Street Sketching: ken jij het al?

Toen ik me vorige zomer voorbereidde op mijn reis door Thailand, besloot ik mezelf eens flink uit te dagen (Want reizend door Thailand was blijkbaar niet uitdaging genoeg). Die uitdaging leidde tot de unieke Street Sketching tekenstijl! Ik nam een handje vol tekenmaterialen mee waar ik normaal niet zo snel naar grijp mee op reis en al snel ontwikkelde ik een hele bijzondere tekenstijl. Deze speelse mixed media stijl bracht mijn journaling skills naar een hoger niveau! Dankzij jullie enthousiasme (en omdat ik er geen genoeg van kon krijgen) gebruikte ik mijn geliefde Thailand reisdagboek om de cursus Street Sketching vorm te geven. Ben jij benieuwd naar wat Street Sketching precies is? Lees dan vooral verder!

Street Sketching is voor iedereen

Er zijn heel veel manieren waarop je jouw dag in je schetsboek kunt vastleggen. Bullet Journals zijn heel handig om je dagelijkse lijstjes en agenda enzo in te zetten en als je in een Sketch Journal tekent, gebruik je kleurpotloden, aquarel en fineliners om de fijne dingen in het leven vast te leggen. Street Sketching is een vorm van creatief journallen met een hele eigen techniek. Het is dus helemaal niet nodig om eerst de curus Sketch Journaling te voelen. Deze cursus is een soort kleine level up qua tekentechniek – en focust juist weer wat minder op compositie van de hele pagina. Vraag jij je af of Sketch Journaling wel voor jou is? Kijk dan eens naar de foto’s in deze blog en de foto’s op de Street Sketching cursuspagina. Vind je de Street Sketching stijl een toffe stijl? Dan is die helemaal voor jou weggelegd!

Street Sketching leren? Volg een online tekencursus!

Tijdens de cursus begeleid ik jou vanaf het begin met het tekenen van de meest chaotische straatscènes. Zelfs als je het heel spannend vindt om met nieuwe materialen aan de slag te gaan of om een nieuwe tekentechniek te leren kennen. Met de trucs uit de Street Sketching cursus wordt het écht makkelijk om deze straatscènes te trotseren. Je zult jezelf verbazen wat je – ook als beginner – kunt. In de online tekenlessen vind je:

  • Vier video’s waarin ik vier verschillende Thaise Straatscenario’s van begin tot eind aan je uitleg. Natuurlijk kun je meteen met mij meetekenen om de techniek in de vingers te krijgen. Je bent met iedere tekening ongeveer 2 uur bezig (je hoeft niet in één keer alles te tekenen, maar kunt zelf stoppen en starten wanneer je wilt!);
  • Een extra bonus-Straatscenarioles uit een verrassingsland;
  • Een extra video met de belangrijkste technieken rondom mixed media;
  • Een uitgeschreven module waarin ik de belangrijkste technieken en tips nog een keer op een rijtje zet;
  • Toegang tot de online huiswerkgroep waar jij jouw resultaten met anderen kunt delen (en de resultaten van anderen kunt zien;
  • Templates van alle getekende resultaten uit de cursus.

Het leukste aan de online Street Sketching tekencursus vind ik dat je het gebruiken van precies dezelfde materialen en kleuren moet loslaten. We gaan allerlei verschillende materialen gebruiken (het is maar net wat je hartje begeert) en dat kan echt heel spannend zijn. Ik heb ontdekt dat als je aan een Mixed Media project werkt (en dat zal in het geval van je Street Sketching journal zeker zo zijn) je van tevoren nooit helemaal zeker weet waar je aan begint. Ik gebruik althans altijd vanalles door elkaar zonder dat ik heel gestructureerd een voor een de kleurtjes gebruik. En dat is zó leuk!

Deze materialen heb je misschien nodig voor Street Sketching

Ik kan je dus ook niet echt een duidelijke lijst geven van welke materialen jij zeker weten zult gebruiken. Als je ietsjes perfectionistisch bent aangelegd kan het nu even heel lastig gaan voelen. Laat het toe en laat het vooral je eerdere enthousiasme niet temperen! Natuurlijk heb je een fijne plek nodig om je Street Sketching schetsen in te tekenen. Omdat je met verschillende materialen gaat werken is het belangrijk een goede schetsboek te kopen. Etchr Hot Pressed papier is perfect voor mixed media: Het papier kan veel water hebben, maar is ook glad genoeg voor scherpe potlood- en krijtlijnen. Ik gebruik voor de achtergrond in mijn Street Sketching tekeneingen aquarelverf. Ik gebruik vanwege de vele kleuren deDaniel Smith 24 half pan box en de Pentel Aquash Waterbrushes. Beide sets gaan perfect mee op reis. Natuurlijk heb je ook kleurpotloden nodig. Mijn all time favorites zijn de Faber Castell Polychromos potloden. Om er echt een mixed media journal van te maken, maak ik ook uitgebreid gebruik van Pastelkrijt. De Caran d’Ache Neocolor II zijn mijn favoriet. Aan een setje van 30 heb je eigenlijk al genoeg. Tot slot is het heel handig om fixeerspray te gebruiken om er voor te zorgen dat de pastels niet doordrukken De Sennelier Latour Fixative Spray is hier heel handig voor. Maar weet je… Als je niet precies deze materialen in huis hebt, kun je toch gewoon aan de cursus beginnen! Dat is de magie van Mixed Media!

Let’s get Street Sketching!

Ik raad je altijd aan om even een kopje thee of koffie te zetten voordat je begint met les 1 van een tekencursus. Waarom? Voordat je het weet ben je drie uur verder en ben je helemaal je tekening ingekropen. Dat is bij de cursus Street Sketching niet anders! Verzamel dus al je Mixed Media materialen bij elkaar en ga lekker comfy zitten. Let’s get Street Sketching!