3 tekensmoezen die jou in de weg staan

Ja hoor, daar gaan we weer! In deze blog gaan we nog 3 van die onhandige tekensmoezen onder de loep nemen. Want waarom zou je jezelf nog tegen laten houden die smoesjes die je met een paar tips in je achteruitspiegel kunt uitzwaaien. Iedereen heeft tekensmoesjes klaarliggen terwijl ze eigenlijk veel liever gewoon lekker aan de slag zouden gaan. 

Tekensmoes 1: Het lukt niet zonder nuttig doel

Word je een beetje onwel bij de gedachte aan doelloos iets doen? Je bent niet de enige! We zijn zo gewend geraakt aan het efficiënt vullen van onze tijd dat het idee om iets ‘nutteloos’ te doen ons volledig in de war brengt. We zijn geconditioneerd om zoveel mogelijk uit onze tijd te halen, om elk moment te benutten voor productiviteit. Waarom met willekeurige verfspetters kliederen, als je ook iets zou kunnen maken waar je later nog wat aan hebt? Maar… Je kunt je brein tricken. Werken in een tekenboek kan je bijvoorbeeld het gevoel geven dat je een vaardigheid aan het trainen bent en meetekenen aan opdrachten in een tekencommunity geven je brein ook een enorm voldaan gevoel. En natuurlijk de meest belangrijke tip: Haal diep adem en laat de nutteloosheid je gids zijn. Want laten we eerlijk zijn, soms ontstaan de briljantste meesterwerken juist vlák nadat je dacht: wat ben ik eigenlijk aan het doen?

Gouden Lijntjes quote tekensmoesjes

Tekensmoes 2: Ik heb nog geen eigen stijl

Het klinkt ideaal als je nooit meer hoeft na te denken over welke kleuren je pakt, met welk materiaal en op welke ondergrond (of welk formaat) je doorgaans werkt en of je een heel realistische of juist meer cartoony tekenstijl hanteert. Kort samengevat: het klinkt fantastisch om een eigen stijl te hebben waar je altijd op terug kunt vallen. Helaas moet ik je teleurstellen… Ook als je iets hebt wat op een eigen stijl lijkt, betekent dat niet dat je altijd weet wat je gaat maken en hoe je dat gaat doen. Dus als je daarop zit te wachten, wacht dan niet langer! Zou je graag een eigen stijl hebben zodat alles wat je tekent consistent is en samen een groot geheel vormt? Dan moedig ik je aan om juist in je potlood of penseel te kruipen. Het is namelijk tijd om meters te maken! Het is wel heel verstandig om je aan het begin nog niet te veel vast te klampen aan een specifieke stijl, want dat kan je – juist in deze exploratieve fase – ontzettend klem zetten. Je stijl en je interesses veranderen naarmate je groeit.

Tekensmoes 3: Mijn hoofd is veel te druk…

Als er duizend-en-een dingen op je to-do lijstje staan, wil je soms niets liever dan even ontspannen. Een creatieve hobby zoals tekenen kan de perfecte manier zijn om te ontspannen. Maar niet als je hoofd te vol zit. Terwijl je je hoofd eigenlijk leeg wilt maken door te tekenen… Voordat je het weet zit je plots in een neerwaartse spiraal en zit je op je telefoon te scrollen. Creatieve activiteiten, zoals tekenen, kunnen de aanmaak van endorfine stimuleren, ook wel bekend als ‘gelukshormoon’ en laat je dat hormoon nou net nodig hebben om even lekker te kunnen relaxen. Het beste wat je kunt doen is gewoon beginnen, maarja dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Ik help je graag door een deel van het denkwerk voor je weg te nemen. Deze tekensmoes omarmen we gewoon samen! Doe bijvoorbeeld mee aan een leuke tekencursus, kleur een mooie kleurplaat in of ga gewoon wat zitten doedelen. Tekenen hoeft niet altijd ingewikkeld, groot en veel te zijn. Gun jezelf de vrijheid om te ontspannen, te experimenteren en te genieten van het proces. Al is het voor slechts 10 minuutjes! 

Tekensmoezen die jou tegenhouden

Passen deze tekensmoezen helemaal niet bij jou?

Het kan zijn dat jouw creatieve blokkade niet wordt veroorzaak door een te vol hoofd, ongenoegen over jouw persoonlijke stijl of doelloosheid. Misschien kijk je juist wel ontzettend uit naar even je hoofd leegmaken, maar heb je gewoon een duidelijke opdracht nodig om te weten waar je moet beginnen. Dan is jouw probleem niet het nuttige doel, maar het gebrek aan inspiratie. Of een angst voor de witte pagina. Of ben je bang dat je geen tijd hebt… Er zijn ook zo veel tekensmoesjes die jou in de weg kunnen zitten! Ik vulde eerder al twee blogs vol tekensmoezen en bijbehorende tips. In deze blog ontkracht ik drie vaakgehoorde tekensmoesjes en in deze blog deel ik mijn oplossingen voor weer drie andere tekensmoezen. Dus ben je de tekensmoesjes waar jij tegenaan loopt niet tegengekomen in deze blog? Lees dan gerust verder!