Een goede tekenchallenge zet jou aan tot tekenen

Al twee en een half jaar organiseer ik maandelijkse tekenchallenges in de Gouden Lijntjes Community. Met de teken challenges hoop ik creatievelingen te motiveren om met hun eigen materiaal te experimenteren. Aan de start van iedere maand deel ik een thema met een aantal prompts die jou kunnen motiveren om je potloden, stiften, kwasten of Apple Pencil op te pakken en aan de slag te gaan. Hoe een tekenchallenge precies werkt en waarom het écht helpt meer zelfvertrouwen te krijgen bij het tekenen en schilderen lees je in deze blog!

Tekenchallenge uitdaging volwassenen

Wat is een teken challenge?

Wanneer de term teken challenge voor het eerst werd gebruikt, zou ik niet weten. Ik weet alleen dat hij tegenwoordig heel vaak onder creatievelingen online wordt gebruikt om elkaar te motiveren en mensen aan te sporen (ongeveer) tegelijkertijd aan een zelfde soort creatief project te werken. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt jezelf uitdagen om iedere dag een kleurtje van je aquarel pallet te gebruiken in een schilderij of iedere dag starten met het maken van een simpele doodle. Hoe ik mijn tekenchallenges inzet is door maandelijkse thema’s en woorden (die we ook wel prompts noemen) met de community leden te delen. De uitdaging is om met élke prompt iets te tekenen. Ook al heb je in eerste instantie geen flauw idee wat je met een specifieke prompt  zou kunnen doen. Het is een super eenvoudige manier om je creativiteit uit te dagen en van elke prompt iets nieuws te maken.

Teken prompts gebruiken

Ja die prompts… Daar draait het allemaal om! To prompt betekent in het Engels letterlijk om aan te moedigen en dat is precies wat de maandelijkse prompts doen! In Augustus werkten we allemaal aan tekeningen en schilderijen die met het thema “zeeleven” te maken hadden. In de promptlijst die bij de tekenchallenge van augustus hoorde stonden allemaal woorden zoals kreeft, schelp en octopus. Er waren community leden die vooraan de lijst van 31 prompts begonnen en ze in volgorde afgingen, maar er waren ook mensen die random een van de prompts koos als inspiratie voor hun tekening. Het is zó leuk om op de tekenchallenge moodboard te zien welke foto’s mensen postten van de tekeningen en schilderijen die zijn hadden gemaakt!

Teken challenge Gouden Lijntjes

Kletsen over de tekenchallenge? Dat kan!

Weet je wat nou nog gezelliger is dan in je eentje aan een tekenchallenge werken? Samen met andere creatievelingen aan een teken challenge werken! Je kunt dat op verschillende manieren doen. Door bijvoorbeeld een wekelijkse tekenavond te organiseren of door met iemand te facetimen die óók aan het schilderen of tekenen is. Binnen de Gouden Lijntjes Community hebben we ook twee hele leuke manieren bedacht om samen te tekenen. De eerste manier om samen aan een tekenchallenge te werken is door twee keer per maand samen live te tekenen. We zetten allemaal onze camera’s aan in één grote groepschat en tekenen of schilderen naar hartenlust aan een van de prompts. Natuurlijk staat mijn camera gericht op mijn handen zodat je uitgebreid met mij mee kunt kijken. Na afloop delen heel veel gezellige deelnemers wat zij getekend hebben op de speciale tekenchallenge moodboard. Hier kun je je tekening plaatsen en er een stukje bij schrijven als je dat wilt (misschien heb je wel een leuk achtergrond verhaaltje bedacht, en wil je dat even toelichten). Ook kun je hier op elkaar reageren en bij de andere deelnemers spieken voor inspiratie. Support elkaar maar goed, want een challenge is niet vanzelfsprekend makkelijk om vol te houden!

Teken challenges voor volwassenen, daag jezelf uit!

Een challenge zou een challenge niet zijn als het niet een beetje zou uitdagen. Natuurlijk staat het jou helemaal vrij om zelf te kiezen hoe vaak jij met deze tekenchallenge voor volwassenen aan de slag gaat. Misschien wil je wel één keer per dag een halfuurtje tekenen, of wil je meerdere keren tekenen. Of wie weet rooster jij jezelf telkens vrij als we met z’n allen samenwerken aan een van de prompts tijdens een van de twee maandelijkse livesessies! Ontdek wat fijn voor jou werk en onthoud dat je jezelf echt wel een tikkeltje mag uitdagen. Daar is een challenge tenslotte voor bedoeld!

Teken uitdaging challenge

Prijzen winnen tijdens het tekenen?

Iedereen die meedoet aan de maandelijkse tekenchallenge in de Gouden Lijntjes Community maakt kans op een prijs die jouw creativiteit stimuleert. Ik verloot namelijk elke maand een cadeautje onder alle leden die in een maand  maand tenminste 1x mee hebben gedaan aan de tekenchallenge. Dat je een prijs kunt winnen motiveert natuurlijk extra om mee te doen met de challenge, maar doe ik vooral omdat ik zó blij ben met alle 300+ leden van onze gezellige en creative community! De afgelopen maanden wonnen communityleden onder andere een set Molotow Sketcher double markers, een negendelige Urban Sketching Set van Tombow, set van 36 Ohuhu Aqua Natural brushes en een set 24 Arteza Watercolor tubes. Wat een toffe prijzen he!

Meedoen met de tekenchallenges in de Gouden Lijntjes Community?

Wil jij ook meedoen met de maandelijkse teken challenges in de Gouden Lijntjes Community? Ik laat alle community leden steeds weer weten dat meedoen helemaal niet gaat om het maken van de mooiste kunstwerken of om de beste zijn. Er is geen goed of fout en ik ben absoluut niet streng op de uitvoer. Zolang jij je maar geïnspireerd en gemotiveerd voelt om een keer de tekenspullen op te pakken! Een lidmaatschap van de Gouden Lijntjes Community kost €19,- per maand en is maandelijks opzegbaar. Voel je dus vrij om het gezellig een maandje uit te komen en te kijken of onze tekenchallenges wat voor jou zijn! Meld je direct aan en dan zie ik je in de community!