Sketch Journal: Neem deze materialen mee op avontuur

Jouw Sketch Journal kan overal mee naartoe, maar dan heb je wel de juiste materialen nodig! Het is natuurlijk de bedoeling dat jij jouw Sketch Journal zonder problemen mee de deur uit kunt nemen. Het liefst neem je ‘m mee naar het park, op een stedentrip, mee naar een museum… Eigenlijk neem je ‘m het liefst overal mee naartoe! Omdat het niet helemaal handig is om jouw bagage helemaal tot de nok te vullen met tekengerief (de tas die mee het vliegtuig in mag, wordt helaas steeds kleiner), heb ik in deze blog alle materialen verzameld die niet alleen fijn zijn om mee te werken, maar ook heel handig onderweg gebruikt kunnen worden. Of het nou zomer, winter, herfst of lente is. Door de juiste tekenmaterialen mee te nemen tijdens jouw avonturen zul jij jouw Sketch Journal vullen met al het moois dat jouw teken-hart begeert!

Sketch Journaling onderweg

Mijn favoriete Sketch Journal materialen

Heb ik veel verschillende teken- en schildermaterialen uitgetest de afgelopen jaren? Ja! Heb ik, samen met Nienke (@nienkevletter) uren gepraat over welke materialen het fijnst zouden zijn om te gebruiken bij het werken in een Sketch Journal? Ook ja! Deel ik nu onze lijst met favoriete Sketch Journal materialen met jullie? Driemaal ja! Deze materialen zijn niet alleen van een hele goede kwaliteit, maar zijn ook fijn om onderweg te gebruiken. Ze zijn niet te bulky, en kunnen tegen een stootje. Al raad ik je natuurlijk met klem aan om je schetsboek niet in een gracht in Amsterdam te laten vallen… En je Fineliner niet per ongeluk als lepeltje voor in je thee te gebruiken. Ja, echt: dit zijn dingen die je zomaar zouden kunnen overkomen tijdens het werken in je Sketch Journal. Het is niet voor niets een plek waar je al je avonturen (inclusief koffievlekken) in kunt verwerken!

Een goede papierklem

Had je verwacht dat dit als allereerste op deze lijst met Sketch Journal tekenmaterialen zou staan? Nee he! Toch is een papierklem onmisbaar. Het zorgt ervoor dat de blaadjes van jouw Sketch Journal netjes op hun plek blijven. Met de wind die zo af en toe door stad en land raast, is zo’n papierklem helemaal niet zo’n slecht idee! Wil jij jouw papierklem trouwens wat meer uitstraling geven? Verf ‘m een leuk kleurtje met wat nagellak! Ik denk aan roze en geel. Wat vind je er van?

Een schetsboek van een fijn formaat

Je wilt niet weten hoeveel verschillende soorten schetsboeken er te verkrijgen zijn. (Neem maar eens een kijkje in deze verzamelblog van al het tekenmateriaal dat ik gebruik.) Het is bij Sketch Journalling handig om een schetsboek te gebruiken waar aquarelpapier van heel goede kwaliteit in zit. Deze schetsboeken van Hahnemuhle zijn absoluut mijn favoriet. Van al die mooie Hahnemuhle schetsboeken raad ik dit schetsboek in A6 formaat aan als Sketch Journal. 

Handige potloden en slijpers

Wat potloden betreft gebruik ik vaak HB en 2B potloden. Gebruik je losse potloden? Dan is het verstandig ook meteen een slijper aan te schaffen. De puntenslijpers van Möbius & Ruppert zijn hele mooie puntenslijpers die voor een scherp resultaat zorgen. Ze zijn gemaakt van messing en dat betekent dat ze ook ietsjes zwaarder zijn dan plastic puntenslijpers. Gelukkig zijn ze niet zo zwaar dat je handbagage niet meer mee het vliegtuig op mag.  Een vulpotlood is ook ontzettend handig om mee te nemen omdat je ze juist niet hoeft te slijpen. Ik gebruik dit vulpotlood van Steadtler

Een simpele gum

Gebruik ik zelf een gum van de Action? Maybe….. Daarom neem ik even het advies van Nienke over: zij is enorm fan van van de Tombow Mono Dust Catch. Deze gumt goed én de gumresten rollen op en blijven aan je gum kleven. En dat betekent dat je nooit meer hoeft te dealen met gumresten. Waar ik overigens dus wel mee moet dealen met mijn cheap ass gum. Misschien toch even de overstap maken dus!

