Deze tekenmaterialen mag je dit voorjaar niet missen!

Ben jij een tekenmaterialen hoarder? Of heb jij juist een afgeknabbelde set kleurpotloden waar je altijd naar grijpt? Ik ben een beetje van beiden! Ik houd zowel van nieuwe tekenmaterialen uitproberen als van rouleren met verschillende kleurencombinaties uit dezelfde set kleurpotloden. Maar tekenmaterialen heb ik in mijn kleine studio echt meer dan genoeg, dat dan wel weer! Iedere keer als ik verliefd raak op een nieuw soort stift, verf of potlood inspireert het mij enorm om met de nieuwe materialen aan de slag te gaan. Meestal leidt mijn enthousiasme (en die van jullie!) tot het schrijven en opnemen van een nieuwe tekencursus. Zullen we eens kijken welke tekenmaterialen dit voorjaar mijn hart hebben veroverd? 

Tekenen met Mixed Media

Tijdens mijn nieuwste tekencursus “Street Sketching” pakken we niet één, niet twee maar drie verschillende soorten materialen erbij! Het is niet voor niks een Mixed media cursus! Een schetsboek is natuurlijk onmisbaar en bij het tekenen met verschillende soorten materialen is het belangrijk dat je schetsboek tegen een stootje kan. Daarom gebruik ik Etchr Hot Pressed papier. Het kan veel water hebben (je zult zo zien waarom dat belangrijk is) maar is ook glad genoeg voor scherpe potlood- en krijtlijnen. Op het papier gebruiken we kleurpotloden, aquarelverf, pastelkrijt en acrylmarkers. Zodat de hele boel niet met elkaar gaat mengen, is het verstandig om te kijken waar je kleurpotloden van gemaakt zijn. DeFaber Castell Polychromos potloden zijn oil based en daarom ideaal. Tijdens deze cursus gebruik ik als aquarelverf de Daniel Smith 24 half pan box. Op reis neem ik de Winsor & Newton Professional 12 half pans set mee. Die reizen lekker. Wat pastelkrijt betreft raad ik altijd de Caran d’Ache Neocolor II aan. Dit tekenmateriaal is namelijk uniek in haar wateroplosbaarheid. Tot slot gebruik ik een hele selectie aan witte acrylmarkers. Maar die heb je vast al thuis liggen. Alleen de aquarelverf heeft brushes of penselen nodig.De Pentel Aquash Waterbrushes zijn mijn all-time favorites voor op reis. Tot slot vind ik het super handig om fixeerspray te gebruiken voor mijn Street Sketching projecten. Met de spray zorg ik ervoor dat niets doordrukt of afgeeft. Ideaal!

Deze tekenmaterialen gebruik ik om huisdieren te tekenen

Voor de cursus Huisdieren schilderen mag je ruim de tijd nemen. De tekenmaterialen die ik tijdens deze lessen gebruik, hebben namelijk wat droogtijd. En niet alleen na het eindresultaat, maar ook tijdens het schilderen van alle lagen heeft dit tekenmateriaal tijd nodig om goed te drogen. Toen ik voor het eerst met gouache ging werken, heb ik dubbel gelegen om de vele ugly fases die vooraf gingen aan het uiteindelijke eindresultaat. En jij zult dat vast ook gaan hebben! Gouache is op waterbasis en daarom is het verstandig om mixed-media papier of aquarelpapier (hot pressed, dat heeft weinig textuur) te gebruiken. Ik begin vaak met oefenen op karton. Zo kun je een beetje feeling krijgen met deze lekkere, smeuige verf. Ik gebruik tijdens de. Cursus het gekleurde mixed media papier van Clairefontaine Paint ON (A5 formaat). Dankzij de gekleurde ondergrond springt de gouache er echt uit! Maar eigenlijk kun je met elk stevig papier dat weinig textuur heeft al uit de voeten. Wat wel echt onmisbaar is (na de gouache zelf natuurlijk), is een setje Mixed media penselen. Ik gebruik verschillende maten, van medium tot klein. Deze set met 5 multimedia penselen van Himi zijn zó fijn! Tot slot heb je natuurlijk de hoofdrolspeler van deze cursus nodig: Gouache. Alle soorten gouache op waterbasis zijn in principe in orde, zoals bijvoorbeeld in tubes van Winsor & Newton of Holbein (let op: van die laatste niet de acryla versie). Ik ben enorm fan van de bakjes gouache van Himi. Zowel qua prijs als qua gebruiksvriendelijkheid zijn ze heerlijk om mee te werken voor beginners. Er zijn talloos veel verschillende kleuren en de kwaliteit is hartstikke netjes. Uiteraard heb je ook potlood, gum, papier en keukenpapier nodig. Ook al gebruiken we dat heel weinig. Waarom we het zo weinig gebruiken? Dat leg ik je uit tijdens de cursus Huisdieren schilderen!

