3 Tekensmoesjes die jou tegenhouden!

Met de komst van mijn tekensmoesjes boek, is het tijd om al die smoesjes eens van dichtbij te bekijken! Toen ik voor het eerst stiekem een tekening op Instagram postte, had ik nooit kunnen vermoeden dat dit ooit mijn carrière zou worden. Sterker nog, het was een puur administratieve handeling om te voorkomen dat ik de betreffende tekening kwijt zou raken, wat onvermijdelijk zou gebeuren, aangezien het ‘kunstwerk’ op een soort vodje stond en mijn licht chaotische persoonlijkheid sowieso al niet heel netjes met spullen omgaat. Waarom? Lange tijd dacht ik dat ik niet creatief was! Inmiddels heb ik duizenden mensen mogen leren tekenen. Van ultieme beginners tot mensen die al een tijdje bezig zijn. En laat me je dit vertellen: ik heb elk smoesje onder de zon al gehoord. Dit zijn drie smoezen die ik vaak hoor en hoe je ze eenvoudig om kunt buigen.

Tekensmoes gouden lijntjes

Tekensmoes 1: Ik heb geen tijd!

Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij dit wel niet verzucht? Hartstikke logisch, want we houden al zó veel ballen in de lucht. Werk, familie, vrienden, sporten, huishouden… Ga zo maar door! En dan zou je ook nog tijd moeten vinden om te tekenen? Hoe dan! Maar nu komt juist de paradox om de hoek kijken: Als je aan het begin even doorbijt, kost tekenen je steeds minder tijd. Sterker nog: je ontdekt dat tekenen juist tijd creëert in plaats van dat het tijd “op”maakt. Door te gaan tekenen, leer je namelijk heel anders naar je omgeving te kijken. En dat leidt weer tot een ander besef van tijd. Plots blijkt bijvoorbeeld die twintig minuten in de trein een uitstekend moment om gauw nog een schets te maken. Pak dus eens wat vaker je potlood, kwast of pen erbij en maak creativiteit onderdeel van (verschillende) kleine dagelijkse routines. Doedel bijvoorbeeld altijd één minuut tijdens het zetten van een kopje thee of leg een klein schetsblokje op het toilet

Tekensmoes 2: Ik heb niet het juiste materiaal

Een wijs persoon zei ooit eens tegen mij: ‘Materiaal is er om te gebruiken, niet om te verzamelen’. Het is een hele typische tekensmoes! Misschien herken je het wel: je wilt pas beginnen als je het ideale materiaal hebt gevonden. Want dat zal jouw tekenproces meteen een stuk makkelijker maken, Misschien moet je daar nog even voor sparen, wacht je tot Sinterklaas je wensenlijstje vervult of wil je gewoon nog even alle opties afwegen – zodat je straks echt in één keer mooie dingen kunt tekenen. Helaas heb ik een ietwat bittere pil voor iedereen die deze tekensmoes gebruikt: geen materiaal ter wereld gaat je verder helpen. Het maakt namelijk helemaal niet uit welke pen, potlood of papier je gebruikt. En die gedachte kunnen we ook ombuigen: Het maakt niet uit welk materiaal je gebruikt. Tekenen kan met alles! Dus klim in je potlood en ga van start met een van de Gouden Lijntjes cursussen 😉 Of pakker lekker een notitieboekje, kijk om je heen en schets er op los!

Tekensmoes 3: Ik moet me eerst beter voorbereiden

Een goed begin is het halve werk! En als je goed voorbereid bent, dan kan het niet meer misgaan, toch? Houdt deze tekensmoes jou tegen? Dan stort je je waarschijnlijk op allerhande tutorials, online groepen, workshops en boeken over creativiteit en materialen. Hoewel onderzoek doen heerlijk is, mag het je echt niet in de weg staan. Ik heb in het verleden hele dagen aan YouTube-tutorials bekeken zonder zelf een kwast in de verf te dopen. Duizend reels op Instagram sla ik op met interessante illustratoren die ook dat materiaal gebruiken. Die onderzoeksfase is eigenlijk een excuus om te voorkomen dat je fouten gaat maken. Let me tell you: fouten maken ga je! En dat is alleen maar fijn, want van fouten leer je en bovendien komen er vaak onverwachts interessante dingen naar boven. En daarom daag ik jou uit om NU meteen te beginnen. Je hoeft deze zin niet eens helemaal af te lezen, want gewoon starten is voor deze smoes het beste medicijn!

Tekensmoesjes tips

Zit jouw tekensmoes hier niet tussen?

In mijn nieuwe tekenboek “Gouden Lijntjes Tekenboek: 12 smoesjes om wél te tekenen” gaan we maar liefst 12 verschillende tekensmoezen langs. Ik geef je bij iedere smoes een oplossing, een flinke peptalk én concrete oefeningen die je van de betreffende smoes afhelpen. Feel-good-tekenoefeningen coming your way, dus!

Je kunt het boek bestellen bij allerlei webshops (hieronder vind je een aantal links). Ik verkoop het boek niet in mijn eigen webshop (want die heb ik niet ;). 

Bol.com, BeCreativeShop.nl, Bruna, Bookspot, Fnac, Hobbyshoponline.nl, Libris, Splendith en de Slegte

Ook ligt het boek gewoon in de reguliere boekwinkels. Zie je het boek daar niet? Vraag er vooral om!