Een kleine selectie fineliners

Je hoeft niet je hele verzameling fineliners uit de kast te trekken als je met jouw Sketch Journal in de weer gaat. Ik raad aan om een combinatie van één dikke en één dunne fineliner te gebruiken. Combineer bijvoorbeeld een fineliner van 0.1 met eentje van 0.5 of een fineliner van 0.3 met eentje van 0.8. De fineliners van Winsor&Newton , Sakura Micron, Steadtler, Edding en Uni-ball zijn allemaal favoriet! 

Brushpennen

Je zult in jouw Sketch Journal met aquarel aan de slag gaan. Het is daarom heel verstandig om gebruik te maken van brushpennen die watervast zijn en dat is er maar één: Tombow Fudenosuke. Er zijn ook nog andere brushpennen die heel fijn zijn, maar die zijn niet watervast dus die laat ik in deze blog even buiten beschouwing.

Aquarel voor Sketch Journaling onderweg

Aquarel sets en waterbrush

Aquarel mee op pad nemen? Dat klinkt alsof je vraagt om problemen! Gelukkig hebben ze bij Winsor & Newton een handige oplossing bedacht. De Winsor & Newton Cotman Watercolours brush pen set is een setje van 12 waterverfjes inclusief een waterbrush. De set is van hele goede kwaliteit zonder dat je meteen je hele portemonnee hoeft leeg te schudden. Psst… toch liever een losse waterbrush? Deze Pentel Aquash waterbrushes zijn onze favorieten.

Witte gel- of verf pen

De kleinste details maken een groot verschil! Voor het aanbrengen van highlights maak ik gebruik van witte verfpennen en gelpennen. In mijn etui vind je daarom altijd een witte Gelly-Roll pen van Sakura of een witte Uni-bell Signo pen en een Uni Posca acrylic marker.  

Splendith materialenpakket Sketch Journaling

Sketch Journal materialen: alles in één pakket

Heb je nog helemaal niets in huis van deze materialen? Dan hebben wij een fantastisch pakket samengesteld met onze favoriete online art supply winkel: Splendith! In dit pakket (wat oprecht gevuld is met alleen maar de allerbeste Sketch journal materialen!), vind je precies de materialen die wij hebben gebruikt in onze Sketch Journal cursussen. Is dat toeval? Nee natuurlijk niet! Dit pakket hebben we speciaal voor jullie samen met Splendith in elkaar gezet! En het pakket is niet alleen vormgegeven met heel veel aandacht en liefde… Iedereen die zich inschrijft voor een van de Sketch Journaling cursussen krijgt zelfs 10% korting op dit pakket. Ons cadeautje voor jou! Wij geloven erin dat tekenen met fijne materialen jouw tekenplezier alleen maar zal vergroten. 

Dit zit er allemaal in het pakket:

  • Hahnemühle aquarel sketchbook (A6, landscape)
  • Winsor & Newton Cotman aquarel reissetje (inclusief aquabrush)
  • Tombow Fudenosuke Brushpen grijs/zwart
  • Winsor & Newton fineliners 0.1 en 0.4
  • Bruynzeel HB Potlood, Milan gum & DUX puntenslijper
  • 4 sjablonen van onze eigen sketch journal pagina’s om over te trekken en zelf in te vullen
  • 2 printables voor handlettering en watercolor uit de workshop
  • Een hele berg liefde!

Dus, wil jij aan de slag gaan met jouw allereerste Sketch Journal en zoek je de juiste materialen? Gebruik dan de code Sketch20xg8t bij het afrekenen van jouw Sketch Journaling Kit

Met jouw Sketch Journal materialen aan de slag?

Tijdens Sketch Journal cursussen leer jij jouw tekenmaterialen on the go gebruiken. Naast hoe jij jouw nieuwe tekenspullen het fijnst onderweg kunt inzetten, leren Nienke (@nienkevletter) en ik (Anne, oftewel @GoudenLijntjes) jou in een verzameling lessen onder andere de basis van Urban Sketching, het maken van de mooiste composities in jouw schetsboek en hoe je voorwerpen leert illustreren vanuit basisvormen. In onze online cursussen ‘Sketch Journaling Basis’ en ‘Sketch Journaling: Next level’ laten wij jou tijdens wandelingen door Amsterdam en Utrecht precies zien hoe jij jouw eigen Sketch Journal onderweg kunt vullen met de mooiste illustraties. Dus laat jouw tekenperfectionisme los en geef jezelf de ruimte om met meer plezier en zelfvertrouwen jouw dag vorm te geven in jouw Sketch Journal!