Werken aan een écht voorjaarsproject doe je met deze tekenmaterialen

In de lente krijg ik telkens weer zin om al het pracht en praal dat je buiten kunt zien te tekenen en te schilderen. Vooral de talloze bossen bloemen die overal weer staan te pronken vind ik heerlijk om te schilderen. Geen wonder dus dat ik het zo leuk vond om de cursus Bloemen en boeketten tekenen te maken. Tijdens de cursus gebruiken we alleen aquarelverf en fineliner om de mooiste bossen bloemen na te tekenen. Het is een van mijn vaakst verkochte tekencursussen en dat snap ik helemaal! Als aquarelverf gebruik ik zelf het vaakst de Winsor & Newton Professional set van 12 kleuren. Je zou misschien kunnen denken dat dit bij lange na niet voldoende kleuren zijn om al het moois vast te leggen, maar je zou ongelijk hebben! Door hier en daar kleuren te maken, creëren we zelf een prachtig palet waar we allerlei bloemen mee kunnen inkleuren. Dat inkleuren doen we op aquarelpapier. Je zult merken dat als je op bijvoorbeeld printerpapier gaat werken, je al snel gaten in je papier gaat krijgen. Ook andere soorten papier zullen doordrukken of tijdens het opdrogen opbollen en dat is hartstikke jammer. In de cursus gebruik ik A3 aquarelpapier van Schut (250 gram, 30 vellen, medium fijn). Eigenlijk vooral omdat het lekker groot is. Als we bloemen tekenen, starten we altijd met het tekenen met potlood. Dat doen we heel lichtjes. Je kunt een HB potlood van Staedtler uit deze set gebruiken, maar een vulpotlood zoals deze van Pentel is ook enorm fijn. Tot slot geven we onze bloemen details door fineliners van verschillende formaten te gebruiken. Ik heb eigenlijk geen voorkeur voor een bepaald merk. Al is het wel heel belangrijk om een watervaste fineliner te gebruiken zodat alles netjes op papier blijft staan. 

Meedoen aan een cursus met andere tekenmaterialen

Hoewel iedere Gouden Lijntjes cursus een eigen soort materiaal heeft en ik zo mijn voorkeuren heb (en die ook luidkeels verkondig hihi), ben je natuurlijk vrij om materialen die je al in huis hebt te gebruiken. Zo kun je vaak echt meteen aan de slag met een cursus. Let wel op dat ieder soort materiaal eigen kwaliteiten heeft. Als je bijvoorbeeld gouache in plaats van aquarel gebruikt, zal je tekening er heel anders uit komen te zien! Ik ben reuze benieuwd naar jouw resultaten en vind ik het geweldig om te zien dat iedereen gaandeweg een eigen stijl ontwikkeld! Hoe ik dat kan zien? In de Gouden Lijntjes Community natuurlijk! Dat is dé plek om jouw tekeningen en schilderijen met andere creatievelingen te delen. Hoe gezellig is dat!