Street Sketching materialen voor op vakantie

De beste plek om jouw Street Sketching skills te oefenen, is op vakantie! Toevallig is op vakantie ook het meest onhandige moment om allerlei tekenmaterialen mee te slepen. Toch weet ik zeker dat als jij met Street Sketching plannen op reis gaat, je op z’n minst een paar verschillende tekenmaterialen mee zult willen nemen! Daarom heb ik in deze blog een paar verschillende soorten materialen verzameld zodat jij zeker weet dat je deze zomer de fijnste materialen mee zult nemen.

Een handig reisschetsboek uitzoeken

Toen ik naar Thailand reisde om het land te ontdekken en te experimenteren met Street Sketching, had ik nog geen plan voor welke materialen handig zouden zijn. Mijn originele schetsboek is ook totaal niet bedoeld voor aquarelverf. Oeps! Ik heb het over dit Talens Art Creation schetsboek – Lila A5 landscape. Inmiddels ben ik helemaal fan van Etchr Hot Pressed papier. Dit papier kan onwijs veel water hebben, maar is wel glad genoeg voor scherpe potlood- en krijtlijnen. Op reis gebruik ik Ik heb formaat B5 (portrait).

We beginnen met aquarelverf!

Heel veel van jullie gingen heel hard voor het pocket setje Winsor & Newton Cotman Aquarelverf waar ik tijdens mijn reis door Thailand zoveel gebruik van heb gemaakt. Let’s be honest het is ook een onwijs schattig setje aquarelletjes en is perfect om mee op reis te nemen! Het ziet er in vakantiefoto’s ook gewoon té leuk uit. Daar ben ik het helemaal mee eens! Daarnaast had ik op reis ook de 12 half pans box van Winsor & Newton Professional mee. Je kunt allebei de sets los van elkaar gebruiken. Het is dus écht niet nodig om je hardverdiende centen aan beiden uit te geven! Ze reizen allebei lekker en dat is het meest belangrijke als jij op Street Sketching avontuur gaat!

Deze kleurpotloden raad ik aan voor jouw Street Sketching avonturen

Ik heb het vaak over studentkwaliteit hè? Tekenmaterialen van studentkwaliteit wordt door anderen wel eens als iets negatiefs gezien, maar ik zie juist de kracht van kleurpotloden en aquarelverf van studentkwaliteit! Zo geven de Winsor & Newton Studio Collection prachtig mooie kleuren zonder dat je er maanden voor hoeft te sparen. Ik raad je wel aan om een set van 24 kleuren te kopen zodat je wat meer ‘modderkleurtjes’ hebt en niet alleen de standaardset kleuren. Heb je wat meer zakgeld aan de kant gelegd? Dan kun je ook investeren im mijn all time favorites: de Faber Castell Polychromos potloden. De potloden zijn oil based en vrij hard en daarom kun je er hele strakke lijnen mee trekken. De punten blijven ook vlijmscherp. Ik gebruik de Faber Castell potloden tijdens de Street Sketching cursus samen met de romerige Holbein potloden. Die werken heel mooi dekkend over vlakken aquarel. In de cursus zul je zien dat ik voornamelijk de pasteltinten gebruik. 

Pastelkrijt, daar heb ik maar één advies over!

De Caran d’Ache Neocolor II pastelkrijten zijn de enige krijten die ik met volle enthousiasme aanraad. Waarom? Deze pastelkrijten zijn uniek in hun wateroplosbaarheid. Hierdoor kun je ze mengen, blurren en smudgen en dat alleen al zet ze met stip op mijn 1e plek. Je maakt een vliegende start met een set van 10. 

De perfecte penselen voor Street Sketching

Je kunt wat kwasten betreft twee kanten op gaan als je met aquarelverf werkt. Je kunt waterbrushes gebruiken of penselen. Waterbrushes zijn ontzettend handig omdat je die zonder bakje of glaasje water kunt gebruiken. Je laadt de waterbrush namelijk zelf vol met water waarna je door zachtjes te knijpen tijdens het verven water loslaat. De Pentel Aquash Waterbrushes zijn mijn all-time favorites voor op reis. Ze zijn niet alleen mega handig omdat je geen extra container voor water nodig hebt, maar ook omdat je ze helemaal niet hoeft af te spoelen! Schoonmaken met een tissue is al voldoende. Je gooit ze dus met gemak weer terug je etui in als je klaar bent met verven. Ik kan het natuurlijk niet laten om ook even mijn lievelingspenselen te benoemen (al reizen die niet zo lekker als de waterbrushes). Dat zijn namelijk de Princeton Heritage Round. Ik gebruik in de cursus Street Sketching maat 12 voor de achtergronden. Ze zijn perfect voor als je thuis de foto’s van de straatscènes die je hebt gemaakt wilt omtoveren tot tekening, maar ik zou ze zelf dus niet zo snel meenemen op reis. 

Tot slot: witte acrylmarker tips

Ik maak mijn Street Sketching tekeningen altijd af met witte acrylmarkers. Met een acrylmarker met dunne punt kun je kleine accenten tekenen. Die accenten zijn dan net de kers op de taart waar je naar op zoek was. Het maakt niet heel veel uit welk merk je gebruikt. Kijk eens of je er nog eentje van bijvoorbeeld Uni Posca, Edding of Molotow hebt liggen. Die zijn helemaal prima in gebruik en gaan lang mee. Wel even opletten dat je de dop er altijd weer netjes op doet om uitdroging van de punt te voorkomen. 

Ook met jouw eigen materialen kun je starten met Street Sketching!

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het gewoon belangrijk dat je begint met tekenen. En of je dat nou met markers uit jouw eigen voorraadje, aquarelverf van die ene buurvrouw die je 5 jaar geleden cadeau kreeg of met een pen die je in een Digital nomad café vindt. Zolang jij er maar plezier aan beleeft! Ieder soort materiaal heeft zijn eigen kwaliteiten en in de cursus Street Sketching laat ik je zien hoe je de verschillende materialen kunt layeren zodat je tot geweldige resultaten komt. Ga jij deze zomer op reis en wil jij op een onvergetelijke manier jouw avonturen vastleggen? Dan is deze drukbezochte cursus perfect voor jou. Dus waar wacht je nog op! Schrijf je meteen in en start direct met het volgen van de lessen en het leren van de tekentechnieken!