Winterse bosdieren tekenen

Alle dieren verdienen het, als je het mij vraagt, om getekend te worden. Maar er is een speciaal soort dieren waar ik de afgelopen tijd helemaal verliefd op ben geworden. Winterdieren die in het bos rondrennen. Oh lieve help m’n hart! En die winterdieren in het bos teken ik met heel veel plezier! Eekhoorns die van boom naar boom springen, muisjes die hun snuit uit hun holletje duwen en vossen die uitgebreid in de sneeuw spelen en springen. Winterdieren in het bos hebben het leven gewoon goed voor elkaar is mijn mening. En of ik ze nou in het echt zie (niet dat dat vaak gebeurt in hartje Amsterdam) of ze op een foto of filmpje voorbij zie komen, ik geniet gewoon iedere keer weer! Hoe ik precies aan de slag ga als ik deze schatjes teken en welke materialen ik hiervoor gebruik, lees je in deze blog!

Bosdieren tekenen in de winter, deze materialen gebruik ik

Er zijn heel veel manieren om bosdieren te tekenen en bij iedere andere manier horen andere materialen. Ik teken ze bijvoorbeeld in cartoonversie met potlood en ik gebruikt gouache tijdens het schilderen van deze huisdieren. Voor de winterdieren die in het bos leven maak ik gebruik van alcoholmarkers, kleurpotloden en speciaal markerpapier. Oh ja en potlood en gum natuurlijk. 

Bosdieren tekenen hert details

De fijnste potloden en gummen tijdens het tekenen van winterse bosdieren…

Bestaan niet! Flauw he! Je kunt potloden en gummen echt helemaal achterwege laten bij het tekenen van deze leuke bosdieren. Ik laat je tijdens de lessen van de cursus Bosdieren tekenen zien hoe je volledig zonder potlood en gum kunt werken. 

Ohuhu alcoholmarkers gebruiken om bosdieren te tekenen

Als je mij al een beetje kent, weet je dat ik helemaal verliefd ben op mijn prachtige Ohuhu alcoholmarkers! Hoewel ik zelf de grote set van 320 markers in huis heb, heb je écht niet zoveel markers nodig als je winterse bosdieren gaat tekenen. Ik heb een hele cursus geschreven rondom het tekenen van bosdieren en heb ervoor gekozen een veel kleiner palet te gebruiken. Hoewel ik verwachtte dat het een uitdaging zou zijn, ging dat haast als vanzelf! Om bosdieren te kunnen tekenen heb je al genoeg aan de Ohuhu Alcoholmarkers (Honolulu Series) Pastel Colors – Sweetness met daarin 48 kleurtjes. Heb je niet de juiste kleuren markers? Dan is het nergens voor nodig om een hele nieuwe set aan te schaffen (ook al weet ik hoe verschrikkelijk leuk het is om dat wel te doen!) Kies gewoon een kleur die het meeste lijkt op de kleur uit de Sweetness set. Ook als je de cursus Bosdieren tekenen volgt, heb je alle ruimte om je creativiteit de vrije loop te geven! Laat je dus vooral niet tegenhouden!

Jouw winterse bosdieren teken je op markerpapier

Maak niet dezelfde fout die ik eerder ooit maakte! Alcoholmarkers hebben écht speciaal markerpapier nodig. Printpapier en aquarelpapier bieden helaas onvoldoende steun als je met alcoholmarkers werkt. Vaak lopen lijnen uit, drukt je marker dwars door het papier en loopt je marker veel te snel leeg. Sommig mixed media papier kan wel alcoholmarker hebben, maar het is toch verstandig om op speciaal markerpapier te werken – dat werkt echt fijner. Ik gebruik tijdens de cursus Bosdieren tekenen het Ohuhu Hardcover schetsboek (A4 formaat). Het Ohuhu Ringband schetsboek (25×19) vind ik persoonlijk ook ontzettend fijn om mee te werken.
Je kunt overigens niet voorkomen dat alcoholmarkers tijdens het tekenen van bosdieren niet een klein beetje doordrukken. Ook niet op speciaal markerpapier. Ik leg daarom altijd een kladblaadje naar achter mijn werk zodat ik niet per ongeluk een vlek op tafel of op de volgende pagina van mijn schetsboek maak.

Dit zijn mijn lievelingskleurpotloden om te gebruiken

Naast alcoholmarkers maak ik ook gebruik van kleurpotloden als ik bosdieren teken in de winter. Daar gebruik ik Faber Castell Polychromos potloden voor. Tijdens de cursus benoem ik heel af en toe welk kleurtje ik gebruik, maar ik ben eigenlijk helemaal niet zo precies in welke kleuren kleurpotlood ik gebruik. Ik daag je veel liever uit om zelf te zoeken naar een bijpassende kleur uit jouw collectie. Je zult me daarom ook vaak horen zeggen dat ik met ‘een oranje-achtige bruin’ ga werken. Vaag I know, maar het dekt eigenlijk wel de lading. En heb je en andere set potloden in huis? Teken daar gerust mee! Neem de ruimte om je kleuren heel intuïtief te kiezen en experimenteer ook lekker!

Zin om aan de slag te gaan met het tekenen van bosdieren?

Wil jij jouw tekenmaterialen eindelijk echt aan de slag zetten tijdens het tekenen van de leukste bosdieren? De cursus Bosdieren tekenen is dan perfect! Wist je dat je meteen met de cursus aan de slag kunt gaan? Zo kun je de leukste winterdiertjes nu nog in volle glorie vastleggen op papier! Ik leer je binnen no time de leukste bosdieren tekenen!