Deze vogeltjes teken je makkelijk in het voorjaar

Is het jou al opgevallen dat de vogels van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat weer zingen? Dit voorjaar merk ik het nog veel meer dan voorheen. Misschien komt dat omdat ik afgelopen jaar zó veel vogels heb getekend! Het tekenen van vogels in het voorjaar is heerlijk om te doen. Vooral het vogel spotten is in het voorjaar heel leuk om te doen. Zet je zonnebril op (maar vergeet ook je muts en sjaal niet want het is nu nog koud!) en stap naar buiten om op zoek te gaan naar de mooiste voorjaars vogels en teken ze heel makkelijk na!

Vogels tekenen voorjaar

De mooiste voorjaarsvogels om te tekenen

Nederland is veel vogelsoorten rijk. Van grote vogels zoals reigers tot kleine vogels zoals winterkoninkjes. In Nederland kom je verbazingwekkend veel verschillende soorten vogels tegen. En die kun je dus allemaal tekenen! Toch kan het lijken alsof jij tijdens jouw dagelijkse mental health walk enkel en alleen duiven tegenkomt. Ook kraaien en kauwen kom je vaak op straat tegen. Deze vogels lijken met hun grijze of zwarte veren, niet de meest eenvoudige vogels om na te tekenen. Maar toch zit er ook heel veel kleur verborgen in zo’n grauw verendek. Let maar eens op: is het wel echt zwart en grijs? Of zie je verschillende tinten, en misschien zelfs wel een groene, paarse of blauwe gloed? Hou je van een uitdaging? Dan kun je het spotten van deze kleuren-binnen-kleuren zeker uitproberen! Maar wil je lekker met een boel overduidelijke kleur aan de slag gaan? Dan raad ik je aan om deze voorjaarsvogels te gaan tekenen:

 • Appelvink
 • Koolmees
 • Boomklever
 • Roodborst
 • Kneu
 • Goudvink
 • Pimpelmees
 • Specht
 • Groenling
 • Tjiftjaf
Koolmees natekenen makkelijk

Makkelijke voorjaarsvogeltjes spotten

Als je vogels wil spotten om na te tekenen hoef je eigenlijk maar twee dingen te doen.

 1. Ga buiten of achter een raam comfortabel zitten of staan
 2. Wacht en kijk

Heel bijzonder eigenlijk dat je nou net deze twee dingen ook doet tijdens het tekenen van vogels. Tijd, materialen, geduld en een scherp oog. That’s all it takes! Het comfortabel zitten, heb je vast vaker gedaan. Maar het rustig kijken en bestuderen kan een nieuwe ervaring zijn. Kijken is namelijk een spier die je traint. Tijdens de cursus vogeltjes tekenen help ik jou deze spier goed te trainen. Want deze kijkspier is misschien wel de ALLERbelangrijkste spier die je nodig gaat hebben bij het eenvoudig tekenen van vogels.

Referentiefoto’s van voorjaarsvogels tekenen

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het lelijk weer is buiten of dat je eigenlijk geen zin hebt om de tuin in te turen. Gelukkig zijn er ook referentiefoto’s! Als jij in jouw zoekbalk “voorjaar vogels” intypt zul je meteen heel veel foto’s tegen gaan komen. Wil je helemaal voor jezelf voorjaarsvogels gaan tekenen? Dan is dit een perfecte oplossing! Zeker tijdens de oefenfase is het helemaal prima om een foto die je zo van het internet plukt te gebruiken. Maar let op! Zodra jij vogels aan het tekenen bent waar je zelf nog iets mee wil (denk aan delen of posten) dan is het belangrijk dat je gebruik maakt van rechtenvrije foto’s. Websites zoals Unsplash staan gevuld met rechtenvrije foto’s die jij zonder probleem mag natekenen. Het maakt niet uit welke vogel jij wil gaan tekenen, zolang je een goede foto, de juiste materialen en een beetje geduld hebt zul je binnen no time een prachtige vogel op papier zetten!

Met welke kleuren teken je eenvoudig voorjaarsvogels?

Ik geef mijn getekende vogels kleur met mijn Ohuhu markers en met Faber Castell Polychromos potloden. Ik heb al mijn markers ge-swatched en dankzij mijn swatch cards kan ik precies uitzoeken welke kleuren nou het beste bij mijn referentiefoto passen. Zo zorg ik er voor dat mijn getekende vogels er zo levensecht mogelijk uitzien. Welke kleuren je precies moet gebruiken, ligt dus volledig aan de vogel die je wil gaan tekenen. Mijn kleurpotloden pas ik vervolgens weer aan aan de markers die ik eerder gebruikte. Als je heel dichtbij mijn getekende vogels komt, zul je overigens zien dat ik alleen maar gebruik maak van kleur. Er komt geen enkel grijs potlood aan te pas. Dat is pas voorjaarsfleur!

Voorjaarsvogels tekenen

Makkelijk voorjaarsvogeltjes leren tekenen?

Als je in het voorjaar eenmaal om je heen gaat kijken en op zoek gaat naar vogels om na te tekenen kom je er al snel achter dat de keuze reuze is. Tijdens de cursus vogeltjes tekenen leer ik je precies hoe je zelf de mooiste vogels op een hele eenvoudige manier kunt tekenen. Hoewel ik zelf rechtenvrije referentiefoto’s gebruik tijdens de cursus, is dit natuurlijk het perfecte moment om zelf foto’s die jij hebt gemaakt van vogels in jouw buurt in te zetten. Tijdens de cursus leer je op een hele nieuwe manier naar vogels kijken en zul je met alcohol markers en kleurpotloden aan de slag gaan. Samen gaan we het vogeltjes-teken avontuur aan!