Hoe kan ik tekenen op mijn iPad?

Zodra jij met je Apple Pencil de Procreate app opent, zul je binnen no time de mooiste tekeningen maken, bewerken en afdrukken. Door met je Apple Pencil in de tekenapp Procreate te leren tekenen, gaat er een hele illustratiewereld voor je open. In Procreate vind je duizenden brushes in honderden stijlen. Ik leer je in de cursus Digitaal tekenen in Procreate alle in en outs van Procreate zodat jij deze app kunt gebruiken om te tekenen in je eigen tekenstijl. Hoe tof is dat!

Zonder aparte app op de iPad tekenen

is helaas niet echt mogelijk. Hoewel Apple wel enkele tekenfuncties in de iPad heeft gebouwd sinds de komst van de Apple pencil, zijn ze niet erg interessant voor illustratoren. Je kunt met de ingebouwde functies hoogstens een screenshot van aantekeningen voorzien of in een notitieblad een lijntekening toevoegen. De iPad is dan ook op zichzelf geen échte tekentablet. Anders zou je ook de Apple Pencil er altijd sowieso bij krijgen. Gelukkig verandert dit zodra je een tekenapp downloadt. Welke tekenapps er naast Procreate zijn, vind je hieronder. Wel is het belangrijk om te weten dat verschillende soorten tekenaars, verschillende soorten iPads nodig hebben. Teken jij een uurtje paar uurtjes per dag? Dan kom je al prima uit de voeten met een iPad iPad mini of iPad air. Ben je professioneel illustrator (of hoop je dat te worden?) Dan is het verstandig om meteen te investeren in een iPad met meer power zoals een iPad Pro.

Deze alternatieve tekenapps…

zijn ook wel ok, maar tippen niet aan de veelzijdigheid van Procreate. Je kunt ook prima tekenen met apps zoals:

 • Adobe Illustrator, een fijne app voor als je logo’s wilt tekenen;
 • Graphic, een eenvoudige app met bewerkte functies;
 • Comic Draw, een app waar veel striptekenaars dol op zijn;
 • Artstudio Pro, een ingewikkelde app die ook op de Mac kan worden gebruikt. 

Hoewel ik niet wil afdoen aan deze tekenapps, zijn ze voor hele specifieke doeleindes bedacht. Als je heel specifiek alleen logo’s wilt tekenen en daarbij enkel strips tekent, zullen de extra stripfuncties in Comic Draw super handig zijn. Maar als je graag over heel veel mogelijkheden beschikt (ik omschrijf Procreate vaak als een hele kast vol art supplies waar je slechts één Pencil voor nodig hebt), dan is Procreate echt de beste app voor jou. 

Met een Apple pencil tekenen

is een must! Je kunt Procreate niet gebruiken zonder Apple Pencil. Er zijn momenteel twee Apple Pencils op de markt. De 1e generatie Apple Pencil (die helemaal rond is en aan de achterzijde een oplaadpunt heeft die in de iPad gestoken moet worden) en de 2e generatie Apple Pencil (die vrijwel uniek is, maar aan het uiteind één vlakke kant heeft en opgeladen kan worden door tegen de iPad aangehouden te worden). Ik gebruik momenteel zelf een 2e generatie potlood. Niet iedere Apple Pencil werkt met iedere iPad samen. De 1e generatie Apple Pencil kun je met deze iPads gebruiken:

 • iPad mini (5e generatie)
 • iPad (6e, 7e, 8e, 9e en 10e generatie)
 • iPad Air (3e generatie)
 • iPad Pro 12,9-inch (1e en 2e generatie)

De 2e generatie Apple Pencil gebruik je enkel met:

 • iPad mini (6e generatie)
 • iPad Air (4e generatie en nieuwer)
 • iPad Pro 12,9-inch (3e generatie en nieuwer)
 • iPad Pro 11-inch (1e generatie en nieuwer

Leren tekenen op je iPad… 

Is voor iedereen weggelegd! Ik overdrijf niet als ik zeg dat mensen die weten hoe je kunt tekenen op de iPad meer plezier beleven aan het creeeren, meer tijd tekenend doorbrengen en met meer vertrouwen tekenen. Ook als ze afwisselen met analoog schilderen en tekenen! Ik zuig dat niet uit m’n duim, ik kan het na honderden cursisten te hebben gesproken met 100% zekerheid zeggen! Tijdens de cursus Digitaal Tekenen in Procreate beginnen we met de allereerste stappen (zoals het instellen van het formaat van jouw digitale canvas) en eindigen we met de meest intrinsieke functies (die jou helpen je eigen illustratie te animeren). Dat doen we aan de hand van 10 videolessen van 45 – 60 minuten. Je hoeft niet alleen maar te kijken en te luisteren, je kunt namelijk tijdens de cursus meteen zelf aan de slag met jouw iPad en Apple Pencil. Hoe fijn is dat! Dus waar wacht je nog op? Begin nu meteen en ontvang het begeleidende, digitale cursusboek hier!