Teken op de iPad: Snel aan de slag!

Wil je graag net zo intuïtief tekenen als met pen & papier, maar dan zonder geklieder en papierverspilling? Sinds een paar jaar is dat helemaal mogelijk! Tekenen op een iPad is hip. Misschien komt dat omdat er zoveel mogelijkheden zijn? Of omdat je met slechts één app, één iPad en één Apple Pencil alles hebt om een begin te maken? Of omdat er talloze mogelijkheden zijn als je op een iPad tekent? Hoe dan ook: starten met digitaal tekenen op een iPad is nog nooit zo eenvoudig geweest! 

Tekenen op een iPad? Waarom zou je dat doen?

Het zal je niet verbazen dat ik reuze enthousiast ben over digitaal tekenen. Misschien heb je op Instagram of Tiktok filmpjes gezien waarin mensen even snel wat op hun iPad tekenen. Of misschien ken je wel iemand die al behoorlijk vaardig is. Het ziet er altijd zó tof uit!  Als je Procreate gaat leren kennen dan kom je er al snel achter dat je toegang hebt tot alle mogelijke soorten tekenmaterialen en kleuren. Je kunt jouw schetsen super gemakkelijk overtrekken en van kleur voorzien. Je kunt naar hartenlust tekeningen editen en je kunt jouw digitale illustraties ook nog eens veranderen in gifjes! Digitaal tekenen heeft ongelofelijk veel voordelen. Zodra je weet wat je aan het doen bent, zul je al snel verslaafd raken!

Aan de slag met Procreate

Tekenen op een iPad: Hoe moeilijk is dat?

Oef, al die opties… is het dan niet ontzettend moeilijk? Is tekenen op de iPad iets waar alleen gevorderde illustratoren mee overweg kunnen? Nee, het leuke is dus juist dat iederéén dit kan. Zelfs als je nog nooit hebt getekend, maakt de iPad het teken-leven een stuk makkelijker. Goed, je zult niet meteen al die fancy functies onder de knie hebben, maar gelukkig hóéft dat ook niet. Laat je dus niet intimideren door al die mogelijkheden, begin gewoon bij het begin. Dat werkt hartstikke intuïtief, en je zult je verbazen hoe makkelijk je mooie creaties kunt maken met alleen de basisfuncties.

Dit heb je nodig om op een iPad te tekenen

Zoals ik eerder al schreef heb je slechts drie dingen nodig om te beginnen met digitaal tekenen. Als je op een iPad gaat tekenen heb je dus niet meer te maken met pennen, penselen, verf, potloden en tig verschillende soorten papier. Je hoeft de materialen niet aan te schaffen, niet op te ruimen en ook niet mee te slepen als je op pad gaat!

Papieren huisjes tekenen in Procreate

Tekenen op een iPad: De iPad

Er zijn veel verschillende iPads op de markt. Ik gebruik momenteel zelf een 5e generatie iPad Pro (12,9 inch) met 512 GB opslag. Maar ook andere iPads zijn prima geschikt. Deze iPads zijn geschikt voor de app Procreate:

 • iPad Pro 12.9-inch (1e, 2e, 3e, 4e, 5e en 6e generatie)
 • iPad Pro 11-inch (1e, 2e, 3e en 4e generatie)
 • iPad Pro 10.5-inch
 • iPad Pro 9.7-inch
 • iPad (5e, 6e, 7e, 8e, 9e en 10e generatie)
 • iPad mini (5e en 6e generatie)
 • iPad mini 4
 • iPad Air (3e, 4e en 5e generatie)
 • iPad Air 2

Helaas werkt Procreate niet op andere tablets. 

Mocht je overwegen om een nieuwe iPad te kopen dan kan je gebruik maken van een van onderstaande affiliatelinks. Dit betekent dat ik een klein percentage van jouw aankoop ontvang van de winkel, het kost jou niets extra’s! Klik hier voor bol.com en hier voor Coolblue.

