Veelgestelde vragen in onze tekencommunity

De Gouden Lijntjes tekencommunity is niet alleen een fijne plek om cursussen te volgen, mee te doen met live tekensessies en teken- en schilderkennis op t doen. Het is ook een plek waar je aan mede creatievelingen vragen kunt stellen en zelf ook mee kunt helpen om vragen van anderen te beantwoorden. Het is een échte online gemeenschap van mensen die graag tekenen en schilderen en elkaar ook willen zien groeien en bloeien. Deze vragen werden laatst door community leden gesteld en door community leden beantwoord.

Welke tekenmaterialen neem jij mee op reis?

“Vrijdag ga ik voor twee weken naar New Orleans en ik zou graag wat spulletjes meenemen. Ik dacht aan een schetsboek, een paar fineliners, grafiet potloden, een setje aquarelverf en kleurpotloden. Wat nemen jullie mee op reis?”

Angelina: “Ik ben net terug uit Italie en ik had een klein etuitje mee met wat basisspul (vulpotlood, gum, schetsboekje om ideeën in op te schrijven of te schetsen) maar ik merk dat ik op reis altijd alleen maar aan het ‘sponzen’ ben. Ik maak notities van wat ik die betreffende dag allemaal gedaan heb, ik verzamel folders, stadskaarten, tickets, servetten etc.. maar van daadwerkelijk iets ‘doen’ in mijn meegenomen notitieboekje komt vrij weinig. Bij thuiskomst daarentegen.. Dan herleef ik de reis opnieuw door van de verzamelde ‘rekwisieten’ en door zelfgemaakte foto’s, mijn notities en herinneringen mijn ‘reisverslag’ te maken.”

Paula: “Ik neem altijd maar weinig mee. Het leuke aan weinig of maar een aantal kleuren mee te nemen is dat je kleuren moet blenden en dat de kleuren terugkomen in je boekje en het zo sneller een eenheid wordt. Dan maar een blauwe boom of roze lucht. Ik gebruik bijvoorbeeld vaak alleen fineliner en schetsboek, maar ik neem altijd aquarel mee en een aantal kleurpotloden. Dit alles in een zelfgemaakte projectbag. Heel veel plezier!” 

Kunnen Ohuhu markers alleen op speciaal papier worden gebruikt?

“Ik sta op het punt om een set Ohuhu markers te kopen, maar nu zie ik dat je ze alleen op speciaal markerpapier mag gebruiken. Wat is jullie ervaring?”

Andrea: “Alcoholmarkers geven wel het mooiste resultaat(met blenden) op marker papier en het lekt vaak niet door naar de andere kant van het blad of zelfs het volgende blad. Volgens mij kan je het wel in een schetsboek gebruiken, maar je hebt kans dat je het aan de andere kant van het blad ziet. Gebruik in ieder geval geen aquarelpapier, want dat zuigt de markers leeg. Je hebt heel erg dun markerpapier(dat kreukt wel snel wanneer je hard gumt) en wat dikker (Bristol board). Volgens mij is Canson een goed betaalbaar merk.”

Caroline: “Ik zou het echt aanraden om speciaal markerpapier te gebruiken – om je ‘gebruiksfrustratie’ te besparen.”

Heeft iemand tips om kleurpotloden met elkaar te mixen?

“Ik ben net nieuw hier en ik heb een aantal kleurtjes gekocht van faber castell polychromes om te kijken of tekenen/kleuren iets voor mij is. Ik merk dat ik het lastig vind om kleuren goed te mixen met elkaar. Heeft hier iemand tips voor?”

Nicole: “Wat ik eerder nog niet wist maar hier heb geleerd is dat je nieuwe kleurpotloden altijd voor de eerste keer even goed moet slijpen, (soort beschermlaagje?) wie weet helpt dit jou ook om beter kleur te kunnen mixen.”

Hadassah: “Papier maakt een enorm verschil heb ik gemerkt. Verder gewoon op een stukje papier kijken welke kleuren mooi samen zijn en “proefmengen”. Van dat proefmengen leer je ook je materiaal kennen en dan gaat het vanzelf gemakkelijker”

Welke tape gebruiken jullie om papier mee vast te plakken?

Ik heb een tijdje geleden tape gebruikt langs een tekening en trok de hele tekening gewoon mee.
Ik zag dat het anderen wel lukt om de tape te gebruiken en er ook goed aftrekken zonder de tekening te scheuren. Welke tape gebruiken jullie?

Caroline: “Ik gebruik schilderstape die ik dan eerst drie keer langs mijn jeans haal. Mijn tekeningen zijn nooit beschadigd maar het randje dat onder de tape gezeten heeft, heeft soms wel wat ‘pelletjes’ (afhankelijk vd papiersoort), dat stoort me dan gelukkig niet.”

Tamara: “Ik gebruik allerlei verschillende tape, de truc voor mij zit hem in het verwijderen met gebruik van mijn heat gun. Dan verwarm je de lijm waardoor deze loslaat van het papier! nooit meer gescheurde werken sindsdien! Voordeel dat je de sterke tape kan gebruiken die lekken onder de rand ook tegengaat succes! En hopelijk heb je er wat aan.”

Welke daglichtlamp gebruiken jullie tijdens het schilderen?

Vandaag is het weer een sombere dag. Ik heb dan echt een lamp nodig om te goed te kunnen kleuren. Nu wil ik een daglichtlamp aanschaffen. Maar iets met veel keus en wat is er nu handig. Voor mij moet de lamp makkelijk mee te nemen zijn (Ik zit de helft van het jaar op de camping) Daarnaast wil ik geen vloerlamp. Welke lamp hebben jullie en hoe bevalt deze?

Jorien: “Hoi! Ik heb een duolamp gekocht en ben daar echt super blij mee. Je kunt ‘m uitklappen (breed) of niet uitklappen en dan heb je 2 lichtstralen naast elkaar. Er zijn 4 lichtstanden.  Mijn man pakt de lamp nu ook vaak om de krant te lezen.”

Sandra: “Ik heb sinds een jaar een LUMI E35500 bureaulamp en die bevalt supergoed, hij heeft twee standen (fel daglicht voor overdag en gedimd voor ’s avonds). En hij kan door de flexibele arm lekker ver over de tafel. Beetje prijzig maar voor mij het geld zeker waard.”

Lid worden van de Gouden Lijntjes tekencommunity?

Lid worden van onze gezellige tekencommunity is iets voor jou als je…

  • graag af en toe een vraag wilt stellen over hoe je verder moet met tekenen
  • hulp nodig hebt bij de angst voor de witte pagina
  • graag wat extra, behapbare tekentips zou willen krijgen
  • af en toe begeleiding wilt in het tekenen tijdens een live online tekensessie
  • niet de deur uit wil/kan, maar wél een hobby wilt uitoefenen
  • op zoek bent naar een hoop fijne video’s, opnames, en templates die direct voor je klaar staan
  • juist al heel veel tekent, en een plek zoekt om dit met gelijkgestemden te delen

Een lidmaatschap van de Gouden Lijntjes Community kost 19,- per maand en is maandelijks opzegbaar. Voel je dus vrij om het gezellig een maandje uit te komen proberen (en meteen toegang te krijgen tot het gehele archief…)! Meld je direct aan en dan zie ik je in de community!