimte om open en eerlijk te zijn over wat je meemaakt. Kwam je bijvoorbeeld tijdens jouw vakantie in een regenbui terecht en zit je daarom in een koffietent te schetsen terwijl je eigenlijk op het strand had willen liggen? Natuurlijk is dat even balen! Maar door je Sketch Journal erbij te pakken, geef je jezelf ook de kans om je gedachten te verzetten en op een andere manier mooie herinneringen te maken. Over herinneringen gesproken: je Sketch Journal is de perfecte plek om jouw herinneringen in weer te geven. Stel je voor dat je op je oude dag door alle Sketch Journal in jouw boekenkast kunt bladeren en terug kunt blikken op je hele leven. Wat een rijkdom!  

Sketch Journal vragen

Wat is het verschil tussen een schetsboek en een Sketch Journal?

Heel simpel gezegd is een schetsboek een bepaald soort boek. Een schetsboek is een boek dat uit een aantal vellen teken, aquarel of schilderpapier bestaat. Het handige aan een schetsboek is dat de vellen waarop je werkt niet helemaal los zijn, maar met een lijmlaagje aan elkaar vast zitten. Schetsboeken koop je in allerlei vormen en maten. Ik gebruik vrijwel altijd schetsboeken van Hahnemühle. De Hahnemühle Toned watercolor sketchbook is mijn absolute favoriet. Als ik met mijn Sketch Journal de deur uit ga neem ik mijn Hahnemühle aquarel sketchbook van A6 formaat mee. Wil jij korting op de fijnste tekenmaterialen voor jouw Sketch Journal scoren? Dan raad ik je aan om eens te gaan kijken bij de Gouden Lijntjes Community. Ieder lid van de tekencommunity krijgt allerlei korting op mijn favoriete webshops!

Welke materialen heb ik nodig om in mijn Sketch Journal te werken?

Natuurlijk kun je met een paar A4tjes en in een stapel kleurpotloden jouw allereerste Sketch Journal vormgeven, maar ik zou mezelf niet zijn als ik niet mijn precieze Sketch Journal materialenlijst met jou zou delen. Ik heb een zestal favoriete Sketch Journal materialen, zoals:

  • Hahnemühle aquarel sketchbook (A6, landscape)
  • Winsor & Newton Cotman aquarel reissetje (inclusief aquabrush)
  • Tombow Fudenosuke Brushpen grijs/zwart
  • Winsor & Newton fineliners 0.1 en 0.4
  • Bruynzeel HB Potlood, Milan gum & DUX puntenslijper
  • 4 sjablonen van onze eigen sketch journal pagina’s om over te trekken en zelf in te vullen

In deze blog ga ik nog veel dieper op alle materialen die ik gebruik in mijn Sketch Journal. 

Wist je trouwens dat we bij onze Sketch Journal cursussen een prachtig materialenpakket in samenwerking met Splendith aanbieden? Zelfs ik ga van dit pakket spontaan watertanden!

Welke materialen werken niet in een Sketch Journal?

Hoewel ik je met veel plezier motiveer om je creativiteit de vrije gang te laten gaan terwijl je in je Sketch Journal werkt, zeg ik er ook altijd even bij dat je jouw schaar en lijm thuis mag laten. Dat zijn, naar mijn mening, echt materialen die niet werken in een Sketch Journal. Jouw Sketch Journal is de perfecte plek om aan de slag te gaan met tekenen en schilderen. Je traint allerlei vaardigheden zoals heel goed kijken naar dat wat je wilt tekenen en op een creatieve manier omgaan met de materialen die je wel tot je beschikking hebt. Bovendien is het laatste wat je wil dat lijm niet op tijd droog is je bladzijden aan elkaar gaan plakken. Of dat je schaar wordt ingenomen als je in het vliegtuig probeert te stappen. That’s a no from me!

Mag ik schrijven in een Sketch Journal?

Natuurlijk mag je schrijven in je Sketch Journal! Jouw Sketch Journal geeft je een plek om je herinneringen op papier te zetten. Schrijf naast je schets van een gezellig park welke muziek je kon horen, hoe het weer was en welke lekkere snacks je in het park hebt gegeten. Teken het logo van een theater of museum na en omschrijf daarna in jouw eigen woorden wat je daar allemaal hebt gezien. Met jouw eigen teksten maak je jouw herinneringen nog waardevoller!

Sketch Journal FAQ

Welke vaardigheden heb je nodig om een Sketch Journal te starten?

Zin en motivatie is alles wat je nodig hebt om in jouw Sketch Journal van start te gaan. 

Jouw Sketch Journal is de perfecte plek om nieuwe materialen en technieken uit te proberen en om dat te doen kun je prima vanaf 0 beginnen! Naarmate jij je creatieve spieren spant, doe je ervaring op en krijg je meer vertrouwen. Je zult overigens ook zien hoe jouw vaardigheden in de loop der tijd verbeteren! Want reken er maar op dat jij verschil gaat zien tussen je eerste bladzijde en je laatste. Tenminste: als je deze zomer regelmatig een dag vastlegt! De zomer is namelijk het perfecte moment om jouw Sketch Journal mee op avontuur te nemen. Onze cursussen geven jou de know how om daadwerkelijk aan de slag te gaan. 

Waar vind ik inspiratie voor mijn Sketch Journal?

Stap je naar buiten met jouw Sketch Journal onder je arm? Dan stap je talloos veel inspiratiebronnen tegemoet! The world is your creative oyster! Iedere pagina van jouw Sketch Journal mag een eigen stijl hebben en je kunt gebruik maken van precies dat materiaal waar jij graag mee wil gaan werken. Laat je inspireren door de materialen die je hebt, de dingen die je om je heen ziet en de avonturen die je meemaakt. Jouw Sketch Journal zal binnen no time een inspiratiebron an sich zijn! Zoek je nog wat concrete Sketch Journal inspiratie? Neem dan eens een kijkje naar deze blog vol inspirerende locaties om te tekenen!

Waarom is het maken van een Sketch Journal zo leuk?

Steeds meer mensen starten hun eigen Sketch Journal. Wees dus niet verbaasd als je deze zomer schetsende mensen op straat tegenkomt! Iedereen vult op een eigen manier en met een eigen motivatie hun Sketch Journal. Wat iedereen in ieder geval gemeen met elkaar heeft is dat ze hun herinneringen op een creatieve manier vast willen leggen. Pak je tekenmaterialen en schetsboek en probeer het gewoon eens een dagje uit. Je zult snel genoeg ervaren hoe leuk het is om in je Sketch Journal te werken!

Nog meer Sketch Journal FAQ lezen? Neem een kijkje bij onze cursussen!

Wij begrijpen het helemaal als je nog meer vragen hebt over Sketch Journaling! De cursussen ‘Sketch Journaling Basis’ en ‘Sketch Journaling: Next level’ die Nienke (@nienkevletter) en ik (@goudenlijntjes) hebben uitgebracht beantwoorden nog meer veelgestelde vragen en helpen jou op weg. Als beginnend Sketch Journal gebruiker is de cursus Sketch Journaling Basis heel handig en voor de kunstenaars die al helemaal gewend zijn aan het werken in hun Sketch Journal zal de cursus Sketch Journaling: Next level veel nieuwe inzichten brengen. Start vandaag nog met het vullen van jouw allereerste Sketch Journal!