Procreate: Deze app kan alles!

Deze tekenapp kost (op het moment van schrijven) rond de tien euro. Procreate is een van de meest uitgebreide tekenapps die je kunt vinden. Je krijgt dus onwijs veel waar voor je geld! Er bestaan ook andere tekenapps, maar die hebben allemaal een eigen werkwijze en interface. De cursus Digitaal Tekenen in Procreate is speciaal gemaakt voor de Procreate app. Wil je een andere app gebruiken? Dan is dit niet de cursus voor jou 😉  

Procreate aankondiging september 2023

Apple Pencil: een potlood met duizend mogelijkheden

Als ik in Procreate werk, gebruik ik mijn 2e generatie Apple Pencil. Heb je al een Apple Pencil en werkt die met jouw iPad? Top! Ben je van plan een Apple Pencil aan te schaffen? Check dan even welke Pencil bij jouw iPad hoort:

De 2e generatie Apple Pencil kun je met deze iPads gebruiken:

 • iPad mini (6e generatie)
 • iPad Air (4e generatie en nieuwer)
 • iPad Pro 12,9-inch (3e generatie en nieuwer)
 • iPad Pro 11-inch (1e generatie en nieuwer)
 • Apple Pencil (1e generatie)
 • Apple Pencil (1e generatie)

De 1e generatie Apple Pencil kun je met deze iPads gebruiken:

 • iPad mini (5e generatie)
 • iPad (6e, 7e, 8e en 9e generatie)
 • iPad (10e generatie)
 • iPad Air (3e generatie)
 • iPad Pro 12,9-inch (1e en 2e generatie)
 • iPad Pro 10,5-inch
 • iPad Pro 9,7-inch 

Screenprotector

Wil je de perfecte tekensituatie creëren? Dan raad ik je aan om een matte screenprotector te kopen. Dit velletje plak je op je scherm waardoor je scherm ietsjes minder glad is. Ik heb er eentje van Paperlike, maar een ‘gewone’ matte screenprotector helpt ook al een stuk.

Beginnen met de basis van Procreate

Nadat je een nieuw canvas hebt geopend binnen Procreate, vind je aan de rechterkant van je scherm alle verschillende brushes. Neem lekker de tijd om door de verschillende categorieën te bladeren en kennis te maken met de verschillende soorten brushes. Soms kun je al helemaal geïnspireerd raken van hoe een bepaalde brush eruit ziet! Heb je je brushes een beetje uitgeprobeerd? Dan zul je zien dat je scherm flink vol staat. In de rechterbovenhoek van je iPad vind je de gum. Tik hier op en gum naar hartenlust. Dit is één van de fijnste dingen aan werken met ProCreate. Je kun veel relaxder werken omdat je weet dat je altijd achteruit of vooruit kunt gaan als je iets doet waar je ontevreden over bent. Een extra tip: gebruik twee vingers op je scherm om een actie ongedaan te maken. Gebruik drie vingers op je scherm om de actie weer te herdoen. Handig he!

Wil jij uitgebreid leren tekenen op je iPad?

In de cursus Digitaal Tekenen in Procreate leer ik je alles wat deze mooie app te bieden heeft. Van de allereerste stappen tot de meest gevorderde toepassingen. Want man oh man wat kun je veel verschillende dingen met Procreate! Tijdens de cursus laat ik je aan de hand van 10 videolessen van 45 – 60 minuten zien wat de mogelijkheden binnen Procreate zijn en hoe deze mogelijkheden precies werken. Je kunt vanaf de start meetekenen om zo meteen feeling te krijgen met hoe de app werkt. Als bonus krijg je ook nog eens toegang tot een besloten groep uit mijn community om over iPad-avonturen te kletsen met zowel mede-Procreate-deelnemers als leden van mijn community! Dus waar wacht je nog op? Bestel de cursus inclusief digitaal cursusboek hier!