Winterbloemen tekenen, ik wijs je de weg!

We zitten zo rond de helft van de winter en de sneeuw is net van de straten gesmolten. Dat kan maar één ding betekenen… De mooiste winterbloemen beginnen binnenkort te verschijnen! Ik krijg dan altijd zin om de mooiste winterbloemen te tekenen. Ik verheug me iedere winter weer op alle tulpen, blauwe druifjes, hyacinten en krokussen die binnenkort als kool uit de grond zullen gaan schieten. Ik ben ieder jaar weer helemaal verbaasd wanneer de kleine, groen knopjes van winterbloemen plots hun entree maken. Ze zijn in het begin zo schattig! Al snel veranderen de kleine, groene knopjes in de kleurrijkste bloemen. Wat een feest! Natuurlijk leg ik er ieder jaar een paar met potlood en aquarel vast. Vorig jaar tekende ik bijvoorbeeld een bos tulpen en paar hyacinten die nog helemaal aan hun bol vastzaten! Wanneer ik die winterbloemen tekende? Tijdens de cursus Bloemen en Boeketten tekenen natuurlijk!

Spannend om te beginnen met winterbloemen tekenen? Nee joh!

Wil jij eigenlijk gewoon lekker starten met winterbloemen tekenen, maar word je tegengehouden door je eigen gedachten? Er zijn heel veel creatievelingen die maar al te graag aan de slag willen, maar vast komen te zitten tijdens het voorbereiden van een nieuw project. Alle kleuren moeten geswatched zijn, potloden moeten een deadly scherpe punt hebben en iedere keer als je net je fineliner op papier wil zetten herinner je je een bloem die je nog niet bestudeerd hebt. Zo’n onderzoek- en voorbereidfase is stiekem een excuus om te voorkomen dat je fouten gaat maken. Maareh… Je gaat sowieso fouten maken! En dat is alleen maar fijn, want van fouten leer je! I know dat je dat misschien net niet wil horen. Maar het is wel waar! En daarom daag ik jou uit om NU direct te beginnen! Laat je eigen brein je niet tegenhouden, maar druk nu meteen op de play-knop van de cursus Bloemen en Boeketten tekenen en leer meteen allerlei soorten bloemen tekenen!

Wintertulpen schilderen

Basisvormen vinden in jouw winterbloemen

Ben je toch nog nieuwsgierig naar hoe de cursus Bloemen en Boeketten tekenen eruit zal zien? Ga met me mee achter de schermen! Een van de eerste dingen die ik je zal leren is om je brein even achter slot en grendel te zetten en op een hele nieuwe manier te kijken naar de winterviooltjes, krokussen en sneeuwklokjes om je heen. Hoezo dat dan? Nou… We zijn er zó aan gewend om het complete plaatje te zien (denk aan blauwe lucht, sneeuw op de vloer, grassprietjes etc.) dat we niet goed kunnen kijken naar wat we eigenlijk willen schilderen. Om echt goed te kijken naar de bloemen voor je, moet je eerst dat wat je ziet moeten ontleden tot losse basisvormen. Deel de bloem op in twee delen. De steel en het bloempje bovenop. Hoe groot is de bloem ten opzichte van de steel? En hoe groot zijn de blaadjes van de bloem ten opzichte van elkaar. Dit geeft je al een basis-indicatie bij het beginnen met tekenen. Vanaf daar kun je de basisvormen steeds iets kleiner en gedetailleerder maken. Als je er een geometrische vorm omheen zou moeten trekken, met alleen rechte lijnen en hoeken, hoe zou dat er dan uitzien? Schets dit lichtjes op papier om een goede basis te maken voor de rest van de bloem die je wilt tekenen!

Winterbloemen tekenen hyacint

Geef de getekende winterbloemen kleur

Als je winterbloemen tekent, hoef je helemaal niet strak en secuur te werken. Ja, je moet wel heel goed kijken naar welke vormen en kleuren je allemaal ziet… Maar je hoeft niet alles één-op-één na te bootsen! Als je met kleur gaat werken, zie je dat winterbloemen niet slechts één kleur hebben, maar uit ongelofelijk veel verschillende kleuren bestaan. Pak je bos tulpen op schoot of schuif je potje narcissen wat dichterbij en kijk eens goed naar wat er tussen de bladeren gebeurt. Ga als het ware op zoek naar de kleur in de kleur. Klinkt dat nog een beetje vaag? Dat snap ik wel hoor! Ik help je hier verder! Pak je aquarelletjes erbij. It’s time to get colorful!

Beginnen met winterbloemen tekenen

Nu je een beetje weet hoe je kunt starten met winterbloemen tekenen, wil je natuurlijk al helemaal aan de slag! I get it! Tijdens de cursus Bloemen en Boeketten tekenen leer je aan de hand 5 videolessen van elk 20 minuten welke materialen fijn zijn om te gebruiken, hoe jij jouw bloemen analyseert, welke kleuren je in kunt zetten en hoe jij over jouw angst om te starten heen kunt stappen. Dus waar wacht je nog op? Plan een bezoekje aan de lokale bloemenwinkel, koop de mooiste winterbloemen en ga klaar zitten voor les 1! Heel veel plezier!