Sketch Journal inspiratie. Ga met ons mee!

De beste Sketch Journal inspiratie vind je in… De wereld om je heen natuurlijk! Kan dat specifieker? Ja, eigenlijk wel! Iedere pagina van jouw Sketch Journal mag er anders uitzien en om dat voor elkaar te krijgen kun je verschillende dingen doen. Één van die dingen is het constant op zoek gaan naar nieuwe, inspirerende locaties. Denk aan:

  • Musea die zowel van binnen als van buiten een lust voor het oog zijn. Zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam.
  • Iconische gebouwen zoals de Kubuswoningen in Rotterdam.
  • Je lokale stadspark op een zomerse dag.
  • Prachtige heidevellen op de Veluwe.
  • Magnifieke kastelen en burchten zoals Kasteel Hoensbroek.
  • Je favoriete koffietent om de hoek op een drukke zaterdagochtend.
  • Historische gebouwen zoals de Sint-Servaas Basiliek in Maastricht.

Ik kan nog wel eeuwen doorgaan, maar dan zijn we weer een paar 100 woorden verder. En ik moet eigenlijk écht verder gaan werken aan mijn boek. Wel wil ik je nog gauw een paar tips geven om werkelijk over inspiratie voor jouw Sketch Journal te vinden. Zolang je de tijd neemt om rustig om je heen te kijken, kun je in elk hoekje en gaatje inspiratie vinden! In onze Sketch Journal cursussen nemen we je ook mee naar fantastische locaties in Nederland die als inspiratie hebben gediend voor onze eigen Sketch Journals. Ga je mee op pad?

Oktober Bullet Journal Gouden Lijntjes

Maak een foto op locatie

Heb je een locatie gevonden die jou inspiratie voor jouw Sketch Journal geeft? Dan is het handig om meteen even een foto te maken voordat je jouw Sketch Journal materialen erbij pakt. Waarom? De wereld om ons heen is geen statisch beeld. Neem de zon als voorbeeld: de zon beweegt door de lucht en dit beïnvloedt de lichtval. Het kan nou juist net het mooie licht zijn, dat op het moment dat jij gaat zitten op de locatie jou inspiratie voor jouw Sketch Journal geeft. Of misschien zit er een interessant clubje mensen in het park die jou inspireren. Die mensen kunnen natuurlijk spontaan beslissen om op te staan en ergens anders naartoe te gaan. Weg inspiratie! En vooruit: als het ineens gaat regenen, kun je met de foto jouw Sketch Journal inspiratie mee naar huis nemen en thuis jouw urban sketch afmaken 🙂

Onderweg spelen met perspectief

Hoewel mijn tip over het maken van een foto zeker handig is, wil je natuurlijk het liefst niet constant op een foto zitten turen als je in jouw Sketch Journal werkt. Dat is a) niet erg avontuurlijk, maar zal je b) ook niet uitdagen om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Als beginnend Sketch Journal kunstenaar zal het handig zijn om de inspiratie die jij tegenkomt recht van voren te bekijken en te tekenen. Neem ruim de tijd om te oefenen met kijken, meten en tekenen en laat het idee van 3D tekeningen en perspectief in je Journal even links liggen. Naar buiten gaan en op andere locaties dan thuis achter je bureau tekenen is al een heel avontuur! Trust me, de wijde wereld in stappen met je schetsboek onder de arm zal je al een heel ander perspectief geven dan wat je gewend bent. Ben je klaar voor de volgende stap? Dan kun je ook met perspectief gaan spelen. Gebouwen niet langer recht van voren bekijken, juist bovenop een dakterras staan om het uitzicht te tekenen of in het gras liggen en torenhoge gebouwen bestuderen kan super inspirerend zijn. Daag jezelf uit en ga ervoor!

Laat jouw Sketch Journal materialen je inspireren

Fijne Sketch Journal materialen gebruiken motiveert en inspireert ook enorm. Met een potlood zonder punt kun je niet tekenen en met een stapel losse A4-tjes kom je ook niet erg ver, toch? Wij gebruiken tijdens onze Sketch Journal cursussen verschillende materialen die ons niet alleen ondersteunen bij onze creatieve ideeën, maar ons ook de vrijheid geven om overal ter wereld te werken! Een goede papierklem, dikke en dunne (watervaste!) fineliners, A6 schetsboek van Hahnemuhle, fijn vulpotlood en setje Winsor & Newton Cotman Watercolours raden wij van harte aan. Heb je nog helemaal niets in huis van deze materialen? Dan hebben wij een fantastisch pakket samengesteld met onze favoriete online art supply winkel: Splendith! We weten zeker dat deze materialen jou zullen inspireren om met jouw Sketch Journal aan de slag te gaan!

Online inspiratie met Nienke en Anne

Hoewel je op heel veel plekken inspiratie kunt vinden voor in jouw Sketch Journal, is het toch ook wel heel erg fijn om over de schouder van ervaren Urban Artists mee te kijken. In onze inspirerende Sketch Journal lessen ‘Sketch Journaling Basis’ en ‘Sketch Journaling: Next level’ leren wij jou stap voor stap hoe jij in jouw Sketch Journal kunt illusteren, hoe je handlettering kunt toevoegen, hoe je met compositie kunt werken en hoe je met Urban Sketching aan de slag kunt gaan. We leren je goed je omgeving te observeren en vooral… te dóén! Ga met ons mee op een Sketch Journaling avontuur!